K1 i Boks

Još jedna Gloryjeva zvijezda pozitivna na doping: Jamal Ben Saddik ostao bez pobjede protiv Adegbuyija

Jamal Ben Saddik

 Orange Pics BV/Alamy/Alamy/Profimedia
Ponajbolja svjetska kickboksačka organizacija sve češće primorana je suspendirati borce zbog dopinga

Nakon što je Alistair Overeem u 11. mjesecu prošle godine saznao da je bio pozitivan na doping u meču protiv Badra Harija, Gloryjeva teška kategorija dobila je još jedan težak udarac.

Jamal Ben Saddik također se dopingirao u svom posljednjem nastupu i suspendiran je na 15 mjeseci! Sjajni Marokanac u osmom mjesecu prošle godine brutalno je nokautirao Benjamina Adegbuyija već u prvoj rundi borbe, ali ta pobjeda briše mu se iz službenog ‘‘scorea‘‘ zbog pronalaska nedozvoljenih supstanci u njegovom tijelu.

Ishod meča preinačen je u ‘‘no contest‘‘, a Ben Saddik je ekspresno uklonjen iz poretka izazivača i sada je Levi Rigters drugorangirani izazivač Gloryjeve teške kategorije. Trenutno nije poznato koja točno supstanca je pronađena u testnom uzorku Jamala Ben Saddika.

Ponajboljem teškašu svijeta ovo je drugi pad na doping u karijeri. 2015. godine Ben Saddik je bio pozitivan uoči Glory 23 eventa i tada su ga suspendirali na godinu dana.

Na istom eventu na kojem je Ben Saddik porazio Adegbuyija, nastupio je i Cihad Kepenek. Turski teškaš tada je nokautirao Nordinea Mahieddinea u prvoj rundi, ali i njegova pobjeda preinačena je u ‘‘no contest‘‘. Kao i Ben Saddik, Kipenek se također dopingirao i suspendiran je na 12 mjeseci.

Osim dvojice spomenutih suspendiranih kickboksača, već neko vrijeme pod suspenzijom je i Luis Tavares, jedan od najboljih poluteškaša na svijetu. On je u petom mjesecu prošle godine nokautirao Florenta Kaouachija, a nakon pozitivnog testa na doping, Brazilac je ostao bez pobjede i suspendiran je na 10 mjeseci.

Alistair Overeem trenutno nije suspendiran i pobjeda protiv Badra Harija još uvijek je važeća. Nije Overeem pod ‘‘posebnim tretmanom‘‘, nego je u iščekivanju rezultata B uzorka. Pokaže li se i taj uzorak pozitivnim na nedozvoljene supstance, Overeema čeka slična kazna kao Tavaresa i Kipeneka. Ben Saddik je nešto gore prošao jer je već drugi put pozitivan pod okriljem Gloryja.

Ponajbolja svjetska kickboksačka organizacija već neko je vrijeme na ‘‘klimavim nogama‘‘ i dojam je da iz godine u godinu opadaju. Pozitivni doping testovi njihovih ponajboljih boraca nikako im ne idu u korist i bit će zanimljivo vidjeti u kojem će smjeru ići ova velika organizacija.

Linker
08. travanj 2024 15:30