K1 i Boks

Fury postavio novi zahtjev Usyku, Usyk odmah reagirao: ‘Budi muškarac, potpiši ugovor ili napusti pojas‘

Oleksandr Usyk i Alex Krassyuk

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Tyson Fury iz dana u dan komplicira pregovore svog meča protiv Oleksandra Usyka

Pregršt zanimljivosti dogodilo se proteklog vikenda na relaciji Tyson Fury - Oleksandr Usyk, a pregovori su zapeli na raspodjeli honorara. Usyk je tražio 50-50 raspodjelu, Furyjev tim nije htio niti čuti za takvu raspodjelu, a WBA je pritiskao ultimatumom kojim su prijetili da će narediti Usyku obranu pojasa protiv Daniela Duboisa.

Ukrajinac je na koncu pristao na Furyjev prijedlog, a honorar će raspodijeliti u omjeru 70-30 u korist Tysona Furyja. Daleko je to od onoga čemu se Usyk nadao, ali svakako ga čeka daleko veća cifra nego što bi zaradio u meču protiv Duboisa.

Nakon pristanka Usyka, meč je gotovo pa služben, a već su poznati i detalji oko lokacije i datuma održavanja. Borba bi se trebala održati 29. travnja (četvrti mjesec) na stadionu Wembley u Londonu. Tyson Fury tijekom vikenda objavio je video kojim najavljuje početak svog trening kampa i ističe da mu je dovoljno šest tjedana priprema.

Dojam je da su se boksači uistinu uspjeli dogovoriti i da su preostale formalnosti, ali Usykov menadžer Alexander Krassyuk i dalje je sumnjićav. Krassyuk vjeruje da Tyson Fury svim silama pokušava izbjeći taj meč.

‘‘On (Fury) nije u trening kampu. Vidjeli smo njegov teatralni nastup - pravi se da trči i da sparira s Josephom Parkerom. On nije spreman i uplašen je boriti se. Nemamo povjerenja u njega, ne vjerujemo mu.‘‘, poručio je Krassyuk za talkSPORT, a kritike nisu stale na tome.

‘‘Njegov kredibilitet se raspao na komadiće. Čovjek pokušava pobjeći. Stvarno mi je žao njegovih fanova. Sramota je da se borac tako ponaša. Ne radi se o novcu i boksu. Ovdje je strah u pitanju.‘‘, dodao je Krassyuk.

Ono što Krassyuka dodatno zabrinjava jest novi Furyjev zahtjev. Naime, Tyson Fury danas je postavio zahtjev da se borba ugovori bez klauzule koja uključuje pravo instantnog revanša. Time poraženom boksaču neće biti zagarantiran revanš. Fury je svoj prijedlog objasnio teorijom da će Usyk tako biti fokusiraniji na meč i neće unaprijed razmišljati o novcu koji će zaraditi za dva meča. Krassyuk s druge strane smatra da se radi o novom Furyjevom pokušaju da kompromitira pregovore.

‘‘Recimo da Usyk prihvati da nema revanša, Fury će tražiti novu stvar za izbjeći meč. Pokušao je blefirati, a Usyk je prepoznao njegov blef. Kad smo započeli s pregovorima, Furyjev tim prvi je tražio revanš klauzul, a mi smo se složili s tim. Što god prihvatimo od Furyjevih zahtjeva, ne garantira nam da će biti borbe.‘‘, rekao je Krassyuk i dodao je kako ne vjeruje da će se borba održati 29. travnja (četiri mjesec).

Pomalo zabrinjavajuće riječi od strane Usykovog menadžera, ali očito da se ovdje radi o pravoj ‘‘šahovskoj partiji‘‘ dvaju timova koje čine iskusni promotori i menadžeri. Nadamo se da će kruna njihove ‘‘šahovske partije‘‘ biti boksački meč između Furyja i Usyka.

Inače, vrlo brzo se oglasio i sam Usyk na Furyjev prijedlog o ukidanju klauzule za revanš. Ukrajincu je očito previše komplikacija i bio je jasan u svojoj poruci.

‘‘Prestani kukati i izbjegavati meč, budi muškarac. Potpiši ugovor ili napusti pojas.‘‘, poruka je Usyka.

Linker
20. travanj 2024 12:17