K1 i Boks

Hlačice koje je nosio Muhammad Ali u povijesnom dvoboju su na prodaju za pozamašnu svotu novca

Muhammad Ali

 WHEELER NICK/Sipa Press/Profimedia
Posebni par boksačkih hlačica nošenih od ‘Najvećeg‘ koji je ikada kročio u ring mogle bi donijeti veliki novac na dražbi u nadolazećim danima.

Hlačice Muhammada Alija koje je nosio tijekom ‘Thrilla In Manila‘ protiv Joea Fraziera - jedne od najslavnijih borbi u povijesti boksa - na prodaju su u aukcijskoj kući Sotheby‘s u New Yorku. S trenutnom ponudom za povijesni kolekcionarski komad od 3,8 milijuna dolara, Sotheby‘s vjeruje da bi mogao donijeti između četiri i šest milijuna dolara do 12. travnja kada se zatvara aukcijska ponuda.

Borba je univerzalno priznata kao jedna od najvećih i najbrutalnijih borbi u povijesti profesionalnog boksa - trajala je 14 rundi na užarenih 49 Celzijevih stupnjeva.

Završila je nakon što je Frazierov kut rekao sucu da prekine borbu. Frazierov trener, Eddie Futch, odlučio je prekinuti borbu nakon što je vidio rezultate 14. runde u kojoj ga je Ali pogodio serijom udaraca - što je ostavilo ‘Smokin Joea‘ s ozbiljno ugroženim vidom.

Nesvjestan na to da se Fraizer odlučuje predati, Ali se također spremao odustati. Već je i naredio svojim trenerima da mu odrežu rukavice. Kasnije je svojem biografu Thomasu Hauseru rekao: ‘‘Frazier je odustao malo prije nego što sam ja. Nisam mislio da se više mogu boriti.‘‘

Fraizerova prijateljica koja je bila na borbi, Denise Menz, kasnije je opisala atmosferu u Araneta Coliseumu: ‘‘Toliko intenzivno vruće, nikad prije nisam osjetila takvu vrućinu u životu. Ni daška zraka - ništa. A samo sam sjedila tamo. Možete li zamisliti biti u ringu? Ne znam kako su to uspjeli.‘‘

To je bila treća i posljednja borba između ove dvije boksačke legende dajući Aliju prednost od 2-1 nad Frazierom i zadržavajući svoja tri pojasa prvaka u teškoj kategoriji.

Ovaj dio aukcije samo je jedan od mnogih kolekcionarskih komada koji se nude tijekom ‘Sports Weeka‘ u Sotheby‘su. Lebron Jamesov dres s NBA All-Star utakmice 2024. godine (300 tisuća dolara), zatim Kobe Bryantov dres s prve utakmice finala 2009. godine (do 2,5 milijuna dolara) i par Air Jordan tenisica koje je nosio Michael Jordan u petoj utakmici NBA Finala 1996. godine (do 400 tisuća dolara) neke su od zanimljivijih ponuda poznate aukcijske kuće.

Linker
26. travanj 2024 11:21