K1 i Boks

Izbjegava li Canelo najopasnijeg protivnika u kategoriji? Meksička legenda stala je u njegovu obranu

Canelo Alvarez

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Boksačka javnost proteklih dana kritizira Canela Alvareza zbog odabira, odnosno ‘‘izbjegavanja‘‘ protivnika

Canelo Alvarez i dalje uživa status ponajboljeg boksača na svijetu, a ujedno je i ponajveća boksačka zvijezda u ovom trenutku. Fantastični Meksikanac prvak je super srednje kategorije, a dosad je upisao 60 pobjeda, dva poraza i dva remija tijekom bogate profesionalne karijere.

U sedmom mjesecu ove godine Canelo će proslaviti 34. rođendan i pred njim je zasigurno još nekoliko godina karijere. Canelo je prije tjedan održao konferenciju za medije na kojoj je izjavio kako se planira boriti ‘‘barem još pet godina‘‘.

Osim toga, Canelo se osvrnuo i na svoje sljedeće korake, odnosno sljedeće nastupe. 4. svibnja (peti mjesec) Canela čeka novi nastup, a u pitanju je ‘‘američki protivnik‘‘. Tako se Canelo izrazio i pritom nije otkrio ime boksača s kojim će boksati u svibnju.

Pretpostavlja se da će to biti Jermall Charlo (33-0), neporaženi WBC-ov prvak srednje kategorije. Charlo je još prošle godine trebao boksati s Canelom, ali ozljede su ga spriječile i uskočio je njegov brat Jermell. Canelo je porazio Jermella bez većih problema, a Jermall sada ima još veći motiv. Svjetske titule i osveta brata itekako su dobra motivacija za 33-godišnjeg američkog boksača.

Mnogi boksački fanovi ipak nisu oduševljeni idejom da Canelom boksa protiv Charla. David Benavidez (28-0) boksač je kojeg boksačka javnost želi gledati u ringu s Canelom. Benavidez je trenutno WBC-ov privremeni prvak u super srednjoj kategoriji, neporažen je i djeluje zastrašujuće unutar ringa. Dvaput je Benavidez čak i branio titulu privremenog prvaka, često proziva Canela i mnogi se pitaju: što još mora napraviti da bi zaslužio takvu priliku?

Posebno su fanovi ostali razočarani nakon što je u javnost isplivala informacija kako Canelo ne planira ove godine boksati s Benavidezom. Naime, Canelo će svoj drugi ovogodišnji meč odraditi u rujnu (deveti mjesec), ali Benavidez navodno ni tada neće biti njegov protivnik.

U igri je nekoliko imena, od Jaimeja Munguije pa sve do Davida Morrella, Christiana Mbilija, pa čak i Dmitryja Bivola kojem bi se Canelo rado revanširao za poraz iz 2022. godine. Ponekad se spominje i Terence Crawford, ali sve su manji izgledi da ćemo gledati taj meč.

Sve to dovelo je Canelo u poziciju gdje ga fanovi optužuju da izbjegava Benavideza, jer je svjestan da se radi o vjerojatno najopasnijem protivniku u super srednjoj kategoriji. No, u Canelovu obranu stao je Julio Cesar Chavez Sr., jedan od najvećih, ako ne i najveći meksički boksač u povijesti.

‘‘Tko god bude njegov (Canelov) odabran, bit će to dobar protivnik. Ne znam baš mogu li se složiti da Canelo bježi od Benavideza. On (Canelo) ne bježi od nikoga. Jednostavno postoje faze u karijeri. Prije ili kasnije, on će se boriti s Benavidezom i to je meč koji svi žele gledati. Ali ovdje se ne pita mene, nego Saula.

Ono što je Canelo napravio zbilja je nevjerojatno. Ne mogu pričati loše o Canelu jer on se prema meni odnosi s jako puno poštovanja. Pošteno je zaslužio sve što je dobio i ima pravo boriti se s kime god on želi. Benavidez je jako visok (188 cm) borac i poprilično je snažan za tu težinsku kategoriju. Bit će to težak meč čak i za Canela, jako težak.‘‘, poručio je Chavez Sr. u obraćanju novinarima.

Dobra je stvar što je Benavidez krajem prošle godine napunio tek 27 godina. Dakle, ne postoji opasnost da Benavidezov ‘‘prime‘‘ prođe prije meča s Canelom, niti će se Benavidez umiroviti prije Canela, ako sve pođe po planu. Možda jednostavno moramo biti strpljivi.

Činjenica je da koga god Canelo odabere, naći će se fanovi drugih potencijalnih protivnika koji će ‘‘urlati‘‘ kako Canelo izbjegava njihovog omiljenog boksača. Na kraju krajeva, svi očito žele boksati s Canelom, a to dovoljno govori o njegovoj vrijednosti i o njegovim kvalitetama.

Linker
28. travanj 2024 21:47