K1 i Boks

Je li Bivol ‘pokraden‘ protiv Beterbieva? Pogledajte što nam kaže napredna CompuBox statistika

Artur Beterbiev vs. Dmitry Bivol

 Valery Sharifulin/tass/profimedia
Ova će statistika zasigurno ući u boksačke udžbenike jer predstavlja impozantan sudar dvaju dijametralno suprotnih stilova

Matematika je egzaktna znanost, a brojevi su neporecivi svjedoci. Problem dolazi onda kada matematičke strukture, kao plod aksiomatski definiranih apstraktnih struktura pokušaju predočiti nešto suviše realno kao boksačko nadmetanje dva ponajbolja boksača u svojoj kategoriji.

Borba između Artura Beterbieva i Dmitryja Bivola u Rijadu bila je pravi triler, sukob dvaju svjetova unutar istog ringa, borba u kojoj je sirova snaga izazivala tehničku briljantnost. No, završni rezultat donio je prst sudbine koji se činio pretežak za jednog borca. Dok su suci donijeli presudu u korist Beterbieva većinskom odlukom (116-112, 115-113, 114-114), mnogi se pitaju je li Bivolova vještina ostala neprepoznata u sjenama brutalne sile.

U seciranju sinoćnje borbe svakako će nam pomoći službena CompuBox statistika.

image

Službena CompuBox statistika

COMPUBOX

Beterbievov malj protiv Bivolove oštrice

Od samog početka, Bivol je kontrolirao tempo borbe kao maestro koji savršeno vodi orkestar. Njegovi udarci bili su precizni i pravovremeni, dok je poput kirurga secirao Beterbievov napad. U prve tri runde, Bivol je bio dominantan, koristeći svoj direkt kao skalpel da održava distancu i kažnjava agresivnog Beterbieva svaki put kad bi pokušao ući u klinč. Sa 142 pogotka od 423 pokušaja, Bivol je imao impresivnu preciznost od 33.6%, što ga je držalo na sigurnom dok se suočavao s nezaustavljivim napadačem.

Nasuprot njemu, Beterbiev je bio poput malja koji ne prestaje udarati, iako možda nije uvijek pogađao metu. Njegova agresija bila je jasna, ali preciznost znatno manja – 137 od 682 bačena udarca, s učinkom od 20.1%. I dok je možda izgledao kao da baca sve što ima, to su bili udarci kojima je polako ali sigurno "lomio" svog protivnika, udarajući ga gdje god je stigao – po rukama, torzu, bokovima.

Direkti kao oružje majstora

Ključna razlika dolazila je iz Bivolove dominacije u korištenju direkata. S 58 uspješnih od 255 bačenih, Bivol je majstorski upravljao tempom borbe, dok je Beterbiev uspio pogoditi tek 47 od 376 bačenih (12.5%). Kao virtuoz boksačkog zanata, Bivol je kontrolirao distancu i ostao izvan dometa Beterbievove brutalne snage.

Međutim, kako je borba odmicala, Beterbievov pritisak postajao je sve "teži" na rukama. To je bio trenutak kada sirova snaga počinje nadvladavati tehničku eleganciju – i upravo je to donijelo Beterbievu pobjedu u očima sudaca.

Snaga udaraca – Taktika naspram instinkta

S obzirom na to da je Beterbiev poznat po svom razornom udarcu – do ove borbe imao je 100% omjer nokauta – bilo je samo pitanje vremena kada će njegov pritisak početi donositi rezultate. Iako je Bivol bio daleko precizniji u svojim napadima, pogodivši 50% svojih snažnih udaraca (84 od 168), Beterbiev je uspio nanijeti ključnu štetu u kasnijim rundama, posebno u 10. i 11. rundi, kada je pogodio nekoliko serija koje su usporile Bivola.

Ali čak i tada, borba je ostala izjednačena. Bivol je pokazao nevjerojatnu izdržljivost, izbjegavao je ozbiljnije ozljede i uspješno uzvraćao, držeći meč neizvjesnim do posljednjeg gonga.

Kontroverza i pitanje "krađe"

Na kraju, dok su suci donijeli odluku, postavlja se pitanje je li tehnička superiornost Bivola ostala nepriznata u srcu surove borbe. Iako je jedan sudac bodovao borbu kao neodlučenu (114-114), dvojica su ipak dala blagu prednost Beterbievu. No, kada se uzme u obzir kako je Bivol održavao distancu, koristio direkt s izvanrednom preciznošću i izbjegavao teže udarce, postavlja se pitanje: Je li Bivol bio pokraden?

S obzirom na to da je borba bila vrlo izjednačena, s nekoliko ključnih "swing" rundi, mnogi će smatrati da je bodovanje bilo previše naklonjeno Beterbievu, samo zato što je bio agresivniji. Ova borba ostavlja gorak okus za one koji cijene tehnički savršeno izvedenu borbu, dok sirova snaga i pritisak, iako impresivni, nisu nužno donijeli superiornu izvedbu.

Na kraju, Beterbiev je iz ringa izašao s pojaesvima, ali Bivol izlazi iz borbe kao tehnički pobjednik u očima mnogih stručnjaka. Borba snage i vještine nije završila nokautom, ali je završila s kontroverzom – kontroverzom koja će zauvijek ostati upisana u povijest kao sukob dvojice velikih boksača, gdje je na kraju snaga prevagnula nad umijećem, barem ako pitate prisutne sudce.

Mnogi se također pitaju da li je postojao neki društveno-politički interes u sinoćnjoj rijadskoj večeri kojem je od vitalne važnosti bilo to da upravo Beterbiev bude proglašen kao pobjednikom ovog zaista impozantnog dvoboja, no to bi samo otvorilo svojevrsnu Pandorinu kutiju stvari koje ne bi smjele imati mjesta u samom sportu. Zaključak svako može donijeti sam za sebe.

Što je zapravo CompuBox?

CompuBox je osnovan 1985. godine i od tada je postao standardni alat za statističko praćenje udaraca u boksačkim mečevima. Sistem su osmislili Bob Canobbio, osnivač, i njegov partner Logan Hobson, koji su ga prvobitno predstavili na televiziji kako bi pružili dodatne podatke gledateljima koji prate borbe uživo. Canobbio, koji je prethodno radio kao producent sportskih događaja za ESPN, došao je na ideju nakon što je primijetio da broj udaraca može drastično promijeniti percepciju borbe i omogućiti detaljniji uvid u performanse boraca.

Prvi put je korišten na meču između Franka Tatea i Alvina Haynesa 1985. godine na ESPN-u, što je označilo početak jedne nove ere u analizi boksačkih borbi. Cilj CompuBoxa je bio prikazati precizne informacije o broju udaraca koje su boksači zadali i koliko ih je stvarno pogodilo cilj, čime je javnosti pružen objektivniji uvid u zbivanja u ringu, osim samog gledanja borbe.

Od tada, CompuBox je korišten na tisućama boksačkih mečeva širom svijeta, uključujući najveće borbe u povijesti, poput borbi Mikea Tysona, Evandera Holyfielda, Floyda Mayweathera, Mannyja Pacquiaoa i drugih velikana.

Sustav se temelji na dva operatera koja ručno unose podatke tijekom borbe u realnom vremenu. Jedan operater prati jednog boksača, dok drugi operater prati njegovog protivnika. Njihova uloga je registrirati svaki udarac, uključujući direkte i snažne udarce (power punches), te razlikovati one koji su pogodili metu od onih koji su promašili. Tehnologija je kroz godine prošla brojne nadogradnje, ali baza sustava ostala je nepromijenjena: pružanje točnih podataka koji pomažu u analizi borbe.

Iako neki kritičari tvrde da sustav nije uvijek savršen zbog ljudskog faktora u unosu podataka, CompuBox ostaje važan alat u modernom boksu i koristi se na svim većim televizijskim prijenosima i događajima kako bi se dobila što objektivnija slika o izvedbama boraca.

Linker
13. listopad 2024 14:07