K1 i Boks

Eddie Hearn otvoren je za suradnju s Imane Khelif: ‘Naravno da bih ju potpisao, nitko nije dokazao da nije žena‘

Imane Khelif

 MOHD RASFAN/AFP
Jedan od vodećih svjetskih boksačkih promotora novopečenu olimpijsku pobjednicu vidi kao ‘‘zlatnu koku‘‘

Glavna zvijezda boksačkog olimpijskog turnira u Parizu definitivno je bila Imane Khelif. Kontroverzna Alžirka kojoj je IBA prošle godine zabranila nastupanje među ženskom konkurencijom, doslovno se prošetala olimpijskim turnirom i okitila se zlatom u kategoriji do 66 kilograma.

Iako je tijekom kompletnih Igara trpila veliku torturu od strane fanova i medija, Khelif se nije dala sputati i došla je do najvećeg uspjeha u svojoj boksačkoj karijeri. Osim što je osvojila zlato, Khelif je postala i svojevrsnom zvijezdom amaterskog boksa.

Uoči početka Igara u Parizu, Khelif je imala oko 12 tisuća pratitelja na Instagramu. Ta brojka rapidno je rasla tijekom turnira, a Khelif je danas praćena od strane dva milijuna pratitelja. Usporedbe radi, Oleksandra Usyka, apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji prati tri milijuna pratitelja, dok jedan Terence Crawford (1,8 mil.) ima lošije brojke nego Khelif.

Olimpijsko zlato i status zvijezde čine Khelif vrlo poželjnom u očima svjetskih boksačkih promotora. Eddie Hearn među prvima se oglasio, a u razgovoru za iFL TV nije skrivao interes za početak suradnje s Khelif.

‘‘Pod broj jedan, ona je talentirana borkinja. Pod broj dva, marketinški gledano ona ima dva milijuna pratitelja na Instagramu. Naravno da bih ju potpisao.‘‘, rekao je Hearn.

Eddie se također izjasnio po pitanju kontroverze koja prati Alžirku. Poznati promotor ističe kako su sve tvrdnje usmjerene protiv Khelif zasad ipak neutemeljene.

‘‘Vjerojatno postoje neke činjenice koje ne znamo i ne možemo biti sigurni jesu li istinite. Ništa nismo imali priliku vidjeti. Sve što sam vidio jesu ljudi koji govore ‘odradili smo taj test‘. Možemo li vidjeti rezultate? Trebamo li slijepo vjerovati njihovom narativu? Ako postoji nepoštena fizička prednost, to je nešto što se mora provjeriti. Ali provjeru ne treba raditi organizacija koja je rival ili netko s nekakvom agendom. Neću govoriti što je ispravno ili neispravno, ali na temelju dosad predodčenog, naginjem ka mišljenju da ona ima pravo natjecati se kao žena.‘‘, rekao je Hearn.

Ne sumnjamo da će među promotorima vladati velik interes kad je u pitanju potpis ugovora s Khelif. Alžirka si je otvorila mnoga vrata u svjetskom boksu, ali utvrde li se nepravilnosti koje IBA navodi, sva vrata mogla bi se naglo zatvoriti.

Linker
27. kolovoz 2024 20:17