K1 i Boks

Još jedan teškaški spektakl: Oleksandr Usyk ugovorio meč protiv megapopularnog 'Del Boya'

Oleksandr Usyk
 Vladimir Astapkovich / Sputnik/AFP
Matchroom Boxing uspio je ugovoriti još jedan spektakularni boksački meč. 23. svibnja u londonskoj O2 Areni, jedan preko puta drugog trebali bi stati Oleksandr Usyk i Dereck Chisora.

Ovaj meč zapravo se "kuhao" već neko vrijeme, no čini se da je Matchroomova kuhinja imala malih problema sa zadovoljavanjem potreba obje strane pa je sve to potrajalo. Na kraju je glavno da je dogovor sklopljen i da su potpisani ugovori za meč koji bi se, ako ne bude nepredviđenih problema, trebao održati 23. svibnja u O2 Areni.

Usyku (17-0, 13 KO) bi to trebao biti drugi meč u teškoj kategoriji, ali prvi pravi, budući da je okršaj koji je u listopadu prošle godine imao protiv Chazza Witherspoona zapravo bio samo zagrijavanje. Ukrajinac je u tom meču slavio vrlo lako, prekidom nakon sedam rundi, no dobio se dojam da je boksao koliko mu je potrebno te da je zapravo imao namjeru ostati u ringu malo dulje nego što bi to bilo da je odradio posao uz maksimalni uloženi trud. Rezultati iz lakoteške kategorije osigurali su Usyku jako dobru poziciju u teškoj kategoriji. Tako je već u startu propisani izazivač za WBO titulu prvaka svijeta, dok se na Boxrecovom poretku nalazi na trećem mjestu.

S druge strane, Dereck Chisora (32-9, 23 KO) je dobio još jedan veliki meč. 36-godišnji engleski boksač iz Zimbabwea to duguje svojoj velikoj popularnosti, ali i činjenici da je nakon dugo vremena napokon spojio tri pobjede. U 2019. godini pali su Gashi, Szpilka i David Price. Chisoru je to dovelo na deseto mjesto teškaške ljestvice prema Boxrecu. Zbog svog beskompromisnog stila, "Del Boy" će uvijek imati veliki broj fanova, no pitanje je koliko će taj svoj stil uspjeti implementirati u meču protiv nevjerojatno brzog i tehnički raznovrsnog Usyka.

Usyk bi u ovaj meč trebao ući kao veliki favorit. Unatoč popularnosti, Chisora je boksač koji nema dobre rezultate u velikim mečevima. Zapravo, svaki takav je izgubio, par puta prekidom. Njegovih devet poraza dolazi od, redom, dva puta Tysona Furyja, Roberta Heleniusa, Vitalija Klička, Davida Hayea, Kubrata Puleva, Agita Kabayela te dva puta Dilliana Whytea. Među onima koje je savladao vrijedi istaknuti već gore spomenutog Szpilku te Carlosa Takama, Kevina Johnsona i Malika Scotta. Bilo je tu još nekoliko zanimljivih imena, no poznatijih tek pasioniranim dugogodišnjim fanovima. Što se tiče Usyka, on od početka profesionalne karijere nije bježao od ozbiljnih ispita i sve do sada ih je uspješno rješavao. Na listi njegovih žrtava tako su sjajna imena poput Huntera, Glowackog, Hucka, Briedisa, Gassieva i Bellewa. On vjeruje kako će Chisora biti idući.

Linker
27. travanj 2024 01:56