K1 i Boks

Kakva vijest iz Gloryja! Mladen Brestovac vraća se u ring, oproštajni meč odradit će na spektaklu u Zagrebu!

Mladen Brestovac

 Ronald Gorsic/CROPIX
Legendarni ‘‘Scorpion Sting‘‘ odradit će prvi meč još od 2018. godine i nastupa u FFC organizaciji

Vodeća svjetska kickboksačka organizacija prije nešto više od mjesec dana oduševila nas je viješću o dolasku u Hrvatsku. Glory 95 event održat će se 21. rujna (deveti mjesec) u Zagrebu, a nedugo poslije saznali smo kako će program priredbe predvoditi Antonio Plazibat i Levi Rigters.

Nakon toga uslijedilo je svojevrsno zatišje i nestrpljivo smo iščekivali najavu novih mečeva koji će činiti taj ‘‘fight card‘‘. Danas smo napokon dočekali drugi meč spektakla u Zagrebu, a Glory je ponovno oduševio. Točnije, stigla je ‘‘bomba‘‘ od strane velike kickboksačke organizacije.

Naime, u ring će se vratiti Mladen Brestovac! Radi se o ponajboljem hrvatskom kickboksaču u povijesti, zastrašujućem udaraču, odličnom tehničaru i vrhunskom nokauteru čiji ‘‘high kickovi‘‘ dio su brojnih ‘‘highlightsa‘‘. 40-godišnji Brestovac nije se borio od 2018. godine kada je na FFC 31 eventu nokautirao Brazilca Jhonatu Diaza. Bio je to još jedan od brojnih Mladenovih nokauta ‘‘high kickom‘‘, a ujedno i peta obrana titule prvaka u FFC-u. Brestovac se nakon toga povukao iz sporta, a karijeru je okončao upisavši 55 pobjeda, 14 poraza i jedan neriješen ishod.

Nedugo poslije meča s Diazom, Brestovac je bio pozitivan na doping testu koji je sprovela nizozemska antidoping agencija, ali nakon priznanja i pojašnjenja svog pada na doping, Brestovac je prošao sa suspenzijom u trajanju 19 mjeseci.

‘‘Iz Nizozemske antidoping federacije su mi javili da su mi našli tragove meldonija u organizmu i da time kršim pravila o dopingu. Poslao sam im službeni dopis u kojem sam objasnio da sam koristio meldonij nekoliko mjeseci prije nego sam saznao da ću se boriti s Verhoevenomm kako bih poboljšao plućni kapacitet i podigao imunitet. Iskreno, nisam znao da će mi to ostati nekoliko mjeseci u tijelu te mi je barem drago da na nastupu u Las Vegasu se nije pokazalo na njihovoj kontroli. To mi uopće nije pomoglo u fizičkoj spremi u meču protiv Rica jer sam koristio meldonij neka tri tjedna i nisam osjetio baš neke rezultate. Iskreno, jednim dijelom mi je i drago da se ovo dogodilo jer sam u glavi već na izlaznim vratima iz sporta te ako bih se još borio ovo bi mi bila zadnja godina.‘‘, rekao je tada Brestovac, a doping test koji je odradio u sklopu meča protiv Diniza bio je negativan.

Osim Brestovca, tada su pozitivni na doping bili Badr Hari, Hesdy Gerges i Ariel Machado. Hari i Gerges odradili su 19 mjeseci suspenzije, dok je Machado dobio mjesec dana dulju suspenziju.

Brestovac se nakon pomalo neslavnog završetka karijere posvetio svom obiteljskom, ali i poslovnom životu koji ga je pratio tijekom sportske karijere. Nikada Brestovac nije napuštao posao tijekom sportske karijere i mnogi su se pitali koliko bi postigao da se mogao u potpunosti posvetiti sportskoj karijeri. Diplomirani ekonomist imao je odličnu sportsku karijeru čak i bez potpune posvećenosti sportu.

Dugo je kotirao kao top 5 teškaš svijeta, dvaput se borio protiv Rica Verhoevena za Gloryjevu titulu prvaka (oba meča izgubio), a tijekom karijere porazio je nekoliko vrlo renomiranih boraca poput Hesdyja Gergesa, Jahfarra Wilnisa, Sergeja Laščenka, Franka Munoza, Mighty Moa itd.

Brestovac je saznao ime borca s kojim će ukrstiti rukavice na Glory 95 priredbi u Zagrebu. Vladimir Toktasynov, mnogima poznatiji kao Vladimir Tok, borac je koji će pokušati pokvariti povratak Mladena Brestovca, ali ujedno i posljednji Mladenov meč u karijeri. Kako Glory navodi, Mladen Brestovac posljednji puta će kročiti u ring 21. rujna, a priredbu u Zagrebu vidio je kao odličnu priliku za taj službeni oproštaj od sporta u kojem je napravio velike stvari.

Vladimir Tok njemački je veteran kickboksa, a prema podacima s Gloryjeve službene web stranice, Tok iza sebe ima 51 pobjedu i 20 poraza u karijeri. 35-godišnjak je nastupio krajem četvrtog mjeseca na Glory 91 eventu, ali ozljeda ramena na samom početku meča protiv Sofiana Laidounija dovela ga je do brzog poraza. Tok je i prošle godine nastupio u Gloryju, ali Nabil Khachab porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca.

Mladen Brestovac ako se dobro pripremi i dođe motiviran za meč, definitivno je favorit u okršaju protiv Vladimira Toka. Kvalitetniji je, ima puno veće rezultate sebe i na papiru je bolji borac. Vladimir Tok prednost može tražiti u svojim redovnim nastupima proteklih godina, ali svi ostali čimbenici ne idu mu u korist.

Što dodati, osim da je ovo sjajan potez Gloryja, a ‘‘Scorpion Sting‘‘ zaslužio je priliku oprostiti se pred domaćom publikom u Zagrebu.

Linker
21. srpanj 2024 13:56