K1 i Boks

Još jedna MMA legenda prelazi u ‘bare knuckle‘ boks: ‘King Mo‘ vraća se sportu nakon gotovo pet godina pauze

Aleksandar Rakić (lijevo) i Muhammad Lawal (desno)

 Instagram (king Mo)
43-godišnji Muhammad Lawal okušat će u sportu u kojem dosad nije nastupao

Tranzicije iz MMA u boks i boks bez rukavica učestala su pojava posljednjih nekoliko godina. Posebno se aktualizirao prelazak u ‘‘bare knuckle‘‘ boks, jer dojam je kako taj sport užurbano raste.

Velike zasluge pripadaju BKFC organizaciji koja ‘‘operira‘‘ na najvišoj razini među svjetskim ‘‘bare knuckle‘‘ organizacijama i vidno je iznad ostalih. Jedan od razloga njihovog rasta leži u dovođenju poznatih MMA lica koja privlače širu bazu fanova.

Mike Perry prometnuo se u ponajveću zvijezdu te organizacije, a brojni poznati MMA borci također su nastupali na BKFC-ovim eventima. Toj listi priključit će se još jedan legendarni MMA borac.

Muhammad ‘‘King Mo‘‘ Lawal otkrio je kako će 13. rujna (deveti mjesec) debitirati na BKFC 66 eventu u Hollywoodu. Njegov protivnik bit će Dave Mundell, također borac koji iza sebe ima MMA karijeru (10-5-0). Mundell ipak ima i mnoštvo iskustva u ‘‘bare knuckle‘‘ boksu. Devet nastupa dosad je odradio Mundell, a slavio je čak osam puta. Hector Lombard jedini je borac koji ga je uspio poraziti u tom sportu, a Mundell je ujedno i aktualni BKFC-ov prvak srednje kategorije. Pojas je dvaput uspješno obranio.

Meč između Mundella i Lawala bit će održan u poluteškoj kategoriji, a Lawalu će to biti prvi nastup nakon što se 2019. godine povukao iz MMA-a nakon četiri uzastopna poraza. ‘‘King Mo‘‘ okončao je MMA karijeru nakon 32 profesionalna nastupa (21-10, 1 no contest), a može se pohvaliti Strikeforceovim pojasom prvaka, kao i osvajanjem Rizinovog Grand Prixa u teškoj kategoriji. Nastupio je Lawal i 2016. godine na Rizinovom Grand Prixu, ali Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović nokautirao ga je u četvrtfinalu turnira.

‘‘King Mo‘‘ se nakon borilačke karijere okrenuo treniranju i mentoriranju boraca u American Top Teamu, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se ovaj 43-godišnjak snaći u boksu bez rukavica.

‘‘Već neko vrijeme razmišljao sam o tome. Ozljede su me mučile pretkraj MMA karijere. Kukovi i koljena nisu imali puni opseg pokreta. Većinu svoje karijere borio sam se ‘bez nogu‘, s oštećenim koljenom i kukom. Nakon operacije kuka, razmišljao sam kako trebam operaciju koljena, lakta itd. Shvatio sam da postajem sve stariji, da mi je 38 godina i da imam djecu. Nisam mogao ni trčati, toliko je loše bilo. Kad sam došao u fazu gdje ne mogu sprintati i biti eksplozivan, znao sam da moram prestati.‘‘, u razgvoru za MMA Fighting, rekao je Lawal koji je očito zaliječio neke ozljede tijekom posljednjih par godina, a sigurno će mu biti i nešto lakše jer neće morati odrađivati teške hrvačke treninge.

Linker
06. rujan 2024 16:34