K1 i Boks

Hoće li Hrgović doista boksati s Joshuom? ‘U vrhunskoj je formi, briljantna zamjena koju bi mnogi voljeli vidjeti!‘

Filip Hrgović i Anthony Joshua

 PROFIMEDIA/ ILUSTRACIJA: FS
Whyteov pad na doping testu mogao bi najboljem hrvatskom teškašu otvoriti put prema najvećem meču u karijeri

Poput munja koje posljednjih tjedana paraju hrvatsko nebo odjeknula je medijskim prostorom, u subotu, vijest o otkazivanju borbe između Anthonyja Joshue i Dilliana Whytea. "The Body Snatcher" pao je na doping testu, a samim time nadolazeća priredba u Londonu (12. kolovoza), jedna od najiščekivanijih u godini, ostala je, barem zasad, bez glavne borbe večeri. Takav razvoj situacije gurnuo je organizatore u probleme budući da je revanš dvojice britanskih teškaša u O2 Areni bio najatraktivniji okršaj na "cardu", svojevrsni mamac za prodaju karata i "pay per view" prijenosa. Whyteovim otpadanjem situacija se zakomplicirala; potrebno je, naime, u vrlo kratkom roku AJ-u iznaći zamjenskog protivnika, koji je u ringu sposoban pružiti adekvatan (ali ne i preveliki) otpor, zadržati visoku kvalitativnu razinu "main eventa", a posljedično i neutralizirati potencijalne financijske gubitke koji bi se mogli pojaviti uslijed novonastalih okolnosti. Počela je, dakle, spasilačka akcija i intenzivna potraga za alternativnim suparnikom, odnosno - počela je utrka s vremenom.

Hrgović među kandidatima

U subotu su bespućima interneta i društvenih mreža cirkulirala imena brojnih teškaša koji bi, eventualno, mogli uskočiti u Whyteove cipele i spasiti priredbu u britanskoj prijestolnici. Spominjali su se Deontay Wilder, Derek Chisora, Otto Wallin, Andy Ruiz i Joseph Parker, a svi navedeni, osim Wildera, potvrdili su kako su, za odgovarajući novčani iznos, spremni prihvatiti "short notice" okršaj s bivšim svjetskim prvakom prema WBA, WBO i IBF verzijama. Ono što je, međutim, iz hrvatske perspektive ipak najvažnije jest činjenica da se u kontekstu mogućeg Joshuinog protivnika, na mnogim mjestima - spominje i ime Filipa Hrgovića. Najbolji hrvatski boksač, kao što je poznato, na londonskoj je priredbi trebao boksati s neporaženim Australcem Demseyem McKeanom, u sunaslovnoj borbi, no, kako trenutno stvari stoje, El Animal bi možda mogao biti gurnut i u prvi plan, te ukrstiti rukavice s Joshuom. S time se slažu i brojni ugledni mediji, primjerice britanski Telegraph, koji upravo 31-godišnjeg Zagrepčanina vidi kao odgovarajuću alternativu, a na istoj su liniji i Boxing News, Boxing Social, te ProBox TV.

"Hrvat se trebao sučeliti s McKeanom na istoj priredbi, što znači da je vjerojatno u vrhunskoj formi. Neporažen je i bio bi briljantna zamjena koju bi mnogi voljeli vidjeti. Hrgović je, međutim, korak naprijed u odnosu na Whytea i opasan protivnik za Joshuu ako ovaj prihvati borbu", stoji u tekstu BN-a, renomiranog britanskog boksačkog časopisa.

Joshua će biti oprezan

Teškaš iz Sesveta neupitno je u vrhunskoj formi budući da je iza njega cijeli pripremni kamp kojeg je u Houstonu odradio s trenerom Ronniejem Shieldsom. Bio bi logična zamjena budući da je već i sada dio "eventa" u O2 Areni, a iz komentara koje su ostavljali boksači fanovi na Matchroomovim društvenim mrežama razvidno je da postoji nemali interes (britanske) publike za njegovim uparivanjem s Joshuom. Ono što bi u cijeloj priči moglo predstavljati problem jest, kao što je i Boxing News detektirao, činjenica da je Hrgović, sa svojim boksačkim kvalitetama, izuzetno opasan protivnik koji Joshui nosi prevelik rizik. Mogao bi mu stvoriti ozbiljne probleme u ringu, odnosno pobijediti ga i poremetiti mu planove povezane s borbom protiv Deontayja Wildera (prosinac, Saudijska Arabija), a, posljedično, vjerojatno i završiti priču britanske zvijezde u gornjem domu "heavyweighta". AJ-u svakako nije u cilju pasti pred domaćom publikom i dodatno strmoglaviti svoju karijernu krivulju, a on i ljudi iz njegovog tima bit će osobito oprezni ako u vidu imamo kako je prošao kada je, u donekle sličnim okolnostima, početkom svibnja 2019. prihvatio borbu s Ruizom.

S druge strane, Hrgović je cijeli svoj pripremni proces usmjerio specifično prema McKeanu i sparirao s boksačima koji zrcale Australčeve boksačke karakteristike (kontragard). Filipu bi, dakle, meč s Joshuom također nosio određen rizik budući da bi u posljednji tren uskočio u ring s trećim teškašem svijeta (prema BoxRecovoj ljestvici) bez da se prethodno uopće pripremao za njega, a eventualnim porazom izgubio bi i svoj status obaveznog IBF-ovog izazivača kojeg je krvavo zaradio u "ratu" sa Zhileijem Zhangom, što bi ga na dulje vrijeme uklonilo iz kombinacija za napad na svjetske titule.

Ako se prilika ukaže - treba je iskoristiti

Za pretpostaviti je, dakle, da će Joshua i njegov menadžment nastojati zaobići Hrgovića i tražiti izlaz iz trenutne situacije u nekim manje opasnim protivnicima, ali ako, kojim slučajem, na stol najboljeg hrvatskog teškaša doista sleti ponuda da, umjesto s McKeanom, među londonskim konopcima zapleše s Joshuom - o njezinom prihvaćanju ne bi trebalo dugo dvojiti. Svim rizicima unatoč, za El Animala bi meč s Joshuom značio životnu priliku, kao i najveću zaradu u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a eventualni trijumf nad bivšim svjetskim prvakom lansirao bi ga u boksačke visine i donio mu "zlatnu kartu" za ulazak među sami teškaški "crème de la crème".

Filip je, početkom travnja, nakon Joshuine pobjede nad Franklinom, prozvao AJ-a i poručio mu da će ga "uništiti" ako se i protiv njega pojavi u istom zdanju, dodavši da je u to uvjeren "zbog svoje boksačke vještine, brade, brzine i snage". Sada, četiri mjeseca kasnije, nazire se mogućnost da oživotvori navedene riječi i, u svom premijernom nastupu na britanskom tlu, pred očima cijelog borilačkog globusa, demonstrira boksačku klasu, te pokaže zašto ga se godinama smatra "boogeymanom" teške divizije. Ako se ta mogućnost, u nekom ludom (ali ne i potpuno nerealnom) scenariju, pretvori u službenu ponudu - ona se mora objeručke zgrabiti. To je, naprosto, prilika koja se ne odbija.

Osim toga, nakon što ga je Ruiz svojedobno "načeo", a Usyk mu onda i trajno "uzeo dušu", Joshua više nije isti boksač kakav je bio. Moglo bi se čak reći da je u svom trenutnom psihofizičkom stanju - zreo za uništenje.

Linker
02. svibanj 2024 07:16