K1 i Boks

Furyjev otac javno izrekao ono što svi vide: ‘Vidljiv je Tysonov pad u posljednja tri meča‘

John Fury (lijevo) i Tyson Fury (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
John Fury slaže se s onima koji smatraju da Tyson Fury ne pruža svoja najbolja izdanja

Ne pretjerano uvjerljiva izvedba protiv Dilliana Whytea, dominantna pobjeda protiv nedoraslog Dereka Chisore i tijesna pobjeda nad debitantom Francisom Ngannouom. Ovo su posljednja tri nastupa Tysona Furyja, WBC-ovog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Ne može se reći da je Fury oduševio u niti jednom od ta tri nastupa. Istina da je Whytea i Chisoru nokautirao, ali kao što smo već napisali, Chisora je daleko od same svjetske elite, a Furyjevo izdanje protiv Whytea bilo je poprilično loše sve do nokauta u šestoj rundi.

Dojam je da Tyson Fury nije na onoj razini koju je prezentirao tijekom trilogije s Deontayjem Wilderom, ili ako ćemo još dalje, u meču protiv Vladimira Klička. 35-godišnji Fury ima još nekoliko godina karijere ispred sebe, ali vidljiv je pad u njegovim izvedbama.

17. veljače (2. mjesec) Fury će morati pružiti izdanje kao u svojim najboljim danima. Neporaženi Ukrajinac Oleksandr Usyk naći će se na suprotnoj strani ringa, a pobjednik će postati apsolutnim prvakom teške kategorije. Furyjev otac, John Fury, smatra da je Tyson trebao uzeti više vremena za pripremu.

‘‘Vidljiv je pad u njegova tri posljednja meča. Nije to pad po pitanju samih vještina, nego pad u snazi, moći i fizičkoj kondiciji. Ne znam što rade u trening kampu, ali moraju se pozabaviti time. On (Fury) nije ličio na sebe u Saudijskoj Arabiji (protiv Ngannoua).‘‘, rekao je John u razgovoru za Metro.co.uk, a zatim je nastavio sa svojim osvrtom.

‘‘Nije dobro izgledao. Sve se promijenilo u vezi njega, njegov stav, njegovo tijelo. Bio sam zbunjen. Rekao mi je da je trenirao, ali postoji razlika između treninga i pravih treninga. Ako on trenira tempom koji njemu odgovara i nitko mu ništa ne govori, on neće biti potaknut na bolje. Nitko ne može naučiti Tysona kako boksati, niti ga itko može naučiti više od ovog što već zna. Jedino što mogu jest nadodati mišićnu masu i učvrstiti njegovo tijelo. Po meni, on je izgledao ‘fat-thin‘ (građa čovjeka koji nije prekomjerne kilaže, ali postotak masti je prevelik, op.a.). Trebao je biti bolji, nešto teži s više mišića. Tyson je poput mamuta. On mora osnažiti svoje tijelo, a to može napraviti samo pravilnim pripremama, ali za to nemamo vremena.‘‘, pojasnio je John.

Furyjev otac često je kontroverzan i ponekad ga je teško ozbiljno shvatiti, ali činjenica je da se radi o iskrenom čovjeku, bez ‘‘dlake na jeziku‘‘. U ovom slučaju vjerojatno je donekle u pravu, ali tri mjeseca dijele Tysona od meča protiv Usyka i sigurno se može dovesti u adekvatnu formu za taj meč.

Linker
27. travanj 2024 07:13