K1 i Boks

‘Imane Khelif udara jače od muškarca! Udarci su bili jako bolni i molila sam suca da prekine borbu‘

Imane Khelif (lijevo) | Nikolina Gajić (desno)

 Aytac Unal/Anadolu/Anadolu Via Afp | Instagram (nikolina Gajić)
23-godišnja srpska boksačica u razgovoru za Fight Site detaljno se osvrnula na slučaj kontroverzne alžirske boksačice

Četiri nastupa, četiri uvjerljive pobjede i zlatna olimpijska medalja. Ukratko sažeto, ovako je izgledao nastup Alžirke Imane Khelif na Olimpijskim igrama u Parizu.

Boksačica čiji je nastup na Igrama u Parizu podigao ogromnu prašinu zbog kontroverze po pitanju njenog spolnog identiteta, nije izgubila ni jednu jedinu rundu tijekom olimpijskog turnira. Angela Cerini izdržala je tek nešto dulje od 30 sekundi u ringu s Khelif, a naredne tri protivnice gubile su jednoglasnim odlukama sudaca.

Tako je jedna od najkontroverznijih priča ovih Olimpijskih igara okončana osvajanjem zlatne medalje. Već je svima dobro poznata cjelokupna priča u vezi ove Alžirke. Svjetska boksačka federacija (IBA) prošle godine suspendirala je Khelif pod objašnjenjem da su proveli testiranje te su utvrdili kako Khelif ima ‘‘nepoštenu prednost nad ženskom konkurencijom‘‘. Prema pojašnjenju IBA-e, Alžirka posjeduje određene muške fizičke osobine i ne bi trebala imati pravo nastupa u ženskoj konkurenciji. Isti slučaj zahvatio je i Tajvanku Lin Yu-ting koja također boksa na Igrama u Parizu i preostao joj je finalni okršaj.

image

Imane Khelif

Photo by MOHD RASFAN/AFP

IBA je tako zabranila tim boksačicama da se natječu među ženskom konkurencijom, ali Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nije uvažio njihovo testiranje i izrečenu suspenziju. Khelif i Yu-ting dobile su zeleno svjetlo za nastup na OI, a o njihovim nastupima priča se od samog početka pariških Igara.

Ono što stvara problem u cijeloj priči svakako je suzdržanost i tajnovitost IBA-e. Krovna boksačka organizacija drži se svog stava kako Khelif i Yu-ting ne bi trebale nastupati u ženskoj konkurenciji, ali ističu kako su rezultati testova povjerljivi i ne žele priložiti konkretne dokaze zbog kojih su im izrekli suspenziju. Nastavno na to, IBA se također našla na udaru javnosti, a puno je onih koji smatraju da se radi o pokušaju diskreditiranja Olimpijskih igara, kao i o gnjevu čelnog čovjeka IBA-e Umara Kremleva.

MOO je još na prošlim Igrama otpisao IBA-u kao organizaciju koja će nadzirati organizaciju olimpijskog boksačkog turnira. MOO zamjera IBA-i način upravljanja organizacijom, financijama, suđenjem, a u pitanje dovodi i kompletna etičnost u poslovanju. Naravno da IBA nije prihvatila tu odluku s oduševljenjem, a dodamo li da je Imane Khelif na prošlogodišnjem SP-u izbacila supertalentiranu Ruskinju Azaliju Aminevu, jasno je zašto se stvaraju teorije o ruskom gnjevu i neutemeljenom napadu na spolni identitet ove Alžirke.

"Molila sam suca da prekine borbu"

Puno je nepoznanica u cijeloj priči koje tek trebaju biti otkrivene i ne sumnjamo kako će Imane Khelif još neko vrijeme ostati pod povećalom boksačke javnosti i medija. U potrazi za odgovorima, redakcija Fight Site kontaktirala je boksačicu Nikolinu Gajić, višestruku prvakinju Srbije i brončanu s ovogodišnjeg Europskog prvenstva održanog u Beogradu.

Zašto baš Nikolina Gajić? Zato što je ova perspektivna srpska boksačica imala priliku dijeliti ring s Imane Khelif. Gajić i Khelif ukrstile su rukavice krajem 2021. godine na boksačkom turniru u Loznici (Srbija), a Khelif je slavila prekidom u prvoj rundi. Nikolina nam je detaljno opisala kako se osjećala tijekom meča s kontroverznom Alžirkom.

"Imane Khelif i ja boksale smo finale Zlatne rukavice u Loznici, u gradu gdje sam ja rođena, pred mojom publikom i rodbinom. Imala sam veliku želju za pobjedom dok nisam ugledala tko mi izlazi na crtu, tu sam se zaledila. Svatko tko poznaje Imane i pogleda njene fotografije, rekao bi da je to muškarac. Ja ne želim suditi bez dokaza, ali moram reći da Imane udara jače i od muškaraca. Suca sam molila da prekine borbu poslije drugog brojanja što je on i napravio. Jedva sam jednu minutu izdržala. Udarci su bili jako bolni i doslovno nisam imala nikakve šanse. Nakon meča svi su bili uvjereni da je Imane muškarac ili transvestit i puno se govorilo o tome.", riječi su Nikoline Gajić.

image

Imane Khelif vs. Nikolna Gajić

Boxrec

U nastavku razgovora zatražili smo Nikolinu da nam detaljnije pojasni kako je zapravo došlo do suspenzije od strane IBA-e i na temelju čega je nastala sva ta kontroverza. Što je zapravo pokazao test IBA-e i postoje li dokazi da je kod Khelif i Lin Yu-ting utvrđeno prisustvo XY kromosoma.

"Nitko još uvijek ne iznosi nikakve pismene dokaze o tome je li Imane žena ili muškarac. Provlače se samo neke fotografije po javnosti. Test koji su Imane i Lin odradile u Indiji bio je doping test kojem je većina nas podvrgnuta tamo. Ne sumnjam u stručnost IBA-e i ne vidim razlog zašto bi išta lažirali. Boksači i boksačice nemaju uvid u doping testove drugih natjecatelja, ali vjerujem u IBA-u i u njihovu ispravnost. Stoga ih ovim putem molim da javno objave rezultate!", poručuje srpska boksačica.

Trener kontroverzne Alžirke ‘‘hvalio se‘‘ kako su joj promijenili spol

Pod povećalo javnosti proteklih tjedana došla je izjava proslavljene srpske boksačice Jelene Janićijević. U izjavi za Sportal.rs (Blic.rs), Janićijević je izjavila nešto vrlo kontroverzno, a izjavu prenosimo u nastavku teksta.

"Imane Khelif poznata je u Srbiji već jedno šest do sedam godina sigurno. Više puta je dolazila na naš Kup nacija i mislim da joj je to bio jedan od prvih turnira poslije promjene spola. U tom periodu njen trener se jednom prigodom napio s našim domaćim trenerima i čak se hvalio te šalio riječima: ‘Pogodite što se dogodilo, imamo djevojku koja je nekada bila muškarac‘. Ljudi su se pod utjecajem alkohola šalili na taj račun, a čini mi se da je Khelif tom prilikom nokautom porazila našu Nikolinu Gajić kojoj je to bila prva seniorska godina. Nikolina je bila dijete.", rekla je Janićijević i samo dodatno podigla prašinu.

Nikolina Gajić otkriva nam kako je upoznata s tom pričom, ali isto tako ističe da to nije priča na kojoj se itko zadržavao naročito dugo.

"Tu sam priču čula davno, ali sve ove godine nije se toliko polemiziralo o tome. Pričalo se par dana poslije mog meča s Imane i na tome se završilo. Iskreno, ne znam što da mislim. Prvi put kad sam je ugledala, šokirala sam se, ona izgleda strašnije i od muškaraca.", tvrdi Gajić, a zatim se osvrće na odluku MOO-a koji je dopustio Alžirki da nastupa u ženskoj konkurenciji.

"Oni smatraju da nikoga ne treba diskriminirati i to je njihova odluka."

"Nitko nije nepobjediv, ali ako Khelif ima XY kromosome, smatram da joj nije mjesto u ženskom boksu"

Omjer pobjeda i poraza jedan je od detalja koji je mnogima zapeo za oko kad je u pitanju slučaj Imane Khelif. Prema podacima s BoxReca, vrlo relevantne boksačke baze podataka, Khelif je tijekom dosadašnje karijere upisala 42 pobjede i devet poraza. Samo šest puta slavila je nokautom, ali ono što ide u korist argumentu da se ipak radi o ženi, svakako je brojka poraza. Mnogi su uvjereni kako ‘‘biološki muškarac‘‘ ne bi gubio u okršajima sa ženama, ali Khelif je poraze upisivala ne tako davno. U petom mjesecu 2022. godine porazila ju je Amy Broadhurst, a u osmom mjesecu 2021. godine bolja od nje bila je i Kellie Harrington. Nikolina Gajić tvrdi kako porazi ne moraju nužno biti dokaz da se ne radi o muškarcu, ali i dalje ostaje pri stavu kako ne treba nikog osuđivati bez konkretnih dokaza.

"Ako ste dobro popratili, Khelif je prema BoxRecu prvorangirana boksačica svijeta u svojoj kategoriji. Izgubila je svega nekoliko puta od dvostruke olimpijske prvakinje Kellie Harrinton te od Amy Broadhurst koja je po meni jedna od najboljih boksačica na svijetu u toj kategoriji. To su obično bili tijesni mečevi u kojima je rezultat bio 3:2, a pobjeda je mogla otići na obje strane, nijanse su odlučivale. Nitko nije nepobjediv pa tako ni Imane, čak i ako se radi o muškarcu u našoj ženskoj konkurenciji.", ističe Nikolina.

Za kraj razgovora s ovom vrlo talentiranom i perspektivnom srpskom boksačicom, zatražili smo njen ‘‘konačni sud‘‘. Zaslužuje li Imane Khelif boksati u ženskoj konkurenciji?

"Nisam ja ta koja odlučuje o tome. Samo ponovno molim IBA-u i MOO da urade sva ispitivanja i ujedine rezultate kako nitko više ne bi bio u zabludi. Ako Khelif ima XY kromosome, smatram da joj nije mjesto u ženskom boksu.", zaključila je Gajić.

Linker
27. kolovoz 2024 20:17