Ostalo

Po uzoru na 90-minutni meč između Sakurabe i Gracieja, RIZIN uvodi novi format borbe

Kazushi Sakuraba v Royce Gracie

 Susumu Nagao
Nobuyuki Sakakibara, čelnik japanske MMA promocije, iznio je detalje o uvođenju novog naslova u RIZIN

Veliki je vikend za MMA diljem svijeta.

Nakon što UFC 304 završi u Manchesteru, u Engleskoj, u subotu navečer, Super RIZIN 3 nastavlja akciju u nedjelju (28. srpnja) ujutro s nizom uzbudljivih mečeva u MMA-u i boksu - s rukavicama i bez njih. Na vrhu velike priredbe u Saitama areni, u Japanu, očekuje nas vrlo zanimljiva borba perolake kategorije između Mikurua Asakure i Rena Hiramota.

Ovaj meč će biti jedno novo iskustvo za RIZIN. Dvojac se bori za novoosmišljeni naslov - ‘‘Posljednji koji stoji‘‘ (Last Man Standing). Osnivač RIZIN-a, Nobuyuki Sakakibara, smatrao je da je ovaj meč savršena prilika za uvođenje ovog posebnog jednokratnog naslova.

"Ovo nije borba koja određuje najboljeg u bilo kojoj diviziji ili težinskoj kategoriji", rekao je Sakakibara za MMA Mania. "Ovo nadilazi sport. Nije za naslov, ali ovo su, bez sumnje, dvije ikone RIZIN-a, našeg brenda. Kada se ove dvije ikone bore međusobno, i to nije za pojas divizije, to nadilazi sport. Dakle, s mog gledišta, značenje ove borbe je puno teže od bilo koje borbe za naslov. Tako se osjećam."

Nova titula neće biti jedina novost u glavnom događaju Super RIZIN-a 3. Asakura protiv Hiramota natjecat će se u borbi od pet rundi koja će se suditi po rundama prema jedinstvenom sustavu bodovanja. Tradicionalno, RIZIN boduje borbe u cjelini, dajući bodove na temelju štete (50 bodova), agresivnosti (30 bodova) i kontrole (20 bodova). U ovoj borbi, koristit će se sustav 10-9 kao da se bore u SAD-u ili pod većinom jurisdikcija diljem svijeta.

Ova specifična promjena bila je više kompromis prema izvornoj nadi, otkriva Sakakibara.

"U idealnom svijetu, nisam želio da ova borba ima suce. Želio sam da borci odrede ishod tako da nema apsolutno nikakvih kontroverzi", rekao je Sakakibara. "Želimo osigurati da postoji jasan pobjednik i jasan gubitnik. Dakle, moje iskreno mišljenje bilo je da ne želimo nikakve suce. Idealan pravilnik bio bi poput borbe Kazushi Sakurabe protiv Roycea Gracieja. Beskonačna pravila dok netko ne odustane. Otud naziv ‘‘Posljednji koji stoji‘‘, zar ne?‘‘

"Želimo odrediti koji će borac ući tamo i biti posljednji čovjek koji stoji. To je bio cijeli pristup i ideja koju smo željeli unijeti u ovu borbu. Ali, znate, razgovarali smo s obojima, i oba borca se slažu. Oni razumiju. Ne žele da ishod ove borbe određuju suci. Znaju da će oni biti ti koji će morati jasno pobijediti u borbi."

Spomenuta borba Sakurabe protiv Gracieja bila je organizirana u PRIDE FC-u u svibnju 2000. godine. Gracie je doživio svoj prvi poraz u karijeri od "Lovca na Gracieje" nakon 90 minuta borbe kada je njegov kut bacio ručnik.

Sakakibara je objasnio kako produljenje vremenskog okvira događaja na potencijalno neograničeno trajanje nije bilo logistički ostvarivo. U konačnici, borci perolake kategorije ipak dobivaju dodatno vrijeme za rješavanje svojih razlika.

"To nije bilo realno na neki način. Morali smo se spustiti u stvarnost, vjerovali smo da će nam možda trebati više od tri runde. Dakle, napravit ćemo pet rundi, ali kada dođemo do pet rundi, bit će vrlo, vrlo teško sucima odrediti borbu u sustavu ukupnog bodovanja kada je pet rundi. To je toliko toga za pokriti i nije realno koristiti sustav ukupnog bodovanja. Stoga koristimo ova pravila gdje će se svaka runda suditi tako da u slučaju da dođe do odluke, imamo jasnog pobjednika.‘‘

"Ova pravila su implementirana isključivo za ovu jednu večer, za ovu noć, za ovu borbu. Tako je sve došlo zajedno i odgovor je da je ovaj set pravila samo za jednu noć.", zaključio je Sakakibara.

Linker
01. rujan 2024 22:20