K1 i Boks

Hrgović i dalje pripada eliti, a njegova brada potencijalno je najtvrđa u diviziji. Vrijeme je za novi zalet

Filip Hrgović

 Screenshot/Instagram (Filip Hrgović)
Duboisov nokaut nad Joshuom bacio je novo svjetlo na ono što je ‘El Animal‘ ranije isporučio u Kingdom Areni

"Ponekad je tišina glasnija od urlika". Poručio je to Filip Hrgović u završnom dijelu videozapisa u utorak navečer objavljenog na njegovim društvenim mrežama i tako prekinuo svojevrsni zavjet šutnje koji je s njegove strane vladao još od početka lipnja i meča s Danielom Duboisom, odnosno od medijske konferencije koju je održao po slijetanju u Zagreb.

Predmetni video započinje kolažom medijskih napisa, poprilično negativno intoniranih, koji se odnose na njegov poraz od Duboisa, a nakon čega se "El Animal" pojavljuje s novim imidžom (duža kosa) te poprilično smrknutim, ali i odlučnim izrazom lica te započinje trening. Najbolji hrvatski teškaš u nastavku radi "shadow boxing", sklekove na šakama, trbušnjake, diže utege, udara krušku, ali i silovitim krošeima razvaljuje veliku vreću. Ključna sekvenca odvija se na samom kraju videa kada se, nakon uvodno spomenute poruke, na zaslonu pojavljuju tri riječi: "Vidimo se uskoro."

Najbolja moguća vijest

Hrgović je, dakle, najavio povratak u ring, a to je najbolja moguća vijest za hrvatski boks. Lijepo ga je, makar i u jednominutnom videu, ponovno vidjeti motiviranog, odlučnog i spremnog za akciju. Osobito ako uzmemo u obzir kakve su okolnosti bile u protekla četiri mjeseca, još od večeri kada je boksao s Duboisom u borbi za privremeni (koji je s vremenom postao i "pravi") IBF-ov pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Umjesto da iz najvažnijeg meča u karijeri izađe s podignutom rukom, teškaš iz Sesveta doživio je tada prvi profesionalni poraz, iznimno težak i bolan, od čovjeka kojeg je nekoć prebijao na sparinzima, te je iz ringa rijadske Kingdom Arene izašao obliven krvlju, svjestan da nije uspio ostvariti ono o čemu sanja i na čemu mukotrpno radi proteklih 17 godina, još otkako je prvi put navukao boksačke rukavice.

image

Filip Hrgović i Daniel Dubois

Mohammed Saad/Afp/Profimedia

Kao da to samo po sebi nije bilo dovoljno bolno, Filipu su sol na ranu utrljali i brojni hrvatski mediji negativnim, defetističkim i podcjenjivačkim napisima, a vojska anonimnih internetskih ratnika, ojačana brigadama sportaša iz fotelje i vodovima šank-eksperata, spremno je krenula u žestoku ofenzivu sipanja žuči putem tipkovnica te je pristupila svojevrsnom natjecanju čiji je cilj bio smisliti što podrugljiviji i uvredljiviji komentar na račun vrhunskog hrvatskog sportaša, čovjeka s preko stotinu amaterskih mečeva, nekadašnjeg europskog i svjetskog juniorskog prvaka, osvajača brončane medalje s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. i prvog Hrvata koji je, nakon 1998. i Željka Mavrovića, boksao za svjetsku teškašku titulu.

Nova perspektiva

Medijsku konferenciju u zagrebačkoj zračnoj luci Hrgović je odradio 3. lipnja, dan uoči 32. rođendana, a potom potpuno iščeznuo iz javnosti te u mikrokozmosu svog obiteljskog okruženja prionuo psihofizičkoj rekuperaciji. U javnom se prostoru od tada spekuliralo o brojnim scenarijima, uključujući i onaj najgori, potencijalno boksačko umirovljenje, no hrvatski se teškaš u međuvremenu očito konsolidirao, pobijedio unutarnje demone, vratio u dvoranu, a onda u utorak i prekinuo sva naklapanja te najavio povratak među konopce.

Ono što je zasigurno odigralo bitnu ulogu u Hrgovićevu ponovnom naletu motivacije jest ishod svebritanskog okršaja Duboisa i Anthonyja Joshue, koji su 21. rujna odmjerili snage na Wembleyju. "Dynamite" je, naime, suprotno očekivanjima javnosti, analitičara i kladioničara, doslovno bacao "AJ"-a po ringu svojim "bombama", četiri ga puta slao u nokdaun, a onda mu u petoj rundi i presudio brutalnim desnim krošeom kojim ga je nokautirao kao nitko prije i potencijalno mu čak okončao karijeru na najvišoj razini.

image

Anthony Joshua

Bradley Collyer/Pa Images/profimedia

Takav epilog na kultnom engleskom stadionu bacio je potpuno novo svjetlo na izvedbu koju je, tri i pol mjeseca ranije, Hrgović isporučio protiv Duboisa. Hrvatski je teškaš, naime, dominirao u uvodnom dijelu i praktično školovao 27-godišnjeg Britanca tijekom prve tri-četiri runde, a do šeste ga je dionice pogodio sa 64 značajna udaraca (od 202 bačena), dok ih je u istom razdoblju primio 35 (od 99 bačenih). U sedmoj i osmoj rundi, međutim, Filip je doživio drastični energetski pad, radio je na autopilotu i od Duboisa, koji je nastavio raditi vrlo visokom ritmu i povećao volumen, primio 27 značajnih udaraca (od 50 bačenih), a pogodio ih samo tri (od osam bačenih), što je rezultiralo velikom štetom na njegovu licu, borbom za preživljavanje, a u konačnici i prekidom meča od strane liječnika.

Legitimno pitanje

Hrvatski je udarač, dakle, bio više nego konkurentan u prvoj polovini meča s čovjekom koji je, nedugo potom, doslovno izvrnuo bivšeg dvostrukog svjetskog prvaka i ponajvećeg boksačkog superstara današnjice te dominantno obranio titulu svjetskog prvaka i brendirao se kao trenutačno treći najbolji teškaš nakon nedodirljivog tandema Oleksandr Usyk - Tyson Fury. Ako uzmemo u obzir da je Hrgović, prema vlastitim tvrdnjama, u meč s Duboisom ušao nedovoljno pripremljen, nakon viroze koju nije u potpunosti prebolio i zbog koje je izgubio ključne dane kampa, postavlja se legitimno pitanje kako bi ta borba završila da je bio na sto posto?

image

Filip Hrgović i Daniel Dubois

Aa/Abaca Press/Profimedia

Da u meču protiv Duboisa nešto doista nije bilo u redu s Hrgovićem sugerira i činjenica da je u ranijem okršaju sa Zhileijem Zhangom pobijedio upravo zahvaljujući vrhunskoj kondicijskoj pripremi. Stiuacija je tada bila obrnuta, u prvoj polovici meča s kineskim teškašem preživio je nekoliko kriza i teških udaraca, a onda u nastavku meča došao do pobjede na račun boljeg "cardija", aktivnijeg pristupa i velikog volumena udaraca. Poptuno je tada preokrenuo situaciju u svoju korist i dokazao da je itekako sposoban plivati "dubokim vodama".

I dalje visoko kotira

Kako bi završio meč Duboisa i Hrgovića da je potonji bio zdrav, ne možemo znati, no ono u što možemo biti sigurni jest da "El Animal" i dalje pripada teškaškoj eliti te da ima potencijalno najtvrđu bradu u cijeloj "heavyweight" diviziji. Tih zaključaka Filip je i sam bio apsolutno svjestan svih ovih godina, no 21. rujna ih je nanovo osvijestio, pa stoga ne čudi da u najavi povratka pršti motiviranošču, samopouzdanjem i novom energijom.

Vrijeme je, dakle, za novi pohod prema vrhu. Startna pozicija nešto je slabija nego ranije, no i dalje vrlo povoljna. Hrgović je, naime, prema BoxRecu deveti teškaš svijeta, a istu poziciju zauzima i na listama WBC-a, WBO-a i IBF-a, dok ga ugledni magazin Ring svrstava na osmo mjesto. Ako tome pridodamo da u svom profesionalnom rezimeu ima 17 pobjeda i samo jedan poraz, da se nalazi u najboljim godinama za teškaša, da je educiran iznimno vrijednim iskustvima iz mečeva s Duboisom i Zhangom, onda zaključak može biti samo jedan; Filip u svom rezervoaru raspolaže s dovoljno goriva za uhvatiti novi zalet, a dvije ili tri vezane pobjede vraćaju ga tamo gdje želi biti.

image

Screenshot/Facebook (Filip Hrgović)

Nick Potts/Pa Images/profimedia

Dalja i bliža povijest borilačkih sportova, ali i sadašnjost, vrvi primjerima pojedinaca koji su se vraćali iz ponora pa opet, uz upornost, težak rad i neslomljiv duh, dosezali monumentalne visine. Ne vidim nijedan razlog zašto to ne bi učinio i Hrgović. Njegova boksačka kvaliteta je neupitna, a uz male preinake u "igri", poglavito defenzivnom segmentu, sposoban je napraviti ozbiljne probleme bilo kome na svijetu. Mudriji među nama znaju reći da je najopasnija zvijer - ona ranjena - a uskoro bi to na svojoj koži mogao osjetiti i prvi sljedeći "El Animalov" protivnik, tko god on bio.

Linker
11. listopad 2024 14:58