K1 i Boks

Joseph Parker također je odbio Hrgovića: ‘Nije nam dao razlog, samo smo dobili tu informaciju‘

Joseph Parker

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Niti bivši WBO prvak svijeta neće biti idući protivnik "El Animala"

U vrlo kratkom roku ostao je Filip Hrgović bez dva potencijalna protivnika za idući meč. Zapravo, ne znamo koliko sada možemo uopće smatrati ih realnim protivnicima ili samo pričama njegovih promotora, braće Sauerland. Ukratko, nakon što je meč za IBF-ovog izazivača protiv hrvatskog teškaša odbio Luis Ortiz, to je isto po kratkom postupku napravio i Joseph Parker. Parkeru je inače meč ponuđen kao idućem boksaču iza Ortiza i Hrgovića na IBF-ovoj ljestvici, no ovaj vjerojatno ima drugačije planove za 2022. godinu.

"Nismo dobili razlog za njegovo odbijanje meča. Ranking je jednostavno postao sprdačina, a već smo jednom prolaziloi kroz njega. Ovdje nije razlog financijske prirode jer nas boksači odbijaju prije nego se o bilo čemu krene razgovarati. Odbijaju priliku postati svjetskim prvakom", rekao je u razgovoru za Sky Sports Kalle Sauerland, jedan od braće koji se brinu za Filipovu karijeru.

IBF-ova ljestvica nije osvježena od studenog prošle godine, a onda je izgledala tako da nakon spomenutih boksača redom slijede Anthony Joshua, Tony Yoka, Joe Joyce, Agit Kabayel, Murat Gassiev, Andy Ruiz Jr., Demsey McKean, Zhang Zhilei, Hughie Fury i Martin Bakole.

Računajmo na to da će se Yoka boriti protiv Bakolea te da Joyce i Ruiz te vjerojatno Gassiev, očito imaju druge planove. Hughie Fury veliko je ime u Velikoj Britaniji te također u ovoj situaciji nije realan protivnik. Preostaje nam Kabayel, koji također već dugo čeka veći meč te Australac McKean i Kinez Zhilei, koji su putem medija iznosili želju okušati se protiv "El Animala". Ipak, Sauerland nije siguran da će itko s ljestvice prihvatiti meč.

"Sve što možemo je lobirati prema IBF-u da nastavimo nuditi meč ostalim boksačima redom po rankingu ili da jednostavno odrede Filipa kao obaveznog izazivača. To je ono prema čemu mi sad gledamo. IBF mora reagirati jer je njihova ljestvica postala ruglo. Ljudi se ne bi trebali nalaziti na njoj ako nemaju namjeru boriti se za titulu", dodao je Sauerland.

Svatko tko bolje razumije boks ovo s borbom za titulu ne može shvatiti tako kako Sauerlandi pokušavaju to prikazati. Obavezni izazivač teško će dobiti priliku boriti se za titulu prije iduće godine, jer se očekuje meč za ujedinjenje titula između Tysona Furyja i pobjednika revanša Anthonyja Joshue i Oleksandra Usyka. Ako se to dogovori na dva meča, kao što je prvobitno bio plan, sve to vrlo lako odlazi do sredine iduće godine. Kad se napokon apsolutni prvak bude trebao boriti protiv nekoga od obaveznih izazivača, njih će biti četvorica, svaka organizacija imat će svog, i onda će tu trebali biti marketinški najisplativije ime, da bi prvak pristao boriti se protiv upravo tog izazivača. Dakle, sam status IBF-ovog "mandatory" izazivača je zapravo još podosta daleko od prave borbe za svjetski pojas.

Zbog toga je jasno zašto boksači odbijaju meč protiv većini još uvijek nepoznatog, a izuzetno ozbiljnog i opasnog Hrgovića. Uostalom, obavezni izazivač sigurno neće do sredine 2023. godine sjediti bez meča, nego će svoj status morati braniti da bi zadržao aktivnost. Upravo zbog toga je jasno zašto poznati boksači u ovom trenutku traže zvučnije te po mogućnosti lakše protivnike. Dok se sve u teškaškom vrhu posloži, nova prilika za izboriti status izazivača će doći. U ovom trenutku ona bi zapravo jako malo značila.

Linker
19. travanj 2024 15:48