K1 i Boks

Gabrijel Veočić izgubio na IBA Champions Night spektaklu u Parizu, u Hrvatsku se vraća s pet tisuća dolara

Gabrijel Veočić i Gradus Kraus

 Facebook/Hrvatski boksački savez
Kraus se revanširao najboljem hrvatskom amaterskom boksaču za prošlogodišnji poraz

Najbolji hrvatski amaterski boksač, srebrni na Europskim igrama u Krakovu i prvak Europe U-22, Gabrijel Veočić, izgubio je prekidom u petoj rundi od Nizozemca Gradusa Krausa u meču poluteške kategorije (do 80 kilograma) održanom na prestižnom IBA Champions Nightu u Parizu.

Da je meč i dočekao posljednji gong, Veočić bi izgubio na bodove budući da je veći dio meča bio u podređenom položaju u odnosu na Krausa, inače doprvaka Europe do 22 godine u poluteškoj kategoriji. Bio je to okršaj dvojice iznimno vještih i eksplozivnih boksača, koji je, na žalost, otišao na stranu nizozemskog predstavnika, za razliku od njihovog okršaja prije godinu dana, kada je Gabrijel pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom u polufinalu Silver Belt turnira u Mariboru, kojeg je naš boksač na koncu i osvojio.

Kras se ovog puta pokazao spremnijim i odlučnijim, te je kroz meč lomio Veočića jakim tempom i kontinuiranim serijama udaraca u tijelo i glavu. U prve dvije runde Veočić je ravnopravno parirao Nizozemcu i odgovarao na njegove napada brzim kombinacijama i preciznim pogocima, no od treće je runde počeo popuštati pred stalnim i silovitim Krausovim napadima. U trećoj dionici, nakon jednog od brojnih udaraca u tijelo, jakog krošea u jetru, Gabrijel je prvi put pokleknuo, a nakon drugog brojanja zaredom u petoj rundi, minutu i pol prije kraja, sudac je označio kraj.

Gabrijel Veočić za pozivnicu i nastup među zvijezdama svjetskog boksa, zaradio je 5000, a pobjednik Kraus 10.000 američkih dolara. Snažni Nizozemac je prije nepunih mjesec dana, na IBA Grand Prixu u Monacu, svladao i jednog od najvećih boksača današnjice, dvostrukog olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka, Kubanca Arlena Lopeza, a borio se i u četvrtfinalu netom završenog EUBC kupa u Budvi.

U punoj je formi, za razliku od Gabrijela kojem je nastup u Parizu bio prvi jaki međunarodni ispit nakon finala i srebra na Europskim igrama u Krakovu u lipnju, kada je izborio četiri pobjede zaredom i plasirao se na Olimpijske igre u Parizu. Kraus nije još prošao na Olimpijske igre budući da je na Europskim igrama zaustavljen u četvrtfinalu od Talijana Salvatorea Cavallara.

Čestitke Gabrijelu na žestokoj borbi iz koje je pokušao izvući maksimum, no Nizozemac je ovog puta bio spremniji. Boksaču iz Slavonskog Broda ukazana je velika čast, a time i cijelom hrvatskom boksu, pozivnicom među svjetsku elitu na IBA Champions Night u Parizu. Sve u svemu, Gabrijelu i i treneru Peri Veočiću to će biti i više nego korisno iskustvo uoči glavnog cilja dosadašnje karijere - nastupa u Parizu sljedećeg ljeta na Olimpijskim igrama.

Linker
24. travanj 2024 07:12