K1 i Boks

Furyjev promotor zna što želi: 'Bio bi to najveći britanski sportski događaj od 1966. godine'

Tyson Fury i Frank Warren
 AFPDaniel LEAL-OLIVAS / AFP
Za jednog od dva glavna promotora Tysona Furyja, Franka Warrena, nema previše dvojbi oko toga tko bi trebao biti idući protivnik njegovog klijenta. Smatra kako imaju priliku organizirati najveći britanski sportski događaj još od 1966. godine i engleskog osvajanja Svjetskog prvenstva u nogometu.

Nakon što je Tyson Fury došao do WBC i The Ring pojasa boksačkog prvaka svijeta teške kategorije, i to tako da je u impresivnoj maniri prekidom u sedmoj rundi savladao Deontaya Wildera, želja fanova za njegovim mečem protiv Anthonyja Joshue nikad je veća. Osim toga, taj bi meč donio prvog apsolutnog svjetskog prvaka teške kategorije još od 1999. godine, kad je do tog postignuća došao Lennox Lewis, ali i prvog otkako je WBO titula 2007. godine ušla među one tzv. "elitne".

Da bi se to dogodilo, Deontay Wilder mora odustati od aktiviranja klauzule koja mu osigurava instantni revanš u slučaju poraza, a pravo aktivirati ju ima u roku od 30 dana. Ako to ne napravi, Fury i njegov tim moći će krenuti u ono što najviše žele, a već nakon meča su "s druge strane bare" dolazile informacije kako niti Anthony Joshua i njegovi predstavnici nemaju ništa protiv tog meča. Furyjev promotor Frank Warren smatra kako bi to zapravo bila jedina prava opcija.

"Tysona iduće želim vidjeti kako se bori protiv Joshue. To bi bio najveći sportski događaj na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva još otkako je Engleska osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo", rekao je nakon meča Warren, aludiravši na događaj iz 1966. godine. Onda je još dodao:

"Za taj meč ne biste bili u mogućnosti doći do ulaznica. Cijela država bi u trenutku stala i gledala taj meč. U nekom savršenom svijetu gledali bismo Tysona Furyja protiv Anthonyja Joshue u Londonu. No, ne znamo gdje će se meč dogoditi, bit će to tamo gdje se nalazi najviše novaca."

Fury je već ranije potvrdio kako je Joshua na njegovoj listi planiranih protivnika, a svakako da IBF, WBA i WBO prvak želi doći do tog četvrtog pojasa. Posebno u situaciji kad mu je potencijalni protivnik u startu puno atraktivniji od ipak nedovoljno popularnog Wildera. Pretpostavlja se da bi Wilder, možda čak upravo zbog te situacije koja bi ga bacila na margine, mogao aktivirati spomenutu klauzulu, iako sa sportske strane to u ovom trenutku možda i ne bi bio njegov najpametniji potez. No, kako su on i Fury na neko vrijeme Joshuu stavili u drugi plan, a ovaj je čak imao tri pojasa, tako je on sad u opasnosti da se to dogodi njemu.

Linker
20. travanj 2024 04:42