K1 i Boks

Eddie Hearn sasuo paljbu po Furyju: ‘Sve vas je izigrao, Joshua se dogovorio s Usykom bez problema!‘

Oleksandr Usyk (lijevo), Eddie Hearn (sredina) i Anthony Joshua (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Jedan od najpoznatijih boksačkih promotora na svijetu odlučio se dati u razotkrivanje Tysona Furyja

Tyson Fury uvijek se pokušava prezentirati boksačem kojem novac ne predstavlja motiv, a voli gurati i narativ da je s njime jako lako pregovarati oko mečeva. Međutim, realnost je puno drukčija, barem u posljednje vrijeme.

‘‘Gypsy King‘‘ nije bio spreman boksati protiv Oleksandra Usyka sve dok Ukrajinac ne pristane da 70 posto ukupnog honorara pripadne Furyju. Radi se o zbilja nelogičnoj podjeli s obzirom da je Usyk također neporažen boksač i drži tri titule svjetskog prvaka u svom vlasništvu, dok Fury od četiri najveće titule drži samo WBC-ovu.

Usyk je na kraju ipak pristao, jer situacija se poprilično zakomplicirala i prijetilo je im propadanje meča za ujedinjenje titula. WBA je bio spreman narediti licitaciju honorara za meč između Daniela Duboisa i Oleksandra Usyka, ali Usykovim pristankom na uvjete Tysona Furyja, to se ipak neće dogoditi.

Svu ovu zavrzlamu u pregovorima pomno je promatrao Eddie Hearn, jedan od najpoznatijih svjetskih boksačkih promotora. Hearn u ovom slučaju ne zastupa niti jednu od dvije uključene strane, ali nije propustio priliku za iskritizirati Tysona Furyja i za pohvaliti svog Anthonyja Joshuu.

‘‘Anthony Joshua se borio dvaput zaredom protiv Oleksandra Usyka i nije bilo nikakvih problema (u pregovorima). Nikakva pitanja i dugi pregovori. Svi su mu govorili da izbjegne Usyka jer je težak protivnik, ali Joshua je rekao: ‘Ne, dajte mi Usyka‘. Isto su mu govorili i uoči revanša, a on je i dalje htio Usyka.‘‘, rekao je Hearn za iFL TV, a zatim je oponašao Tysona Furyja koristeći njegove izjave.

‘‘Kada ćete shvatiti da se ne radi o novcu? Borit ću se besplatno, dokle god su ulaznice besplatne za publiku.‘‘, Eddie je citirao Furyja, a zatim je dodao:

‘‘Ti želiš novac, želiš previše novca, a nisi uopće toliko velik koliko misliš da jesi. Ta borba također nije velika koliko ti misliš da jest. Radi se o pohlepi. Da ti je stalo do ostavštine i želiš biti apsolutni prvak, ne bi ti igralo ulogu hoćeš li zaraditi 50 milijuna dolara umjesto 80 ili 100 milijuna koje tražiš. Fury vas je sve izigrao. Ali skoncentrirajte se na jednu stvar: 1. travnja (četvrti mjesec), ‘AJ‘ se vraća borbom protiv Jermainea Franklina. Joshua nikad nije izbjegavao protivnike. Uvijek je bio spreman za borbu, a za razliku od Furyja, nikad nije izjavljivao da će sav svoj novac donirati nakon borbe. Stanite iza Anthonyja Joshue.‘‘, poručio je Hearn.

Boksački promotor otkrio je da su Furyju nekoć nudili meč protiv Joshue, a radilo se o periodu u kojem je Joshua bio svjetski prvak, a Tyson Fury nije držao niti jedan pojas u tom trenutku. Fury nije bio niti u statusu obveznog izazivača, a Hearn i Joshua nudili su mu raspodjelu 60-40 u korist Joshue. Fury je odbio i tražio je 50-50, iako je Joshua bio daleko veće ime u tom trenutku. Ne osporava Hearn da Fury sada zaslužuje više od 50 posto u meču protiv Usyka, ali očito mu je prisjelo slušati Furyjeve izjave o ostavštini.

Eddie je očito i dalje frustriran pregovorima koje su vodili s Tysonom Furyjem protekle jeseni. ‘‘Gypsy King‘‘ tada je bio zainteresiran za meč protiv Joshue, ali i tada je postavljao nerealne ultimatume na koje Hearn i Joshua nisu pristali, jer ne žele dopustiti Furyju da ih ucjenjuje. Uzmemo li u obzir sve Furyjeve izjave i ono što radi tijekom pregovora, Hearn je zapravo apsolutno u pravu. Eddiejev osvrt na Tysona Furyja možete u pogledati u videu ispod teksta (od 8:00 min).

Linker
20. travanj 2024 14:09