K1 i Boks

Kontroverzna tajvanska boksačica plasirala se u finale OI: U finalu je čeka Poljakinja

Lin Yu-Ting vs. Esre Yildiz

 MOHD RASFAN Afp
Zajedno s alžirskom predstavnicom, ova boksačica se nalazi tjednima nalazi na naslovnicama sportskih medija

Tajvanska boksačica Lin Yu-ting, jedna od dviju sportašica koje se nalaze u središtu spora oko spola/rodnosti na Olimpijskim igrama u Parizu, približila se osvajanju olimpijskog zlata pobjedom protiv Turkinje Esre Yildiz jednoglasnom odlukom sudaca u polufinalu pero kategorije danas kasno navečer.

Lin, dvostruka svjetska prvakinja, i Alžirka Imane Khelif našle su se u središtu pozornosti na Olimpijskim igrama zbog spora oko spola koji je dominirao naslovnicama i izazvao mnoge rasprave na društvenim mrežama.

28-godišnja Lin želi osvojiti prvo olimpijsko zlato za Tajvan u boksu, budući da je zemlja do sada osvojila samo tri brončane medalje u ovom sportu. U finalu, koje će se održati u subotu, Lin će se suočiti s Poljakinjom Juliom Szeremetom.

Lin i Khelif diskvalificirane su od strane Međunarodne boksačke asocijacije (IBA) sa Svjetskog prvenstva 2023. u New Delhiju, gdje je organizacija na konfuznoj konferenciji za novinare u ponedjeljak objavila da su zbog spola obje proglašene nepodobnima.

Obje boksačice natječu se na OI nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (IOC/MOO) 2023. oduzeo IBA-i status upravljačkog tijela sporta i preuzeo organizaciju boksa na OI u Parizu.

MOO je odbacio rezultate testova koje je naredila IBA kao proizvoljne i nelegitimne, izjavivši da nije bilo razloga za njihovo provođenje. Na ovim igrama, MOO koristi pravila o podobnosti za boks koja su se primjenjivala na OI 2016. i OI 2021. godine, a koja ne uključuju testiranje spola.

Lin je iskoristila svoju veću dužinu dosega kako bi zadržala tursku protivnicu na distanci, zadajući nekoliko udaraca, no Yildiz se nije povukla i pokušala je probiti obranu. Nakon što je izgubila prve dvije runde, Turkinja je krenula punom snagom u posljednjoj rundi i pogodila desni kroše, ali to je bilo nedovoljno za pobjedu, odnosno prekasno da bi preokrenula tijek jednosmjerne borbe.

Linker
06. rujan 2024 01:55