K1 i Boks

Hrvatska s jakim snagama stiže na jedno od najjačih prvenstava: 'Siguran sam da ćemo se vratiti s medaljama'

 SN Arhiva
SVJETSKO KICKBOXING PRVENSTVO U Sarajevu se od 20. do 27. listopada održava skup najboljih u disciplinama light contact, low kick i K-1

Pred hrvatskom kickboxing reprezentacijom je veliko natjecanje, Svjetsko seniorsko prvenstvo u Sarajevu koje se održava od 20. do 27. listopada. Na programu su tri discipline, light contact, low kick i K-1.

Kvalitativno će ovo biti jedno od najjačih prvenstava uopće, a Hrvatsku će predstavljati ukupno 36 borkinja i boraca. Za one koji možda ne znaju, kickboxing je postao član društva olimpijskih sportova, a Hrvatska kotira jako visoko na svjetskoj vrijednosnoj ljestvici. Nema velikih natjecanja s kojih se naše borkinje i borci ne vraćaju s medaljama, pa se tako nadamo da će sjajne vijesti stizati i iz Sarajeva. U cijeloj priči svakako treba napomenuti stručni rad u u hrvatskom kicboxingu, naši stručnjaci su cijenjeni na europskoj i svjetskoj razini, također i suci, hrvatskih djelitelja pravde biti će čak sedam (Tomo Novosel, Henrik Matić, Ivan Ješić, Marko Deša, Miljenko Kutleša, Boris Pavičić i Davor Milaković).

Nacionalni savez (HKBS) vodi predsjednik Tomislav Bilandžić koji će u Sarajevu biti i voditelj reprezentacije.

- Hrvatska je jedna od najvećih i najtrofejnijih reprezentacija u WAKO federaciji unazad desetak godina. Ovo prvenstvo biti će iznimni jako, privuklo je veliki broj najkvalitetnijih natjecatelja. Vjerojatno je tome razlog što su WAKO i kickboxing prošle godine ušli u privremeno članstvo olimpijskih sportova - kaže nam predsjednik HKBS-a.

To potvđuje i činjenica da na SP dolaze borci koji su se borili u najboljim profesionalnim promocijama, vidjet ćemo u Sarajevu majstore poput Sergeja Maslobojeva i Vlada Tuinova koji su prije nekog vremena nastupali za Glory.

- Mi idemo s odličnim borkinjama i borcima koji su i ranije osvajali medalje na europskim i svjetskim prvenstvima, te sam siguran da ćemo se iz Sarajeva vratiti s medaljama. Ponovno ćemo biti među najuspješnijim reprezentacijama - zaključio je Bilandžić.

Na ovom sarajevskom prvenstvu izbornici će biti Danijel Šimundić u ringovnim disciplinama i Edi Višković za tatami.

- Hrvatska dobro prolazi na velikim natjecanjima, imamo zaista kvalitetnu reprezentaciju već godinama. Imamo neke već poznate borkinje i borce, ali dolaze i nove mlade snage. Nažalost, ove godine neće biti Antonija Plazibata koji je prošle godine bio prvak Europe, a trenutačno je rangiran kao sedmi teškaš u Gloryju. Ali imamo u sastavu dvojicu europskih prvaka, u low kicku Luku Žuljevića i u K-1 Tonija Ćatipovića. Od njih se opet očekuje dobar rezultat, borbe za medalje. U super teškoj kategoriji u low kicku s nama je odlični borac Ante Verunica, zatim sjajni su borci braća blizanci Petar i Luka Jaman, oni su inače moji borci iz Đakova, a kako studiraju u Zagrebu sad su kod mog bivšeg trenera Ace Pupca u Spartan Gymu - priča nam Danijel Šimundić

Tu je i Andrej Kedveš, koji je bio juniorski prvak svijeta, a šteta što nema Muhameda Deskaja, sjajnog borca iz splitskog Pit Bulla koji je ozlijeđen. Isto tako neće u Sarajevo stići velika hrvatska borkinja Helena Jurišić iz Mornara, također zbog ozljede. Roko Doždor iz Pit Bulla također visoko kotira u mogućoj borbi za medalje, na prošlom SP-u uzeo je broncu.

Kod djevojaka svakako treba istaknuti Luciju Bilobrk koja je bila europska prvakinja, tu je kickboxing senatorica Nives Radić, odlična borkinja Marija Bodač.

Kad se radi o light contactu glavni i odgovorni je izbornik Edi Višković.

- Kao i uvijek smo optimisti, ali naravno ponekad plasman ovisi i sreći, ždrijebu... Kad smo kod djevojaka izdvojio bih Luciju Regvat iz Cicvara Teama iz Zagreba, Anu Znaor Milohnić koja je višestruka europska i svjetska prvakinja. Kod muških treba svakako spomenuti Borisa Miškovića, tu su Andrej Gudac, te nadolazeće mlade nade, aktualni juniorski prvaci Europe Vito Košar i Ivan Bertić - kaže nam izbornik Višković.

Linker
23. travanj 2024 13:23