K1 i Boks

Kličko otkrio tko ga je najjače udario: ‘U boksu sam 25 godina i nikad se nisam borio s nekim tko udara kao on‘

Vladimir Kličko

 BRUNO DE CARVALHO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Bruno De Carvalho/zuma Press/profimedia
Legendarni Ukrajinac odao je priznanje čovjeku koji ga je svojedobno slao u četiri nokdauna

Tijekom svoje bogate profesionalne karijere Vladimir Kličko odradio je ukupno 69 mečeva (65 pobjeda i četiri poraza), te ulazio među konopce s mnogim poznatim boksačima poput Davida Hayea, Alexandra Povetkina, Tysona Furyja i Anthonyja Joshue. Kada ga se, međutim, pita o tome od koga je primio najteže udarce, bivši svjetski prvak teške kategorije podcrtava jedno ime - ono Corrieja Sandersa.

"U boksu sam 25 godina i nikada se nisam borio ni s kim tko udara tako snažno kao što je udarao Corrie Sanders. Bio je vrlo brz i imao je stvarno moćne ruke" rekao je 48-godišnji Ukrajinac u razgovoru za magazin Ring.

Podsjetimo, Kličko i Sanders borili su se početkom ožujka 2003. godine. u Hannoveru za WBO titulu. Kličko je u ring Preussag Arene ušao kao aktualni prvak, s prethodnih pet uspješnih obrana pojasa, no južnoafrički teškaš prekinuo je taj niz i oduzeo mu naslov. Krajem prve runde Sanders je pogodio Klička razornim lijevim krošeom i poslao ga na pod, a nakon što se Ukrajinac pridigao, ponovno ga je ekspresno prizemljio serijom teških udaraca. Kličko je "preživio" prvu rundu, no na samom početku druge dionice ponovno se našao pod paljbom "Snajperista" i nakon dva nova nokdauna sucu nije preostalo ništa drugo nego da prekine meč.

Sanders se sljedeće godine u Los Angelesu borio s Vladimirovim bratom, Vitalijem, za WBC pojas, te izgubio tehničkim nokautom u osmoj rundi. Ukupno je u profesionalnoj karijeri odradio 46 mečeva, pri čemu je upisao 42 pobjede (31 nokaut) i četiri poraza.

Krajem rujna 2012., Sanders je smrtno stradao uslijed oružane pljačke u restoranu u južnoafričkom gradu Brits u kojem se održavala proslava 21. rođendana njegovog nećaka. Trojica pljačkaša ušla su u restoran i otvorila vatru, a Sanders, koji se nalazio blizu ulaza, tijelom je zaštitio svoju tada 15-godišnji kćer Marinique, zadobivši prostrjelne rane na trbuhu i desnoj ruci. Boksač je prevezen u bolnicu u Pretoriji, gdje je 23. rujna 2012. preminuo od zadobivenih ozljeda. Početkom veljače, trojica napadača osuđeni su na 43 godine zatvora zbog ubojstva, oružane pljačke i nedopuštenog posjedovanja vatrenog oružja.

Linker
16. travanj 2024 13:53