K1 i Boks

Eddie Hearn okreće ploču: ‘Joshua je spreman odmah potpisati ugovor za meč protiv Furyja‘

Anthony Joshua i Eddie Hearn (u pozadini)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Poznati boksački promotor prije manje od dva tjedna žestoko je kritizirao Furyja, a sada želi pregovarati

Nije tajna da su brojni vrhunski svjetski teškaši pomno pratili što se događa u pregovorima između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka. Kako je vrijeme odmicalo, sve je više ‘‘mirisalo‘‘ da će pregovori propasti, a tada se otvaraju mogućnosti nekim drugim boksačima.

Gotovo da nema vrhunskog teškaša koji se ne želi okušati protiv Tysona Furyja ili Oleksandra Usyka, jer to su dvojica trenutno najboljih teškaša na svijetu. Pregovori između njih dvojice uistinu i jesu završili bez dogovora oko borbe, a sada ‘‘u lov‘‘ kreću ostali teškaši.

Filip Hrgović već je prozvao Usyka u par navrata i ponudio se kao opcija ako se Ukrajinac ne dogovori s Furyjem. ‘‘El Animal‘‘ je prvorangirani izazivač prema IBF-u, ali WBA trenutno ima pravo odrediti obveznog izazivača prema dogovorenom sustavu rotacije. Daniel Dubois u tom slučaju je sljedeći Usykov protivnik, ali Dubois se oporavlja od teške ozljede koljena i možda se tu otvori prilika za Filipa Hrgovića.

Kad je Tyson Fury u pitanju, tu će vjerojatno biti još više zainteresiranih, jer Fury je nešto veća zvijezda od Usyka i borba protiv njega donosi nešto više novca. Andy Ruiz jedan je od boksača koji se putem Instagrama ponudio Tysonu Furyju.

‘‘Odradimo to‘‘, kratka je Ruizova poruka uz montažu na kojoj se nalaze on i Fury unutar ringa, a moramo priznati da je se radi o vrlo dobro odrađenoj montaži.

Ruiz je trenutno drugorangirani WBC-ov izazivač i nije nerealno da bude sljedeći Furyjev izazivač. Puno su veće šanse ipak da će Ruiz morati poraziti Deontayja Wildera za status sljedećeg izazivača, a Tyson Fury vjerojatno je otvoreniji za neke druge mečeve.

Francis Ngannou jedna je od Furyjevih opcija. Bio bi to meč između donedavnog UFC-ovog prvaka teške kategorije i Tysona Furyja kao jednog od dvojice najboljih boksača teške kategorije. Naravno da taj meč ne donosi Furyju puno u kontekstu samog boksa, ali zarada bi bila dobra, a Fury bi se vjerojatno ‘‘poigrao‘‘ s Francisom unutar boksačkog ringa.

Opcija koja Furyja možda i najviše zanima jest Anthony Joshua. Godinama Fury proziva Joshuu i želi ugovoriti meč za ‘‘Kralja Velike Britanije‘‘. Najbliže dogovoru bili su krajem prošle godine, ali Fury je i tada nametao raznorazne ultimatume, a Joshua je odmah u korijenu sasjekao tu igru i povukao se iz pregovora. Fury je na kraju odradio meč protiv Dereka Chisore i našao se na meti brojnih kritika zbog takvog odabira protivnika.

Anthony Joshua je krenuo u drugom smjeru i 1. travnja (četvrti mjesec) će se boriti protiv Jermainea Franklina. ‘‘AJ‘‘ u taj meč ulazi kao veliki favorit i pokušat će vratiti samopouzdanje nakon dva uzastopna poraza od Oleksandra Usyka.

Eddie Hearn okrenuo ploču kad su u pitanju pregovori s Tysonom Furyjem

Joshuin promotor Eddie Hearn ranije ove godine najavljivao je Joshuine planove za ove godine. ‘‘AJ‘‘ bi trebao odraditi tri meča. Prvi je protiv Jermainea Franklina, drugi bi trebao biti protiv Dilliana Whytea, a krajem godine nadaju se borbi protiv Deontayja Wildera. Tysona Furyja nisu niti spominjali, vjerojatno frustrirani poteškoćama koje nose pregovori s njim. Nakon što su pregovori između Usyka i Furyja propali, Eddie Hearn okrenuo je ploču i za IFL TV izjavio je kako će pokušati ugovoriti meč između Joshue i Furyja.

‘‘Imali smo uvjete dogovorene, a financijski je borba dvostruko veća od one između Furyja i Usyka. Spremni smo odmah potpisati, nastavno na pobjedu protiv Jermainea Franklina.‘‘, rekao je Hearn.

Joshua bi dakle trebao poraziti Jermainea Franklina i to je jedini uvjet da izbori meč protiv Furyja. Sve ostale uvjete već su ranije (prošle godine) dogovorili i Joshuin tim spreman je pristati na to. Radi se o drastičnom zaokretu kod Eddieja Hearna koji je prije samo nekoliko dana žestoko popljuvao Tysona Furyja.

‘‘Anthony Joshua se borio dvaput zaredom protiv Oleksandra Usyka i nije bilo nikakvih problema (u pregovorima). Nikakva pitanja i dugi pregovori. Svi su mu govorili da izbjegne Usyka jer je težak protivnik, ali Joshua je rekao: ‘Ne, dajte mi Usyka‘. Isto su mu govorili i uoči revanša, a on je i dalje htio Usyka.‘‘, rekao je Hearn prije otprilike dva tjedna za iFL TV, a zatim je oponašao Tysona Furyja koristeći njegove izjave.

‘‘Kada ćete shvatiti da se ne radi o novcu? Borit ću se besplatno, dokle god su ulaznice besplatne za publiku.‘‘, Eddie je citirao Furyja, a zatim je dodao:

‘‘Ti želiš novac, želiš previše novca, a nisi uopće toliko velik koliko misliš da jesi. Ta borba također nije velika koliko ti misliš da jest. Radi se o pohlepi. Da ti je stalo do ostavštine i želiš biti apsolutni prvak, ne bi ti igralo ulogu hoćeš li zaraditi 50 milijuna dolara umjesto 80 ili 100 milijuna koje tražiš. Fury vas je sve izigrao. Ali skoncentrirajte se na jednu stvar: 1. travnja (četvrti mjesec), ‘AJ‘ se vraća borbom protiv Jermainea Franklina. Joshua nikad nije izbjegavao protivnike. Uvijek je bio spreman za borbu, a za razliku od Furyja, nikad nije izjavljivao da će sav svoj novac donirati nakon borbe. Stanite iza Anthonyja Joshue.‘‘, poručio je Hearn.

Eddie na kraju krajeva odrađuje svoj posao promotora i naravno da će u svakom trenutku pokušati ishoditi ono što je najbolje za njegovog boksača. Svoje mišljenje o potencijalnoj borbi protiv Tysona Furyja dao je i Anthony Joshua.

‘‘Ne mogu reći da ću samo sjediti sa strane i čekati ovog ‘starkelju‘. Tu su i ostale sjajne borbe koje mogu odraditi. Ostanem li bez Furyja u svom rezimeu, neću vječno žaliti zbog svoje boksačke karijere. Ako on želi meč, želim ga i ja. Ako on ne želi, nije me briga.‘‘, rekao je Joshua koji očito ne planira gubiti previše vremena na zavrzlame s Furyjem.

Sve u svemu, čeka nas jako zanimljiv period pregovora pri vrhu teške kategorije.

Linker
19. travanj 2024 13:18