K1 i Boks

Efe Ajagba bez većih problema porazio je dosad neporaženog američkog teškaša: Presudili su direkti

Efe Ajagba

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
28-godišnji nigerijski teškaš podosta lako kontrolirao je borbu i slavio na bodove

Ovaj vikend nije ponudio pretjerano zanimljive boksačke mečeve, ali obračun Efea Ajagbe (17-1, 13 KO) i Stephana Shawa (18-1, 13 KO) svakako je vrijedan spomena. Nigerijski i američki teškaš obračunali su se jutros (prema našem vremenu) u New Yorku, a Stephan Shaw pretrpio je prvi poraz u karijeri.

28-godišnji Nigerijac Efe Ajagba bio je čak i blagi autsajder prema nekim kladionicama, iako je nešto renomiranije ime od američkog teškaša. Ipak, Ajagbine dionice donekle su opale porazom od Franka Sancheza u desetom mjesecu ove godine, ali Stephan Shaw nikad se nije niti susreo s protivnikom poput Franka Sancheza, kao niti s boksačem poput Ajagbe.

Jednoglasnom odlukom sudaca nakon 10 rundi ne baš zanimljive borbe, do pobjede je došao Efe Ajagba. Nigerijac je koristio svoje duge ekstremitete (216 cm raspon ruku) i prednjim direktom kontrolirao je borbu. Ajagba je puno više inicirao samu akciju, kretao se prema naprijed, udarce je bacao puno frekventnije, dok se Shaw nekako ustručavao upustiti u otvoreniju razmjenu s opasnim nigerijskim nokauterom.

Sva tri suca ovaj ne naročito uzbudljiv meč bodovali su istim rezultatom (96-94) u korist Ajagbe. Nigerijac nije previše impresionirao, ali upisao je važnu pobjedu.

‘‘Iz kuta su mi govorili da opustim ruke i koristim svoj prednji direkt što više. Kontrolirao sam borbu i na taj način sam došao do pobjede.‘‘, rekao je Ajagba koji je prema Compuboxovoj statistici pogodio 33 udarca više od Shawa (111-78)

Kad je u pitanju prednji direkt, Ajagba ih je pogodio čak 90, dok je Shaw bio uspješan 48 puta s tim udarcem. Shaw je pokušavao pogoditi pojedinačnim, snažnim udarcima, ali to mu nije previše polazilo za rukom.

Shaw je u ovaj meč ušao kao 28-rangirani teškaš svijeta prema Boxrecu, dok je Ajagba zauzimao 32. mjesto. Ajagba će ovom pobjedom preskočiti Shawa, a Nigerijac će u 2023. godini vjerojatno tražiti određeni iskorak ka najboljim teškašima svijeta. Pitanje je hoće li ga uspjeti i ostvariti, ali potencijala kod ovog 28-godišnjeg Nigerijca definitivno ima.

Linker
15. travanj 2024 23:49