K1 i Boks

Francuski boksač poludio na suca nakon bizarnog prekida borbe na olimpijskom turniru

Mourad Aliev
 THEMBA HADEBE Afp
Odrađen je prvi dio današnjeg boksačkog programa na Igrama u Tokiju

Superteška kategorija boksačkog turnira u Tokiju dobila je prve polufinaliste. Jedan od glavnih favorita, Uzbekistanac Bakhodir Jalolov dominantno je savladao Indijca Satisha Kumara. Svih pet sudaca jednoglasno su dodijelili pobjedu (30-27 x5) sjajnom predstavniku Uzbekistana. Jalolova u polufinalu čeka obračun s Britancem Frazerom Clarkeom.

Clarke je u svom četvrtfinalnom meču izbacio Francuza Mourada Alieva, no završetak borbe donosi veliku kontroverzu. Sudac je borbu prekinuo u drugoj rundi. Clarke je zadobio posjekotinu iznad lijevog oka, no Aliev je diskvalificiran zbog udarca glavom. Već od samog početka borbe, vidjelo se da će ovo biti borba s pregršt poteza na granicama regularnosti. Oba borca borbu su otvorili agresivno. Trojica sudaca vidjeli su francuskog predstavnika kao boljeg borca u prvoj rundi, a druga dvojica istim rezultatom (10-9) prvu rundu bodovali su u korist Clarkea.

Druga runda donosi sve veću dominaciju Alieva. Francuz je pogađao kad god se pružila prilika, Britanac se sve teže nosio s pritiskom. Međutim, tokom jedne od razmjena u klinču, sudac razdvaja borce i prekida borbu zbog navodno namjernog udarca glavom od strane Alieva koji je ranije već upozoren zbog neopreznih pokreta glavom. Francuz je poludio, burno je reagirao ka sucu te je nogom pokušao nabiti gumu za zube prema tribinama (promašio je). Uspio je Mourad Aliev dohvatiti kameru uz ring te se izderao govoreći ''Ne, ne, ja sam pobijedio.'' Bijesni Aliev ostao je sjediti na rubu ringa narednih 30 minuta nakon završetka borbe, a francuski tim uložio je žalbu na ovu odluku. Inače, Mourad Aliev bio je zadnji preostali francuski predstavnik na boksačkom turniru, a s obzirom da se žalbe ovakvog tipa uistinu rijetko uvažavaju, čini se kako će ostati bez medalje.

Nažalost, nakon što je boks bio najkontroverzniji sport Igara u Riu, čini se da niti ove godine neće proći bez problema uzrokovanih prije svega sucima i njihovim odlukama. Podsjećamo, pokraj nekoliko teško objašnjivih odluka (tako i one kojom je eliminiran Hrvoje Sep), najviše bure na prošlim Igrama izazvala je odluka iz polufinala bantam kategorije. Tamo je svjetski i europski prvak, Michael Conlan, poražen od Vladimira Nikitina, a možemo reći kako se cijeli svijet složio da se radilo o ekstremno lošoj odluci. To je rezultiralo time da je MOO oduzeo AIBA-u kontrolu nad olimpijskim boksom, no nažalost nije sve niti u Tokiju prošlo bez problema. Naravno, odluka s kojima se netko neće složiti bit će uvijek, no neke stvari ipak prelaze i takve granice.

image
Mourad Aliev
RAMIL SITDIKOV Sputnik Via Afp

Polufinale kategorije do 81 kilogram pružilo je zanimljiv meč između ruskog predstavnika Imama Khataeva i Britanca Benjamina Whittakera. Khataev je dvojicu od ukupno tri protivnika na turniru zaustavio prekidom, a posebno impresivan bio je nokaut u četvrtfinalu protiv Gazimagomeda Jalidova. Whittaker je trebao odličan nastup kako bi imao šanse proći sjajnog Rusa, a Britanac je bio na visini zadatka. Dobro je Benjamin Whittaker koristio svoju prednost u visini i duljini te je prednjim direktom radio podosta problema svom protivniku. Međutim, Khataev je također imao pregršt svojih trenutaka i još je jednom prezentirao sjajnu vještinu, unatoč porazu. Četiri suca vidjeli su Whittakera kao boljeg u ovoj borbi (30-27 x2, 29-28 x2), no zanimljivo je da je jedan od sudaca sve tri runde dodijelio Khataevu. Predstavnik Ruskog olimpijskog komiteta morat će se zadovoljiti brončanom medaljom dok Whittaker u finalu čeka iz obračuna Kubanca Arlena Lopeza i azerbajdžanskog predstavnika Lorena Alfonsa.

image
Benjamin Whittaker (plavi) vs Imam Khataev
THEMBA HADEBE Afp

U sklopu današnjeg programa nastupila je i Srpkinja Nina Radovanović u četvrtfinalu kategorije do 51 kilogram. Nažalost, predstavnica Kineskog Taipeija Hsiao-Wen Huang slavila je jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x4, 29-28). 176 centimetara visoka Azijatkinja uistinu je neugodna protivnica u toj kategoriji, a 14 centimetara razlike u visini predstavljalo je nepremostivu prepreku za Ninu Radovanović. Ulaskom u polufinale Huang je postala prva osvajačica boksačke olimpijske medalje za Kineski Taipei.

image
Hsiao-Wen Huang (plava) vs Nina Radovanović
LUIS ROBAYO Afp

Linker
27. travanj 2024 06:39