K1 i Boks

Javio se Eddie Hearn i Furyju dao rok do kraja tjedna: ‘Neka to riješi ili Joshua ide na Usyka‘

Eddie Hearn i Anthony Joshua
 FAYEZ NURELDINE/AFP/Profimedia
Menadžer Anthonyja Joshue nema nikakve namjere baviti se problemom Deontaya Wildera

Nakon što se tjednima borio sa svim nedaćama, uključujući teške pregovore oko financijskog dijela, Eddie Hearn protekli je tjedan slavodobitno otkrio kako je meč Anthonyja Joshue i Tysona Furyja dogovoren te da će se održati 14. kolovoza u Saudijskoj Arabiji. Dodao je tim putem kako su samo sitnice preostale do službene potvrde datuma i lokacije, ali da je u globalu sve dogovoreno. Nedugo nakon toga sve je potvrdio i Fury pa su fanovi mogli počeli slaviti. Sve do protekle noći, kad se pojavila neočekivana vijest.

Deontay Wilder sudski je izborio pravo na treći meč protiv Tysona Furyja, što automatski znači kako se Fury nema pravo boriti protiv Joshue. Bio je to šok za sve, što je priznao i sam Hearn u video intervjuu objavljenom na YouTube stranici njegovog Matchroom Boxinga.

"Došao sam sinoć kući, opustio se, večerao, stavio djecu spavati i očekivao sam jednu mirnu večer ponedjeljka. I onda su samo odjednom krenule poruke. Bio je to šok za cijeli sistem, za nešto što radimo četiri ili pet mjeseci. Bio sam uvjeren da to neće biti problem, da si na kraju došla čudna odluka arbitraže, ali to je prije svega njihova odgovornost. Vidjet ćemo kako će Fury i njegov tim to odraditi", rekao je Hearn, objasnivši nakon toga kako sad stvari izgledaju:

"Pričao sam s Bobom Arumom i on je čovjek koji nikad nije bez teksta, ali to se sad dogodilo. Uvjeravao me kako to neće biti problem, jer mi nismo imali uvid u ugovore, budući da je to njihov posao. Dugo smo radili na ovome i to jako frustrira. Kad se Bob smirio zaključio je da treba porazgovarati s drugom stranom i vidjeti što se može napraviti. Ja znam da se Tyson Fury želi boriti protiv Anthonyja Joshue i imamo taj meč dogovoren za 14. kolovoza u Saudijskoj Arabiji. Nadam se da oni mogu riješiti ovaj problem i da će se meč održati. Imamo fantastičan dogovor sa sjajnim uvjetima za oba borca i nadam se ćemo riješiti. Od početka su nas uvjeravali da ta arbitraža neće biti problem, no dogodilo se suprotno. Nadamo se borbi, ali sad više ništa nije u našim rukama."

Otkrio je kako su sada prisiljeni tražiti druge opcije jer vremena nema puno. Zapravo, Furyju i njegovom timu dao je rok do kraja tjedna. Ako sve prepreke za održavanje meča ne budu uklonjene, planovi Joshue se mijenjaju, budući da on ovog ljeta svoje titule svakako namjerava braniti.

"Nemam plan B jer sam se fokusirao samo na plan A. Jučer se nešto promijenilo i plan B je sad potreban, ako ne i plan C. Imamo nekoliko opcija, a ona koja prva pada na pamet je WBO izazivač Oleksandr Usyk, koji je vrlo strpljiv. Ako Fury i njegov tim do kraja tjedna ne riješe ovaj problem, mi ćemo biti prisiljeni ići dalje, upravo na plan B, morat ćemo tražiti zamjensku borbu. Joshua se želi boriti na ljeto, Usyk je propisani izazivač. Osim njega imamo još dvije ili tri opcije koje se mogu odraditi. Savršen scenarij bio bi zadržati pojaseve, a onda odraditi meč protiv Furyja u prosincu. Pričao sam s Usykovim promotorom i rekao sam mu da postoji velika prilika da odradimo tu borbu. Sve ovisi o tome hoće li Furyjev tim riješiti problem koji je ispred njih", objasnio je Hearn, time se u potpunosti udaljivši od rješavanja problema koji zapravo niti nije njegov.

Za sada se ne zna kakav je točno stav Deontaya Wildera, no sam Bob Arum je već potvrdio kako nemaju namjeru isplatiti ga, s ciljem da se on odrekne svog prava na meč. No, isto tako je teško pronaći neku drugu opciju koja bi Wilder zadovoljila, a da se ne radi o meču za koji se on izborio. Fury i njegov tim dugo vremena su tvrdili kako je Wilder prekasno aktivirao klauzulu za revanš i da nema pravo na isti, no sad se vidi kako to zapravo nije bilo točno. Vjerojatno su prevarili Hearna, Joshuu fanove, no i sebe same, uvjereni kako neće biti problema. Nažalost, problem je tu i zapravo je vrlo velik te je pitanje postoji li način za riješiti ga bez da Fury morao odraditi obavezu koja mu je ovom odlukom dodijeljena.

Linker
20. travanj 2024 16:39