K1 i Boks

Hrvatska i Osijek imaju minimalno europsku broncu! Luka Pratljačić nokautirao je Dilana Prašovića i ušao u polufinale EP-a

Luka Pratljačić

 Hrvatski Boksački Savez (tomislav Franić)
Maestralni osječki superteškaš lakoćom je odradio meč protiv vrlo iskusnog profesionalnog boksača iz Crne Gore

Nakon jučerašnjeg sjajnog otvaranja Europskog prvenstva, Luka Pratljačić već danas ponovno se našao u ringu. Na suprotnoj strani našao se Dilan Prašović, crnogorski boksač iza kojeg je čak 20 profesionalnih mečeva (17-3-0), a 2021. godine boksao je protiv Lawrencea Okolieja za svjetsku titulu u kruzer kategoriji. Vrlo renomiran protivnik, ali Luka Pratljačić ponovno je dokazao kako Hrvatska ima superteškaša svjetske razine. Osječanin je slavio nokautom u drugoj rundi i osigurao je minimalno broncu na Europskom prvenstvu!

Kontragard Luke Pratljačića od samog početka dvoboja predstavljao je problem za Prašovića. Odlično je Luka kontrolirao distancu prednjim direktom, više je pritiskao i zasluženo je uzeo prvu rundu na svih pet sudačkih kartica.

Tijekom meča konstantno se čula velika podrška od strane osječkih navijača koji su došli podržati Luku Pratljačića. Trenutno najbolji hrvatski amaterski superteškaš uvijek iza sebe ima vjernu publiku.

Nakon otprilike minutu druge runde, Dilan Prašović odlučuje se upustiti u otvorenu razmjenu s Pratljačićem, ali to se pokazalo lošim potezom Crnogorca. Luka je prvo pogodio prednjim direktom u bradu Prašovića. Crnogorac se blago počeo povlačiti, ali Luka još jedanput pogađa desnim direktom, a zatim sjajno pogađa lijevim aperkatom tijelo Crnogorca. Prašović se uz bolnu grimasu na licu našao na tlu i uslijedilo je brojanje. Vidjelo se kako Prašović gotovo sigurno neće ustati, a deset sekundi kasnije, uz povike ‘‘Šampione!‘‘, Pratljačić je pobjednički digao ruke, okrenut prema svojoj vjernoj vojsci navijača. Hrvatska i Osijek imaju europsku medalju, ali nadamo se da Pratljačić neće stati u polufinalu. Luka ima kvalitetu za otići do samog kraja! Polufinale je na rasporedu 25. travnja, a Luka će se boriti protiv srpskog reprezentativca i svog velikog prijatelja, Dušana Veletića.

Luka Pratljačić nije bio jedini hrvatski predstavnik na današnjem programu Europskog prvenstva. Nikica Radonić nastupio je u kategoriji do 86 kilograma i uspješno je odradio osminu finala protiv Poljaka Patryka Boruckog. Član BK Splita slavio je odlukom sudaca, a jedna pobjeda dijeli ga od osvajanja europske medalje. Prvi favorit Ataev Sharabutdin njegov je sljedeći protivnik, a meč je na rasporedu 24. travnja (četvrti mjesec).

Petar Krešimir Knežević u kategoriji do 71 kg nije uspio proći osminu finala. Jednoglasnom odlukom sudaca izgubio je od albanskog boksača Albana Beqirija. Jednoglasnom odlukom svoj nastup na EP-u u Beogradu okončao je i Filip Poturović. Bolji od njega bio je Rumunj Robert Eusebiu Jitaru.

Mladi Vide Prkačin odradio je tri runde s Talijanom Giuseppeom Canonicom, ali nažalost, boksač BK Torcide izgubio je jednoglasnom odlukom sudaca. Poraz je upisao i Zagrepčanin Leon Maloić kojeg je reprezentativac Mađarske Rafael Buza porazio prekidom u drugoj rundi borbe. Treba reći kako su Prkačin i Maloić prvi puta nastupili na Europskom prvenstvu i najbolje godine tek su pred njima.

Linker
25. travanj 2024 21:39