K1 i Boks

Kakav preokret! Usyk pristao na puno lošiju ponudu Tysona Furyja, sve smo bliže ugovaranju borbe

Tyson Fury (lijevo) i Oleksandr Usyk (desno)

 Screenshot (youtube, Bt Sport; Sky Sports)
Nakon jučerašnjih vijesti o nesuglasicama oko honorara, Fury i Usyk ipak su se uspjeli dogovoriti

Kao što smo i očekivali, pregovori između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka nailazit će na brojne prepreke, a naravno da se najveći spor vodi oko raspodjele novca. Oleksandr Usyk i njegov tim inzistiraju na 50-50 raspodjeli, dok Tyson Fury smatra da zaslužuje više jer je ‘‘veća zvijezda‘‘ i nastupat će pred domaćom publikom.

Jučer tijekom dana isplivale su vijesti kako od borbe u četvrtom mjesecu vjerojatno neće biti ništa jer je zapelo u pregovorima, a Eddie Hearn gurao je Hrgovića kao potencijalnu zamjenu za Usykovog sljedećeg protivnika.

Ipak, sinoć je došlo do velikog zaokreta i čini se da ćemo borbu ipak gledati u četvrtom mjesecu ove godine! Naime, Gilbert Jesus Mendoza kao WBA-ov predsjednik oglasio se za BoxingScene.com i potvrdio je da su Usyk i Fury postigli dogovor prije isteka roka. U slučaju da se nisu dogovorili, WBA bi naredio Daniela Duboisa kao sljedećeg Usykovog izazivača.

‘‘Obje strane pristale su na uvjete. Usyk je pristao na 70-30 raspodjelu. Zatražili su dodatno vrijeme da slože ugovore.‘‘, otkrio je Mendoza.

Samo dan ranije, Usykov menadžer Alex Krassyuk u razgovoru za iD Boxing rekao je da žele 60-40 raspodjelu u korist pobjednika borbe. Tyson Fury se ubrzo oglasio videom putem društvenih mreža i dao je svoj odgovor Krassyuku.

‘‘Oni žele 50 posto i guraju narativ da je ‘Tyson (Fury) pohlepan‘. Ako se mene pita, Usyk i njegov tim ne zaslužuju više od 30 posto honorara. Uzmite ili ostavite. Ako ne želite, bori se protiv Daniela Duboisa za nekoliko milijuna dolara. Ako želiš zaraditi pravi novac, bori se protiv ‘Gypsy Kinga‘. Svakog dana počevši od danas, odbit ću jedan posto od tih 30 posto koje nudim. Odbijat ću po jedan posto dok ne prihvatiš. Ako ne pristaneš, bori se protiv Duboisa za dva milijuna dolara. Nema problema.‘‘, jasan je bio Fury.

Usyk očito nije htio više odugovlačiti i pristao je na puno lošiju ponudu od one na kojoj je u početku inzistirao. Najbitnije u cijeloj priči jest činjenica da su izbjegli licitaciju honorara za meč između Duboisa i Usyka, a sada Fury i Usyk mogu nastaviti dalje s pregovorima. 29. travnja (četvrti mjesec) i dalje je datum na koji se cilja, a borba će se održati na Wembleyju. Ukrajinac će se zadovoljiti s 30 posto ukupnog honorara, a očito je da Usyk puno veći motiv vidi u ispisivanju povijesti, nego u samoj zaradi.

Sve četiri titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji bit će ulog ovog meča. Pobjednik će postati apsolutnim prvakom teške kategorije, a čini se da smo sve bliže vjerojatno najvećem meču koji boks trenutno može ponuditi. Iščekivanje može započeti.

Linker
24. travanj 2024 12:03