K1 i Boks

Gassiev pregazio iskusnog Nijemca i najavio napad na teškaški tron

Michael Wallisch i Murat Gassiev
 Kommersant Photo Agency/ddp USA/Profimedia
Ruski boksač polako je dogurao do pozicije 13. teškaša svijeta prema BoxRecu

Bivši dvostruki svjetski prvak lakoteške kategorije, 27-godišnji Murat Gassiev (28-1, 21 KO) uspješno je apsolvirao svoj drugi teškaški ispit. U Moskvi je osvojio WBA Asia titulu prvaka, savladavši njemačkog boksača Michaela Wallischa prekidom u četvrtoj rundi.

Gassiev je svog iskusnog protivnika od početka meča polako razotkrivao, uz polagano podizanje tempa i nanošenje sve više štete. U svakoj rundi pogađao je sve veći broj udaraca te sve više napadao, a četvrtu je prepoznao kao onu u kojoj se može potpuno opustiti i krenuti završiti meč. Gotovo pune tri minute Wallisch je prolazio kroz kanonadu, no odbijao je pasti na pod. Dogodilo se to tek pred sam kraj runde, nakon čega je uslijedilo brojanje.

Izdržao je Wallisch brojanje i vratio se u meč, no čini se da je netko Gassievu rekao da je do gonga preostalo tek par sekundi. Rus je tako odmah po znaku suca žestoko napao, njegov protivnik postavio je gard, a sudac je pod dojmom brzih kombinacija uskočio i prekinuo meč. U istom trenutku kad je prekinuo meč došao je i znak za kraj runde, što je dovelo do protesta iz kuta njemačkog boksača. Moramo priznati kako je sudac mogao pustiti tu još jednu sekundu do kraja runde, no pitanje je koliko bi Nijemac izdržao protiv ovakvog Gassieva.

Murat je svojom drugom teškaškom pobjedom zauzeo 13. mjesto na ljestvici teške kategorije prema BoxRecu te s vrlo dobrim referencama je usmjeren prema plasmanu među desetoricom najboljih, a tamo bi onda trebali uslijediti veliki mečevi te status potencijalnog izazivača za napad na neku od svjetskih titula.

Iza sebe ima boksače poput Joea Joycea, Tonyja Yoke, Hughieja Furyja, Roberta Heleniusa, Martina Bakolea te Filipa Hrgovića, a najavio je kako u idućih dva mjeseca želi odraditi još jedan meč. Rekao je nešto i o svom glavnom cilju, a to je naravno osvajanje titule svjetskog prvaka.

Jedini poraz u njegovoj dosadašnjoj karijeri nanio mu je Oleksandr Usyk. Bio je to okršaj za apsolutnog prvaka lakoteške kategorije, u koji su obojica ušli s po dva elitna pojasa u svom vlasništvu, a Ukrajinac je tog dana bio jednostavno bolji i konkurentniji. Eventualni revanš u teškoj kategoriji izgleda sve realnije.

Linker
26. travanj 2024 15:47