K1 i Boks

Filip Hrgović sve dalje od napada na IBF-ov pojas; Usykov promotor potvrdio je kako će tražiti ustupak od strane IBF-a

Alex Krassyuk (lijevo) i Oleksandr Usyk (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Alex Krassyuk radi na tome da Oleksandr Usyk ipak ne ostane bez IBF-ove svjetske titule

Puno se proteklih dana pisalo kako bi Filip Hrgović i Daniel Dubois mogli boksati za IBF-ovu svjetsku titulu, ali kako sada stvari stoje, svjetska titula neće doći u vlasništvo pobjednika tog meča, barem zasad ne.

Ranije ovaj tjedan prenosili smo izjavu IBF-ovog čelnika Daryla Peoplesa koji je dao konkretne informacije te je otkrio kako Oleksandr Usyk može tražiti svojevrsnu iznimku/izuzetak, što mu potencijalno može osigurati da zadrži pojas u svom vlasništvu, unatoč prihvaćanju revanšu protiv Tysona Furyja.

Naime, prvotno se govorilo kako će Oleksandr Usyk ostati bez pojasa, jer prema ugovoru s Furyjem, obvezan je odraditi revanš. IBF u početku nije podržavao održavanje tog revanša i najavljivali su kako će prvak ostati bez pojasa, ako odbije braniti pojas protiv prvog izazivača, što je u ovom slučaju Filip Hrgović. No, Daryl Peoples u razgovoru za Boxing Scene javnosti je dao do znanja kako bi se stav IBF-a mogao promijeniti.

‘‘Pravilo jest da ne možete imati klauzulu koja se kosi s obaveznim izazivačima, to nije nikakva tajna među promotorima. Svi više ili manje znaju kakve su posljedice takvih klauzula. Već smo imali ovakve situacije. Međutim, prema pravilima IBF-a, svaki prvak ima pravo tražiti izuzetak‘‘, započeo je Peoples.

‘‘Hrgović – Dubois za sada nije meč za nikakvu titulu. Siguran sam da ljudi iza kulisa pokušavaju donijeti odluke prije nego mi se obrate. Ako Usyk bude tražio iznimku, to će ići do upravnog odbora IBF-a. Izgledno je da će se tada primijeniti specijalni uvjeti. Hrgović bi se onda borio protiv pobjednika‘‘, dodao je.

Rijetki su ostali iznenađeni ovom izjavom čelnika IBF-a, jer više je nego jasno da IBF želi svoj ‘‘dio kolača‘‘ i u revanšu između Furyja i Usyka. Oduzmu li Usyku pojas, IBF neće biti dio tog revanša, niti će uprihoditi dio bogatog ukupnog honorara koji će taj meč generirati.

Nastavno na cjelokupnu priču oglasio se i Alex Krassyuk, Usykov promotor. On je danas potvrdio kako će Usyk zatražiti iznimku od strane IBF-a, odnosno, Ukrajinčev tim zamolit će IBF da Usyku ne bude oduzeta titula i da u revanš s Furyjem uđe kao nositelj tog pojasa.

Velika je vjerojatnost da će IBF uvažiti njihov zahtjev, što znači da će Tyson Fury u revanšu imati priliku osvojiti sva četiri svjetska pojasa, dok će Usyk braniti status apsolutnog svjetskog prvaka. Filip Hrgović i Daniel Dubois u tom slučaju neće boksati za svjetsku titulu, nego za poziciju prvog izazivača.

Dođe li Hrgović do pobjede nad Duboisom, imat će zacementirano mjesto sljedećeg izazivača i preostaje mu čekati pobjednika u revanšu između Furyja i Usyka. Nadajmo se da rivalstvo Furyja i Usyka neće otići još dalje, do potencijalne trilogije, jer poprilično smo sigurni da bi IBF i tada pristao na ustupak boksaču koji bude držao pojas. Filip Hrgović predugo čeka kao prvi izazivač i vrijeme je da dobije zasluženi ‘‘title shot‘‘.

Linker
12. lipanj 2024 21:16