K1 i Boks

Filip Hrgović otkrio: ‘Ja sam trebao biti protivnik Josepha Parkera, ali ponuda je nestala nakon što sam pristao na meč‘

Joseph Parker (lijevo) i Filip Hrgović (desno)

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia | Fayez Nureldine/Afp/Profimedia
Najbolji hrvatski boksač trebao je nastupiti na ‘‘Knockout Chaos‘‘ priredbi u Rijadu

‘‘Knockout Chaos‘‘ naziv je posljednjeg boksačkog spektakla održanog u Saudijskoj Arabiji. Priredba koju su predvodili Anthony Joshua i Francis Ngannou nije imala krcat ‘‘fight card‘‘ u rangu nekih prethodnih evenata održanih na teritoriju Saudijaca, ali gledali smo nekoliko zanimljivih mečeva.

Najveću pažnju ipak su privukli teškaši u glavnoj i sunaslovnoj borbi večeri. Joshua je nokautirao Francisa Ngannoua u već u drugoj rundi borbe, dok su Joseph Parker i Zhilei Zhang boksali svih 12 rundi za WBO-ovu privremenu titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Iako je Zhilei Zhang dvaput slao Parkera u nokdaun, Novozelanđanin samoanskih korijena došao je do pobjede većinskom odlukom sudaca. Zhilei Zhang bio je jako iznenađen odlukom sudaca i vjerovao je kako mu pobjeda ne bi trebala izmaknuti. On je vjerojatno jedan od rijetkih koji su vjerovali da će pobjeda pripasti njemu, jer izuzev ta dva nokdauna, Kinez ništa drugo nije pokazao u tom meču. Parker ga je nadboksao i zasluženo je došao do pobjede na bodove.

Prema Compubox statistici, Parker je pogodio 101 udarac, 26 više od Zhanga (75). Zhangova statistika u pojedinim rundama izgledala je poražavajuće, naročito u 12. rundi. Ususret 12. rundi, Zhang nikako nije mogao biti uvjeren da će doći do pobjede i morao je ostaviti što bolji dojam u posljednje tri minute. No, što se dogodilo? Zhilei Zhang bacio je osam udaraca, ali niti jedan od tih osam udaraca nije pronašao metu. Dakle, kineski teškaš imao je nula pogođenih udaraca u posljednjoj rundi.

Može se Zhang ljutiti koliko hoće, ali pobjeda Parkera nije sporna, a s time se slaže i Filip Hrgović. ‘‘El Animal‘‘ je u razgovoru za iFL TV dao svoj osvrt na meč dvojice teškaša koji su njegovi stari znanci.

‘‘Mislim da je Joseph Parker zaslužio pobjedu protiv Zhanga. Čuo sam kako neki ljudi misle da je Zhang trebao pobijediti, ali smatram da je Parker definitivno pobijedio. Unatoč dva nokdauna, bio je puno aktivniji borac, bacao je i pogađao osjetno više udaraca. Zhang je imao samo ta dva trenutka (nokdauna). Mislim da se Zhang nije baš dobro pripremio. Vidjeli ste koliko je težio, bio je 15-ak ‘pounda‘ teži nego u meču protiv mene. Smatram da nije bio u dobroj formi. Prevelik je, predebel i nije mogao bacati više udaraca. Parker je odradio odličan posao i Parker je zaslužio tu pobjedu po mom mišljenju.‘‘, rekao je ‘‘El Animal‘‘.

Joseph Parker sada je WBO-ov privremeni prvak teške kategorije, a Parkera se nerijetko spominje kao potencijalnog Hrgovićevog protivnika. Turki Alalshikh početkom drugog mjeseca, javno je u sklopu MMA Hour emisije ponudio Hrgoviću nastup na ‘‘Knockout Chaos‘‘ eventu i odmah je izlistao nekoliko potencijalnih protivnika.

Daniel Dubois, Martin Bakole, Frank Sanchez, Jarrell Miller, Agit Kabayel i Jared Anderson, imena su koja je ponudio Saudijac zadužen za organizaciju svih ovih spektakularnih boksačkih evenata u Saudijskoj Arabiji.

Hrgović na kraju nije boksao s niti jednim od ponuđenih boksača, ali u intervjuu za iFL, Hrga je otkrio kako je imao konkretnu ponudu za nastup na toj priredbi.

‘‘Ja sam bio jedna od opcija za Josepha Parkera na tom eventu. Pitali su me želim li se boriti, a ja sam rekao: ‘Naravno da se želim boriti!‘. Ali, ta ponuda nestala je nakon toga, odjednom! On se također htio boriti sa mnom, obojica smo htjeli taj meč. Ja sam čak i započeo trening kamp za njega, sve sam organizirao, a onda je to propalo.

Ne dajem puno intervjua, puno je različitih vijesti u boksu, ali gledajte. Ja sam uvijek spreman za borbu. Ako do neke borbe nije došlo, morate znati da ja nisam krivac. Ja sam uvijek spreman boriti se protiv bilo koga.‘‘, poručio je Hrgović.

Inače, Hrgović je 2010. godine porazio Josepha Parkera na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Bakuu. Hrgović je tada došao i do svjetskog zlata, a 14 godina kasnije, on i Joseph Parker profesionalni su boksači i nalaze se pri vrhu teške kategorije. Možda nam ova kalendarska godina ponudi njihov međusobni obračun.

Filip je otkrio kako je trenutno u nekakvim pregovorima, ali nije iznosio više detalja. Na upit o nastupu 18. svibnja (peti mjesec) na eventu koji će predvoditi Oleksandr Usyk i Tyson Fury, Hrgović je odgovorio s osmijehom na licu.

‘‘Možda! Sve je moguće, takav je život. Možda me 18.5. budete gledali protiv Usyka. Fury se možda ponovno ozlijedi, a ja ću biti spreman uskočiti.‘‘, zagonetno odgovara Hrgović.

U svakom slučaju, nadamo se njegovom što skorijem povratku u ring.

Linker
27. travanj 2024 14:25