K1 i Boks

Gabrijel Veočić teže od očekivanog ušao u četvrtfinale; U borbi za medalju ipak ga ne čeka prvi nositelj!

Gabrijel Veočić

 Aleksandar Djorovic/imago sportfotodienst/Profimedia
23-godišnji poluteškaš (-80 kg) iz Slavonskog Broda imao je vrlo nezgodnog protivnika u osmini finala

Boksački turnir na Olimpijskim igrama u Parizu nije mogao bolje započeti za našu malu, ali itekako vrijednu delegaciju. Gabrijel Veočić, jedini hrvatski boksač na Igrama u Parizu uspješno je odradio svoj debi na Olimpijskim igrama.

23-godišnji momak iz Slavonskog Broda sudačkim preglasavanjem je svladao svladao je Husseina Ishaisha iz Jordana. Veočić je u ovaj meč ušao kao favorit, nismo očekivali ništa manje od pobjede, ali nikog ne smijemo unaprijed otpisivati, pa tako ni neugodnog Ishaisha. Nakon tri odrađene runde, četiri suca imala su Veočića kao pobjednika rezultatom 29-28, a jedan sudac dao je Gabrijelu prednost 30-27. Međutim Gabrijel je imao jedan oduzet bod i to je dovelo do četiri sudačke kartice s rezultatom 28-28 (jedna 29-27). Uslijedilo je preglasavanje, takozvani ‘‘bout review‘‘, a suci su tada jednoglasno odlučili kako je Veočić zaslužio pobjedu.

Azijski prvak iz 2022. godine pokazao se težim zalogajem nego smo očekivali. Konstantno je pritiskao, nije dopuštao Veočiću da se previše opusti i poprilično je namučio našeg predstavnika. Nije Veočiću išao u prilog ni sudac koji ga je konstantno upozoravao da prenisko spušta glavu, a naknadno ga je kaznio i oduzimanjem boda. Dodamo li da je Veočiću ovo bio debi na OI, jasno je kako je nervoza bila na nešto višoj razini nego inače. Ipak, sve je na kraju pozitivno završilo.

Prva runda ponudila je ponešto nervoze. Vidjeli smo nekoliko situacija u kojima su borci završavali u klinču, a Veočić je više puta upozoren da pripazi na sudare glavama. Upozorenja je zaslužio i Jordanac, a u jednom trenutku došlo je do nešto jačeg sudara glavama, srećom bez posjekotina. Gabrijel je ipak prezentirao lijepe kretnje, odlične eskivaže i zasluženo je uzeo prvu rundu. Četiri suca bodovala su meč 10-9 u korist hrvatskog boksača, dok je jedan sudac ipak prednost dao Iashaishu.

Druga runda nastavila se u sličnom ritmu. Veočić je ponovno upozoravan da ne spušta glavu, a ubrzo je uslijedila i prva javna opomena. Stvarao je sudac određenu nervozu Veočiću, ali Gabrijel je kontrolirao borbu protiv vrlo nezgodnog i poprilično agresivnog protivnika. Konstantno je Iashaish pritiskao, ali Veočić je ‘‘lebdio‘‘ ringom i prezentirao tehničku dominaciju. Veočićeve eskivaže spuštenih ruku djeluju opasno, ali stvarno je lijepo gledati kako Gabrijel opušteno izbjegava udarce protivnika. Uzeo je Veočić drugu rundu na svih pet sudačkih kartica, ali oduzeti bod zakomplicirao je stvar.

Morao je Jordanac krneuti na sve ili ništa i uistinu je ušao oštro i agresivno u trećoj rundi. Pomalo ‘‘divljim‘‘ krošeima pokušavao je uzdrmati Veočića, tražio je šansu za nokdaun ili čak nokaut, ali Gabrijel je vrlo zrelo i pametno neutralizirao agresivnost Jordanca. I dalje je sudac stvarao veliku nervozu prijeteći javnim opomenama, a kako je runda odmicala, Veočić je vidno padao i doveo se u određene probleme. Ishaish je uspio ‘‘ukrasti‘‘ treću rundu i situacija se zakomplicirala. Nestrpljivo smo čekali sudačku odluku, ali ruka našeg boksača na kraju je zasluženo podignuta.

Veočić djeluje više nego spremno za ovaj turnir i s razlogom su postavljena visoka očekivanja. Istina da se dogodio mali pad tijekom treće runde, ali to ćemo pripisati tremi koja dolazi uz debi na ovakvom natjecanju. Gabrijel i njegov tim vjeruju kako je on sam spreman za medalju, možda čak i najsjajniju. Još jedna pobjeda dijeli ga od odličja, a u četvrtfinalu čeka ga Christian Pinales. Očekivali smo kako će nasuprot Veočića stati Kinez Tuohetaerbieke Tanglatihan, prvi nositelj i svjetski viceprvak, ali već u osmini finala dogodila se velika senzacija.

Pinales iz Dominikanske Republike porazio je prvog nositelja jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x5), ali uz podosta kontroverze. Posebno kontroverzna bila je druga runda u kojoj je Tanglatihan upisao nokdaun, ali izgubio je rundu rezultatom 10-9 na tri sudačke kartice. Šokiran je Tanglatihan bio nakon proglašenja pobjednika i sigurno nije očekivao napustiti turnir već nakon prvog odrađenog meča.

Četvrfinalni ogled između Veočića i Pinalesa na rasporedu je u petak, 2. kolovoza. Nećemo reći kako se Gabrijelu sad otvorio put ka medalji, jer Pinales je prezentirao vrlo dobar boks i formu u meču protiv prvog nositelja. Veočić sigurno ima kvalitetu za poraziti Pinalesa, ali mora maksimalno ozbiljno pristupiti tom meču.

Linker
02. kolovoz 2024 13:28