K1 i Boks

Gabrijel Veočić danas je u lovu na olimpijsku medalju! Donosimo najvažnije informacije o meču za polufinale

Gabrijel Veočić

 HBS
23-godišnji poluteškaš (-80 kg) iz Slavonskog Broda samo jednu pobjedu udaljen je od osvajanja olimpijske medalje

Novi velik dan na Olimpijskim igrama je pred hrvatskom delegacijom. Naravno, mi ćemo se fokusirati na borilačke sportove, konkretno, na boks.

Naime, danas je na rasporedu četvrtfinale boksačkog turnira u kategoriji do 80 kilograma. Naš jedini predstavnik Gabrijel Veočić ranije ovaj tjedan izborio je svoje mjesto u četvrtfinalu i došao je na korak do medalje. 23-godišnjak iz Slavonskog Broda u osmini finala izbacio je Husseina Ishaisha iz Jordana, a Jordanac se pokazao puno ‘‘tvrđim orahom‘‘ nego smo očekivali.

image

Gabrijel Veočić (desno) vs. Hussein Ishaish (lijevo)

MOHD RASFAN/AFP

Veočić se ipak snašao i u takvom okruženju te je zasluženo izborio četvrtfinale. Vjerovalo se kako će ga tamo dočekati Tuohetaerbieke Tanglatihan, viceprvak svijeta i prvi nositelj turnira. Ipak, Kinez je neočekivano ispao u meču protiv Christiana Pinalesa i Veočića danas čeka okršaj s nenositeljem.

Pinales je dva meča odradio na olimpijskom turniru u Parizu. Za njega je turnir startao u svojevrsnom pretkolu gdje je izbacio Tajlanđanina Weerapona Jongjohoa. Nakon toga uslijedila je spomenuta pobjeda nad prvim nositeljem.

Reprezentativac Dominikanske Republike došao je vrhunski pripremljen na OI. Fizički impozantan, dugih ruku, dobrih kretnji i stilom koji podsjeća na Kubance, Pinales je pokazao kako je u Pariz došao s namjerom da osvoji medalju. Prema podacima na BoxRecu, Pinalesov omjer pobjeda i poraza iznosi 20-3, a pobjede je upisivao u posljednjih sedam uzastopnih nastupa. Wanderley Pereira, Imam Khataev i Robby Rahim Gonzales boksači su koji su ga pobjeđivali.

Naš Veočić (49-12-0) fizički je nešto manji od Pinalesa, ali posjeduje brojne druge prednosti. Tehnički je bolji, a ono najvažnije, znatno je iskusniji u mečevima na ovoj razini. Pinales bi mogao pokleknuti pod pritiskom osvajanja medalje, dok je naš Veočić došao na OI sa statusom europskog prvaka.

Prema podacima na službenoj stranici Olimpijskih igara, Veočić i Pinales ući će u ring u 17:06 sati. Odmah iza njih, u ring bi trebali kročiti Nurbek Oralbay (Kazahstan) i Murad Allahverdiyev (Azerbajdžan). Pobjednici ovih mečeva borit će se u polufinalu. Prijenos mečeva bit će dostupan na HRT-u.

Ulazak u polufinale boksačkog turnira garantira minimalno brončanu medalju. Dakle, Veočić se danas bori za olimpijsku medalju i ima priliku ponoviti ono što je Filipu Hrgoviću pošlo za rukom na Igrama u Riju (2016.). Hrgović je tada osvojio brončanu medalju u superteškoj kategoriji i jedini je hrvatski olimpijski medaljaš nakon osamostaljenja Hrvatske.

Veočić medalju želi osvojiti u poluteškoj kategoriji, a prije njega olimpijske medalje u poluteškoj kategoriji osvajala su trojica Hrvata. Mate Parlov 1972. godine u Münchenu okitio se zlatom, kao i Anton Josipović 12 godina kasnije u Los Angelesu. Damir Škaro osvojio je broncu 1988. godine u Seoulu. Sva trojica tada su nastupali pod zastavom Jugoslavije.

Christian Pinales nije nimalo lak zalogaj, ali Gabrijel Veočić posjeduje sve alate potrebne za osigurati medalju na Olimpijskim igrama. Ne sumnjamo da će mu to danas poslijepodne poći za rukom.

Gabrijele, sretno!

Linker
15. rujan 2024 22:42