K1 i Boks

Joe Joyce ne razumije današnje boksače: ‘Ne planiram sjediti sa strane i čuvati neporaženost‘

Joe Joyce

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Sjajni britanski teškaš želi ostati aktivan, neovisno o protivniku s kojim će eventualno dijeliti ring

Jedan od teškaša koji je ove godine napravio velik iskorak ka samom vrhu kategorije zasigurno je Joe Joyce (15-0, 14 KO). 36-godišnji Britanac odradio je dva nastupa u ovoj kalendarskoj godini, a u oba navrata bio je fantastičan.

Sredinom godine nokautirao je Christiana Hammera (27-10) u četvrtoj rundi borbe. Hammer je borac koji je sudačkim odlukama gubio od teškaša kao što su Luis Ortiz, Frank Sanchez i Alexander Povetkin, a nitko ga nije završio brže od Joea Joycea.

Tyson Fury u meču protiv Hammera do prekida je došao nakon punih osam rundi, a Hughie Fury slavio je prekidom nakon pet punih rundi. Mariusz Wach nokautirao je Hammera u šestoj rundi. Naravno, ‘‘boksačka matematika‘‘ ne znači puno, ali nešto se ipak može izvući iz nje. Joyce je tom pobjedom zaslužio borbu za privremenog WBO prvaka teške kategorije, a Joseph Parker (30-3-0) bio je njegov protivnik.

Parker je u taj meč ušao kao osjetno iskusniji boksač i bivši svjetski prvak. Novozelanđanin se spremao s Tysonom Furyjem za borbu protiv Joycea, a nikad u svojoj profesionalnoj karijeri Parker nije nokautiran. Odličan meč odradili su Parker i Joyce, a britanski teškaš slavio je sjajnim nokautom u 11. rundi.

Joyce je tako upisao najveću pobjedu u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a srebrni s Olimpijskih igara 2016. godine ove godine etablirao se kao vrhunski teškaš. Joyce posjeduje jako dobre fizikalije, ali najviše oduševljava pritiskom koji bazira na sjajnoj kondiciji. Konstantno Joyce baca udarce, protivniku ne daje previše prilike za predah, a uz sve to, Joyce jako dobro prima udarce. Te osobine čine ga elitnim teškašem i sljedeće godine mogao bi se boriti s onim najboljima (Fury, Usyk).

Svjestan je ‘‘Juggernaut‘‘ da će vjerojatno morati pričekati međusobni obračun Furyja i Usyka prije nego bude mogao pomišljati o prilici za napad na njihove pojaseve, ali to ga ne brine. Joyce ne planira biti boksač koji će sjediti sa strane i čekati rasplet.

‘‘Planiram se boriti u ožujku (treći mjesec). Što se ljeta tiče, za ljeto planiram jedan veliki meč, s Furyjem ili Usykom. Bit ću spreman jer ću odraditi jedan meč početkom godine i tako ću se zagrijati. Ne razumijem ljude koji sjede sa strane i čekaju da se pruži prilika za veliku borbu. Time ‘zahrđaju‘ i ispadnu ritma onda kad trebaju dobiti priliku u velikoj borbi. Također, njihove vještine ne napreduju na taj način. Kao boksač uvijek morate imati želju za poboljšavanjem vaših vještina, učenjem i popravljanjem grešaka. Upuštanje u uzbudljive mečeve nešto je što činimo za fanove. Ovo je zabava, a ne puko čuvanje neporaženosti i nule u omjeru pobjeda i poraza.‘‘, rekao je Joyce za Sky Sports.

‘‘Juggernaut‘‘ je boksač koji sve više i oduševljava boksačku javnost. Ne samo da posjeduje sjajne vještine, nego i svojim izjavama pruža pravi predah od brojnih boraca koji danas pretjerano forsiraju ‘‘trash talk‘‘ i nepotrebne tenzije. Joyce je ovim izjavama dokazao i da nije jedan od boksača koji planira što više kalkulirati kako bi ostao neporažen. Joe Joyce želi boksati i želi to raditi što je češće moguće. Nadamo se da će priliku za to i dobiti, jer užitak je gledati njegove izvedbe.

Linker
20. travanj 2024 20:07