K1 i Boks

Prvi poraz Kubanaca donio Amerikancima medalju koju čekaju 33 godine

Richard Torrez Jr
 LUIS ROBAYO Afp
Četrnaest borbi bilo je potrebno da dočekamo prvi poraz kubanskih boksača na Igrama u Tokiju

Olimpijski boksački turnir polako se bliži samoj završnici te dobivamo sve više osvajača medalja. Nakon što je jutarnji dio današnjeg programa donio prve finaliste u kategorijama do 69 kilograma (Pat McCormack) i do 81 kilogram (Benjamin Whittaker), nastavak dana donosi i preostale finaliste u spomenutim kategorijama (izvještaj jutarnjeg dijela pročitajte na LINKU). Srednja i superteška kategorija u muškoj konkurenciji dobile su polufinaliste, kao i ženske muha i pero kategorije.

Richard Torrez Jr. glavna je priča drugog dijela današnjeg boksačkog programa. Američki predstavnik u superteškoj kategoriji pobijedio je Kubanca Dainiera Peroa podijeljenom sudačkom odlukom. Četiri suca pobjedu su dodijelili Torrezu (29-28), a samo je kolumbijski sudac vidio Kubanca kao boljeg u četvrtfinalnom meču, također rezultatom 29-28. Kubanski boksači nakon 13 uzastopnih pobjeda napokon su doživjeli prvi poraz na turniru.

Međutim, pobjeda Richarda Torreza posebna je iz drugog razloga. Naime, Amerikanac je ulaskom u polufinale osigurao minimalno brončanu medalju i time je postao prvi američki osvajač olimpijske medalje u superteškoj kategoriji još od 1988. godine i srebra legendarnog Riddicka Bowea. Fascinantno je da jedna takva nacija tako dugo čeka na medalju u superteškoj, no napokon su ju dočekali. Inače, boksački fanovi iz Hrvatske Torreza pamte sa Svjetskog amaterskog boksačkog prvenstva koje se održalo 2019. godine u Rusiji. Tada je spomenuti Amerikanac izbacio našeg Marka Miluna prekidom u prvoj rundi, a hrvatski boksač burno je reagirao na kontroverzni prekid (snimka borbe na LINKU). Torrezu na putu do olimpijskog finala stoji Kazahstanaca Kamshybek Kunkabayev, a drugo polufinale čini obračun Uzbekistanca Bakhodira Jalolova i Britanca Frazera Clarkea. Borbe su na rasporedu u srijedu.

image
Richard Torrez Jr (crveni) vs. Dainier Pero
THEMBA HADEBE Afp

Gore spomenuti Benjamin Whittakera pobjedom protiv ruskog predstavnika Imama Khataeva plasirao se u finale kategorije do 81 kilogram te je pomno pratio drugi polufinalni meč. Tamo je Kubanac Arlen Lopez očekivano slavio protiv predstavnika Azerbajdžana Lorena Alfonsa. Inače, Alfonso je također Kubanac, no nastupa pod zastavom Azerbajdžana. Iako je Lopez bio favorit u ovoj borbi, pobjedu je poprilično teško izborio. Nakon prve runde borbe, činilo se kako Alfonso grabi ka finalu te potvrdi da je u kubanskoj reprezentaciji bilo mjesta i za njega. Međutim, Lopez uspostavlja kontrolu u drugoj rundi, a tokom treće runde dolazi do ključnog trenutka. Opako je uzdrmao Alfonsa kojemu je sudac izbrojao do osam. Arlen Lopze nije uspio dokrajčiti predstavnika Azerbajdžana, no došao je do pobjede na svih pet sudačkih kartica (29-28), a u srijedu ga čeka finale protiv Britanca Whittakera.

image
Cuba's Arlen Lopez (crveni) vs. Loren Alfonso
LUIS ROBAYO Afp

Roniel Iglesias i Lazaro Alvarez preostala su dva Kubanca na popodnevnom dijelom programu. Obojica su došli do pobjeda, a Iglesias se plasirao u finale kategorije do 69 kilograma. Lazaro Alvarez prolaskom u polufinale kategorije do 57 kilograma osigurao je minimalno broncu. Dainier Pero pokvario je njihov niz neporaženosti, no sjećamo se da je isti taj boksač izgubio i na prošlim Igrama u Rio de Janeiru. Tada mu je također u četvrtfinalu presudio naš Filip Hrgović nokautom u drugoj rundi.

Kompletne rezultate i raspored borbi za naredne dane možete pročitati OVDJE

Linker
26. travanj 2024 21:57