K1 i Boks

‘Ima puno novca i zgodan je baš kao i ja. Dao sam mu savjete, ali Ryan je Ryan. Haney je s njim izgledao kao amater‘

Devin Haney vs. Ryan Garcia

 Bello/getty Images/profimedia
Njegov promotor i jedan od velikana plemenite vještine nada se da će mladi boksač opet pronaći svoj put

Postoji razlika između Ryana Garcije koji razgovara s Oscarom De La Hoyom i osobe koju njegov promotor vidi na društvenim mrežama.

To je ono što je De La Hoya podijelio s proslavljenim igračem američkog nogometa, Shannonom Sharpeom, u nedavnoj epizodi emisije "Club Shay Shay", koja je pokrila nekoliko tema - kako o Garciji, tako i o drugim pitanjima.

"Svakog puta kada sam razgovarao s Ryanom, bilo putem telefona ili uživo, uvijek je ljubazan, uvijek govori: ‘Da, imamo velike planove. Motiviran sam. Želim zaraditi puno novca‘" rekao je De La Hoya, koji vodi "Golden Boy Promotions".

"Nevjerojatno je, Ryan je Ryan, zar ne? Svaki put kad pričamo, sve je super, a onda uzmem telefon, vidim Twitter, vidim Instagram. I pomislim: ‘Bože, što radiš?‘ Ima puno novca, zgodan je dečko, baš kao i ja. Dao sam mu savjete, rekao sam mu: ‘Pazi na ovo, pazi na ono.‘ Ali Ryan je Ryan. Nemam pojma što mu prolazi kroz glavu ili što planira."

Garcia je izazvao mnogo negativne pozornosti na sebe zbog svojih postupaka na društvenim mrežama i u stvarnom životu. Trenutno služi suspenziju nakon što je bio pozitivan na zabranjene supstance tijekom borbe s Devinom Haneyjem ranije ove godine. Također, Garcia je u toj borbi imao prekomjernu težinu, što je sam priznao da je bilo namjerno.

De La Hoya vjeruje da Garcia više ne može spuštati težinu do kategorije do 63,5 kilograma.

"Ryan je sada veliki momak" rekao je De La Hoya. "Ne može više na 63,5 kilograma. Mora biti 66,7 ili 65,8 kilograma."

De La Hoya je spomenuo moguće protivnike poput aktualnog prvaka u juniorskoj velter kategoriji, Teofima Lopeza, i vlasnika titule u velter kategoriji, Jarona "Bootsa" Ennisa. Također, naveo je tri borca koja trenutno nastupaju u kategoriji do 69,9 kilograma: Vergila Ortiza (koji je također pod njegovom promocijom), Errola Spencea i Terencea Crawforda.

Sharpe je upitao De La Hoyu o mogućnosti da se Garcia ponovno susretne s Gervontom "Tankom" Davisom i Haneyjem.

Davis je u travnju 2023. nokautirao Garciju udarcem u tijelo tijekom meča u lakoj kategoriji.

"Ja nisam pregovarao taj meč. Ryanovi odvjetnici i savjetnici pregovarali su o klauzuli za rehidraciju (koja je ograničila koliko Garcia može dobiti na težini prije borbe) i podjeli honorara" rekao je De La Hoya. "Rekao sam si, ‘Pustit ću ih da rade greške.‘ Bilo mi je tako žao Ryana jer je bio iscrpljen. Podsjetio me na mene kada sam se borio s Pacquiaom. I kada sutradan ne možeš težiti određenu količinu, nema šanse da pobijedi Tanka, koji je prava zvijer."

Bi li borba bila drukčija bez klauzule za rehidraciju pitanje je koje mnogi boksački fanovi sami sebi postavljaju.

"Ne znam, jer je Tank vrlo vješt. On je zvijer. Zna kako te pročitat" rekao je De La Hoya. "Volio bih vidjeti taj meč u kategoriji do 66,7 kilograma. To bi bilo previše za Tanka, ali bi i dalje bio nevjerojatno kompetitivan meč jer Tank, on ima tu borbenu vatru. On pojača tempo. To je prekrasno."

Što se tiče Haneyja, Garcia je u travnju 2024. prvotno pobijedio većinskom odlukom, ali je taj rezultat kasnije poništila New York State Athletic Commission.

"Kada smo sletjeli u New York uoči borbe, vjerujem da je bio ponedjeljak, prvi poziv koji sam primio bio je: ‘Hej, molim te pomozi nam. Ryan Garcia je pijan u svojoj sobi i s njim su žene.‘ Pomislio sam: ‘Što, je li ovo ono s čime se moram nositi cijeli tjedan?‘ Zamislite da je Ryan Garcia bio 100 posto spreman, što bi učinio Devinu Haneyju. Želim li vidjeti revanš? Ne, nema potrebe za tim. Ryan ga je pomeo, bilo je ludo. Učinio je da Haney izgleda kao amater. Ne zanima me ako kažu da je bio na steroidima ili ovome i onome. U ringu je bio na 30 posto. Zamislite da je bio na 100 posto."

Međutim, Ryanov povratak još je daleko. De La Hoya, koji se i sam borio s mentalnim bolestima i ovisnošću, nada se da će se Garcia oporaviti.

"Vjerujem da hoće. Stvarno vjerujem" rekao je De La Hoya. "Da bi se uzdigao, moraš dotaknuti dno. Znam da ima snagu za to. Mislim da će se vratiti bolji i jači nego ikad" piše BoxingScene.

Linker
09. rujan 2024 18:03