K1 i Boks

Gasi li se ‘hype‘ najveće američke teškaške nade? Jared Anderson pristao je na najteži izazov u dosadašnjoj karijeri

Jared Anderson

 ELSA/Getty images/Profimedia
24-godišnji Jared Anderson dio je spektakularnog eventa koji Saudijci organiziraju na teritoriju SAD-a

Ako ste mislili da su Saudijci pomalo utihnuli po pitanju velikih boksačkih evenata, grdno ste se prevarili. Nakon spektakularnih priredbi kojima smo svjedočili tijekom posljednja dva i pol tjedna, Saudijci su najavili novi veliki boksački event koji ćemo gledati početkom osmog mjeseca ove godine.

Zanimljivo je da ‘‘Riyadh Season‘‘ seli izvan granica Saudijske Arabije, točnije, Los Angeles bit će grad domaćin ovog eventa. Terence Crawford (40-0), po mnogima najbolji boksač današnjice, predvodit će spektakl u Los Angelesu, a poznato je ime njegovog protivnika. ‘‘Bud‘‘ napušta velter kategoriju i prelazi u super velter, a tamo će ga dočekat Israil Madrimov (10-0), neporaženi nositelj WBA-ove svjetske titule. 29-godišnji Uzbekistanac tražit će prvu obranu pojasa protiv boksača kakav je Crawford. Neće mu biti lako.

Meč koji je privukao ponajviše pažnje na ovom ‘‘fight cardu‘‘ svakako je teškaški obračun između Jareda Andersona (17-0) i Martina Bakolea (20-1-0). ‘‘The Real Big Baby‘‘ naći će se na najtežem ispitu u dosadašnjoj karijeri. Anderson je zazivao priliku za dodatnim iskorakom ka vrhu teške kategorije, a Martin Bakole više je nego dobra provjera i stepenica ka tom spomenutom iskoraku. Zanimljivo je kako Anderson prema svim federacijama zauzima višu poziciju nego Bakole. Izuzetak je WBA gdje je Bakole prvorangirani izazivač, dok Anderson drži ‘‘tek‘‘ 13. mjesto.

Unatoč rang ljestvicama, Bakole je bez dileme prva prava provjera za Jareda Andersona i ovaj meč ponudit će odgovore o istinskoj vrijednosti i kvalitetama 24-godišnjeg Andersona kojeg konstantno najavljuju kao najvećeg američkog potencijala teške kategorije. Bakole u meč ulazi nakon devet uzastopnih pobjeda, a prvi i zasad jedini poraz upisao je 2018. godine.

Bakolea je tada porazio boksač koji je u to doba kotirao kao ponajveći američki teškaški talent. Michael Hunter nokautirao je Bakolea u desetoj rundi borbe, a Jared Anderson nadat će se sličnom ishodu početkom osmog mjeseca.

Andy Ruiz (35-2-0) također se vraća u ring na ovoj priredbi. Nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji borit će se protiv Jarrella Millera, što znači da će ovaj event imati dvojicu boksača koji nose nadimak ‘‘Big Baby‘‘. Uz Jareda Andersona (‘The Real Big Baby‘), na ‘‘fight cardu‘‘ će se naći i ‘‘Big Baby‘‘ Miller koji bi trebao poslužiti kao prilika za Ruizov povratak pobjedama. Naravno, ne možemo Millera unaprijed otpisati, radi se o vrlo čvrstom i nezgodnom boksaču. Andy Ruiz nije nastupio od devetog mjeseca 2022. godine i duga je pauza iza njega.

Radivoje Kalajdžić (29-2-0), srpsko-američki boksač rodom iz Zenice imat će čast nastupiti na spektakularnoj priredbi u Los Angelesu. Kalajdžićev niz od pet uzastopnih pobjeda pokušat će prekinuti David Morrell (10-0), zasad neporaženi Kubanac koji ujedno drži i WBA (Regular) titulu u super srednjoj kategoriji.

Olimpijski prvak iz Tokija, Andy Cruz (3-0) nastavlja graditi svoju profesionalnu karijeru, ali Antonio Moran vjerojatno će biti samo još jedan ‘‘usputni prolaznik‘‘ na Cruzovom pohodu ka vrhu lake kategorije.

Linker
22. lipanj 2024 14:01