K1 i Boks

KOMENTAR: Glory s razlogom drži Verhoevena kao ‘kap vode na dlanu‘: Padom Rica past će i Glory

Rico Verhoeven

 Pro Shots Photo Agency/ddp USA/Profimedia
Prvak Gloryjeve teške kategorije uživa poseban tretman unutar kategorije

Rico Verhoeven (69-10-0) kickboksač je kojeg bi poželjela svaka kickboksačka organizacija na svijetu. 33-godišnji ‘‘Kralj kickboksa‘‘ još od 2014. godine vladar je Gloryjeve teške kategorije.

Krajem 2013. godine Verhoeven je prvo osvojio Gloryjev turnir u teškoj kategoriji, a sredinom 2014. godine pobijedio je Daniela Ghitu u meču za Gloryjevog prvaka teške kategorije. Početkom 2015. godine Verhoeven je napravio kratki izlet u Kunlun Fight organizaciju, a tamo je izgubio od Andreyja Gerasimchuka. To je bio ujedno i posljednji Ricov poraz, a uslijedilo je 15 uzastopnih pobjeda. Svih 15 upisao je pod okriljem Gloryja, a ukupno deset puta uspješno je branio titulu prvaka (nisu svi mečevi bili za titulu).

Nekoć je Rico podosta frekventnije nastupao i realnost je da se borio s gotovo svim najvećim imenima u kickboksu. U Ricovom rezimeu pobjeda nalaze se imena kao što su Badr Hari, Daniel Ghita, Mladen Brestovac, Jamal Ben Saddik, Peter Aerts, Gokhan Saki itd.

Ipak, kako vrijeme odmiče, dojam je da Glory sve više štiti Verhoevena od onih najtežih mečeva i ‘‘drže ga kao kap vode na dlanu‘‘. Verhoeven 2020. godine uopće nije nastupao, a 2021. godine odradio je tri nastupa. Dva nastupa upisao je već krajem prvog mjeseca. Iste večeri Verhoeven je slavio protiv Hesdyja Gergesa i Tarika Khbabeza.

Verhoeven je osvojio turnir četvorice na kojem je još nastupio i Levi Rigters (izgubio od Khbabeza u prvom meču). Nije to bio turnir koji je okupio najbolje Gloryjeve teškaše, jer izostali su Jamal Ben Saddik, Plazibat, ali i Hari te Adegbuyi koji je tada još podosta dobro kotirao. Treba biti pošten pa reći kako se Rico prvotno trebao boriti protiv Ben Saddika, ali Jamal je meč otkazao zbog ozljede, a i naš Plazibat otkazao je nastup u turniru zbog ozljede.

Nakon toga kao da je krenuo period u kojem Glory kreće štititi Verhoevena od onih koji zaslužuju napad na titulu. Glory je potpisao Alistaira Overeema koji je otpušten iz UFC-a, a iako tada 41-godišnji ‘‘Reem‘‘ nije nastupao u kickboksu od 2010. godine, odmah je dobio ‘‘title shot‘‘ protiv Verhoevena. Bilo je jasno da Glory želi pružiti svojevrsni ‘‘money fight‘‘ kojim bi privukli velik interes šire mase, a svi akteri dobro bi se naplatili. Overeem je na kraju morao otkazati meč zbog ozljede, a Glory je tada na ‘‘short notice‘‘ upario Ben Saddika s Verhoevenom, čisto da ne event ne ostane uskraćen za nastup njihove najveće zvijezde.

Otprilike dva tjedna prije samog eventa, Ben Saddik je uskočio kao zamjena. Trebao je Jamal svakako nastupiti na tom eventu, ali pripremao se za Benjamina Adegbuyija i meč na tri runde. Kasnim ‘‘rošadama‘‘, Ben Saddik je uskočio u meč protiv posve drukčijeg protivnika, a čekalo ga je i pet rundi jer se radi o meču za titulu prvaka. Bila je to dobra prilika za Glory da napokon odrade svoju dužnost prema Ben Saddiku, a okolnosti su išle u korist Verhoevena, jer Rico se ipak priprema za meč na pet rundi.

Dobrano je Ben Saddik namučio Verhoevena kroz prve tri runde i u nekim trenucima bio je jako blizu pobjede. Da se nije radilo o Verhoevenu, lako je moguće da bi doktor prekinuo meč u nekom trenutku, jer Ben Saddik je napravio strašnu štetu na lijevom oku Rica Verhoevena.

image

Rico Verhoeven nakon meča protiv Jamala Ben Saddika

Orange Pics BV/Alamy/Alamy/Profimedia

Marokanac se ipak ispuhao kroz prve tri runde i Verhoeven ga je završio u četvrtoj rundi. Iste večeri Antonio Plazibat igrom slučaja dobio je priliku protiv Benjamina Adegbuyija koji je tada bio prvi u poretku izazivača teške kategorije. Antonio je nokautirao Rumunja u drugoj rundi i od 23. listopada (10. mjesec), Plazibat drži prvo mjesto u poretku izazivača.

Svi smo očekivali kako to znači da će Antonio u 2022. godini dobiti toliko željeni napad na titulu. Sve nas je iznenadila vijest kojom smo saznali kako će se Plazibat ponovno boriti protiv Tarika Khbabeza kojeg je nokautirao u devetom mjesecu 2021. godine. Antonio je u petom mjesecu ponovno kročio u ring protiv tada osmorangiranog Marokanca. Porazom od Khbabeza, Plazibat bi ostao bez prvog mjesta u poretku izazivača, dok pobjedom nije dobivao ništa posebno.

‘‘Iduća borba, 14.05., revanš. Odma ću odgovoriti na pitanje zašto se borim sada: Jer mi se ne čeka Rica (Verhoevena) još par mjeseci. Dosadno mi je i hoću se boriti. Pozdrav svima, voli vas Plaza.‘‘, objasnio je Plazibat zašto je tada prihvatio taj meč.

Uz podosta problema zbog ozljede koljena tijekom borbe, Plazibat je ipak došao do nove pobjede, a tada su krenila nove prozivke i prepucavanja s Verhoevenom. Samo tjedan dana nakon Plazibatove pobjede nad Khbabezom, Verhoeven je objavio kratku snimku s treninga uz odgovor na Plazibatovu prozivku:

‘‘Ovdje sam!‘‘

Sve je upućivalo da čemo ipak gledati obračun Plazibata i Verhoevena, ali Rico ove godine uopće neće nastupiti pod okriljem Gloryja. Naime, 29.10. Verhoeven će se boriti na eventu naziva ‘‘HIT IT‘‘, a protivnik će mu biti Hesdy Gerges. Plazibat je u nedavnom razgovoru za naš portal objasnio o čemu se radi.

‘‘Rico se sad bori na nekakvom ‘Hit It‘ showu. To nije prava borilačka organizacija, nego nekakav ‘entertainment night‘. Koliko sam ja shvatio, tamo će biti DJ, show, festival, party, borbe poznatih itd. To je nekakva večer zabave gdje će se skakati i piti, a zatim će se malo gledati borbe. Rico se tu bori s Hesdyjem Gergesom. Mislim da je svima jasno da mu je to najlakši protivnik i to će odraditi samo za ‘show‘. Odobrili su mu tu odluku i on ove godine neće braniti titulu. Početkom iduće godine on bi trebao braniti titulu. Samo je pitanje protiv koga će ju braniti. Sad su tu Alistair (Overeem) i Badr (Hari) opet. Ako Alistair (Overeem) pobijedi, borit će se on s njim sigurno. Ako i ne pobijedi, možda će se boriti s njim.‘‘, rekao je Antonio, a u sklopu istog razgovora dodao je kako će Rico donijeti odluku s kime će se boriti.

Nakon što je Overeem pobijedio Badra Harija na sinoćnjem Glory: Collision 4 eventu, poprilično je jasno da će ‘‘Reem‘‘ biti sljedeći izazivač. Verhoeven se čak i pojavio u ringu nakon Alistairove prozivke i nakratko smo gledali unošenje u lice, ponešto ‘‘trash talka‘‘ i svega ostalog čime su postavili podlogu za svoj međusobni obračun. Bit će zapravo veliko iznenađenje ako Glory ne upari Overeema i Verhoevena nakon svega dosad viđenog.

Time će Verhoeven opet izbjeći meč protiv prvog izazivača (Plazibata). Ali zašto Glory dopušta sve ovo?

Razlozi su više nego jasni - kad padne Rico Verhoeven, započet će i pad Gloryja.

‘‘Kralj kickboksa‘‘ njihova je najveća ‘‘zlatna koka‘‘ u ovom trenutku i najbitniji adut za privlačenje vrhunskih teškaša. Badr Hari i Alistair Overeem jedini su borci koji su podjednako velike zvijezde (ako ne i veće) kao Verhoeven. Hari je sinoć najavio povlačenje iz sporta, a 42-godišnji Overeem nikog nije oduševio sinoćnjim nastupom i jasno je kako se i njegov kraj bliži.

Glory je u kroz proteklih godinu dana ostao bez Alexa Pereire, Cedrica Doumbea i Artema Vakhitova. Radi se o njihovim ponajvećim imenima kad su u pitanju ostale težinske kategorije. Pereira i Doumbe prešli su u MMA i doveo ih je UFC, a Vakhitova je Glory otpustio zbog ratnog stanja između Rusije i Ukrajine. Svjesni u Gloryju da bi Vakhitov teško ishodio vizu za nastupe izvan Rusije i stoga su mu dali slobodu da se bori negdje drugdje.

Dakle, više je nego jasno kako Glory postepeno ostaje bez svojih najvećih zvijezda. Dokle god imaju Verhoevena na vrhu teške kategorije, mirni su po pitanju ‘‘kraljevske‘‘ teške kategorije. Naime, vrhunski teškaši teško će se odlučit za neku drugu promociju (ONE Championship npr.) jer u Gloryju je najbolji teškaš svijeta. Borci poput Plazibata, Ben Saddika i Levija Rigtersa imaju velik motiv skinuti Verhoevena s trona, jer time bi pridobili epitet najboljeg teškaša svijeta.

Titula u teškoj kategoriji kad su druge organizacije u pitanju ne nosi toliku težinu kao ova u Gloryju. Verhoeven je i dalje glavna meta svakog kickboksača kojeg guraju sportski motivi da bude najbolji, a tek onda oni financijski. Međutim, jednom kad Verhoeven padne, Glory će ostati bez tog aduta. Pitanje je samo tko će srušiti Rica s trona.

Plazibat i Ben Saddik zasigurno pamte sve ovo što im Glory radi i mogli bi se osvetiti ako dođu na tron. Onog trenutka kad skinu Verhoevena, sportskih motiva naglo će ponestati. Pogledate li poredak u Gloryjevoj teškoj kategoriji, lako je zaključiti kako padom Verhoevena i umirovljenjem Harija, Glory naglo ostaje bez najzanimljivijih izazova za ostale teškaše. Benjamin Adegbuyi u strmoglavom je padu, Gokhan Saki daleko je od svojih najboljih dana.

Pokuca li ONE Championship u tom trenutku na vrata Antonija Plazibata ili Jamala Ben Saddika, imena poput Nordinea Mahieddinea, Cihada Kepeneka i Levija Rigtersa neće biti dovoljno jaki razlozi da Plazibat ili Jamal odbiju vjerojatno financijski izdašniju ponudu azijske organizacije.

Glory Kickboxing u vidnom je padu kako godine odmiču. Ove godine održali su samo šest evenata, točnije pet ako ne računamo Glory 80 studio event koji je bio sačinjen od tri borbe i zapravo je bio isprika za Glory 80 event koji je prekinut zbog nereda na tribinama.

Podaci o zaradama boraca u Gloryju nažalost teško su dostupni i poprilično skriveni od javnosti. U bespućima interneta može se pronaći platna lista s Glory 52 eventa koji se održao 2018. godine u Los Angelesu.

image

Platna lista Glory 52 eventa

Reddit

Robin Van Roosmalen i Kevin VanNostrand predvodili su taj event borbom za titulu u Gloryjevoj perolakoj kategoriji. Roosmalen je pobijedio, a prema ovoj platnoj listi, Robin je iz meča izašao s netto zaradom u iznosu nešto manjem od sedam tisuća dolara. Kevin VanNostrand kao izazivač zaradio je 790 američkih dolara. Da, dobro ste pročitali, akter glavne borbe večeri na eventu u Los Angelesu nije zaradio niti 1000 dolara netto.

Borci poput Pavela Zhuravleva i Stoyana Koprivlenskog također su zaradili manje od tisuću američkih dolara, kao i većina ostalih sudionika tog eventa. Naravno, pitanje je radi li se o konačnim iznosima i dobivaju li borci neke dodatne bonuse koji na toj listi nisu navedeni, ali radi se o uistinu mizernim ciframa. Treba napomenuti kako su ovi podaci procurili na Redditu, a u komentarima se javio korisnik pod korisnčkim imenom ‘‘Camozzi‘‘.

‘‘Kao jedna od osoba s te liste, mogu potvrditi da ovo nije točno. Glory drukčije plaća i veći dio je izostavljen.‘‘, napisao je Camozzi, ali pitanje je koliko je veći taj dio, jer podaci s liste djeluju sramotno.

Naravno da glavne zvijezde poput Verhoevena ili Harija zarađuju puno više, ali nema sumnje da ONE Championship kao financijski daleko jača organizacija ima neusporedivo veću platnu moć. Ono što ONE trenutno nema jeste kralj teške kategorije, a to je u ovom trenutku Rico Verhoeven. Ipak, i to se polako mijenja jer ONE-ov roster u teškoj kategoriji izgleda sve bolje i bolje.

Roman Kryklia (47-7) trećerangirani je teškaš svijeta prema Combat Pressu, odmah iza Plazibata i Rica. Tu su i Iraj Azizpour (69-5) koji zauzima deseto mjesto na Combat Pressu, a unutar top 10 na toj ljestvici su i Guto Innocente (40-11) te sjajni srpski teškaš Rade Opačić (17-6) koji trenutno zauzima osmo mjesto. Sve su to teškaši ONE Championshipa, a osim njih, na rosteru su i neki iskusni veterani poput Andersona ‘‘Braddock‘‘ Silve, Ismaela Londta itd. Kad su niže kategorije u pitanju, ONE Championship na azijskom tržištu ima nepresušan izvor vrhunskih boraca.

Glory će se još neko vrijeme ‘‘šlepati‘‘ na Rica Verhoevena koji uživa posebne ovlasti u toj organizaciji. Međutim, kada cijela organizacija ovisi o samo jednom borcu, može se reći kako su na vrlo klimavim nogama, točnije u nokdaunu. Onog trenutka kad netko nokautira Rica Verhoevena, zajedno s njime nokautiran će biti i Glory kao organizacija.

Linker
19. travanj 2024 01:13