K1 i Boks

‘Još ima vremena.‘ Joe Joyce vraća se u ring kako bi ‘sastavio‘ karijeru iz razasutih komadića nakon dva uzastopna poraza

Joe Joyce

 Jordan Pettitt/PA Images/Profimedia
Zhilei Zhang pokazao se kao ‘tvrd orah‘ za britanskog boksača. Nakon dva poraza i preokreta karijere, Joe Joyce traži svoj novi put prema vrhu svjetskih ljestvica.

Prošla godina trebala je biti zadnja stepenica “Juggernauta” (15-2) prema konačnom cilju - mečevima za svjetske titule. Na tom putu britanski je boksač naišao na Zhileija Zhanga koji ga je dvaput pobijedio teškim nokautima te s tim praktički njegovu profesionalnu karijeru vratio nekoliko stepenica unazad. Joe Joyce nakon tih poraza dao je jasnu poruku svima, želi nastaviti svoj put unatoč porazima. Rekao je da neće imati problema da se nastavi boriti i nakon 40-te godine.

Sljedeći izazov za njega zakazan je za 4 dana odnosno ovu subotu. Protivnik mu je sunarodnjak Kash Ali (21-2) koji se također vraća nakon poraza protiv Bohdana Myronetsa. Priredba se održava u Birminghamu (Resorts World Arena) pod okriljem Queensberry Promotionsa i Franka Warrena. Zanimljivo je to što se borba Joycea i Alija nalazi na donjem dijelu “carda”, a glavna borba večeri je ona između Liama Daviesa i Erika Roblesa Ayalea za IBO pojas super bantam kategorije.

“Juggernaut” uživa veliko povjerenje britanske sportske javnosti i to čak nakon dva poraza jer radi se o jednom od najtrofejnijih britanskih amaterskih boksača u teškoj kategoriji. Ako izuzmemo Olimpijske igre kao vrhunac karijere jednog amatera, Joe Joyce praktički je osvojio skoro sve što je mogao. Godine 2012. osvojio je obje verzije britanskih boksačkih prvenstava, osvojio je prvenstvo britanskih kolonija te je bio pobjednik 2015. na Europskim igrama u Bakuu.

Također imao je vrlo uspješnu epizodu na polu-amaterskoj sceni u WSB ligi. Mnogi hrvatski fanovi će se sjećati i onog meča protiv našeg Filipa Hrgovića. Joyce je porazio Hrgovića 2013. godine u meču koji se podržao pod okriljem spomenute WSB lige. Joyceov vrhunac dogodio se na Olimpijskim igrama 2016. godine kada je kontroverzno poražen od Tonya Yoke u finalu. Inače, upravo ta srebrna medalja bila je posljednja medalja nekog britanskog boksača na OI. Mnogi veliki boksači vraćali su se nakon serija poraza te je to jedna od karakteristika velikana u ovom sportu. Bit će vrlo zanimljivo pratiti ostatak karijere 38-godišnjeg “Juggernauta” te ostaje samo za vidjeti ‘‘ima li on to ima u sebi”.

Linker
24. travanj 2024 13:39