K1 i Boks

Legendarni George Foreman istaknuo najupečatljiviji trenutak u karijeri; Djelomično je iznenadio odgovorom

George Foreman

 TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Profimedia
Jedan od najvećih boksača prošlog stoljeća mogao bi istaknuti mnoštvo trenutaka iz svoje bogate karijere

Među velikanima svjetskog boksa u proteklom stoljeću, ime Georgea Foremana definitivno je jedno od istaknutijih. Još kao amater, Foreman je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine, a kao profesionalac u dva navrata postajao je svjetskim prvakom.

76 pobjeda i pet poraza njegov je rezime u profesionalnim vodama, a čak 68 pobjeda upisao je nokautom. To ga čini i jednim od najmoćnijih udarača u povijesti boksa. Foreman je istaknut i kao najstariji svjetski prvak u povijesti teške kategorije. 1994. godine Foreman je u meču za WBA i IBF titule nokautirao Michaela Moorera i postao je prvakom svijeta sa 45 godina i 299 dana starosti. Titule se odrekao krajem šestog mjeseca 1995. godine, a tada mu je bilo 46 godina i 5 mjeseci. Taj rekord i dalje je neoboren u teškoj kategoriji.

Frazier je tijekom karijere dijelio ring s brojnim velikanima ovog sporta među kojima se ističe Muhammad Ali od kojeg je izgubio 1974. godine. Legende poput Kena Nortona i Joea Fraziera, Foreman je uspio nokautirati u međusobnim obračunima.

Mnoštvo je velikih uspjeha koje je Foreman postigao tijekom svoje karijere, a odgovarajući na pitanja putem Twittera, Foreman se suočio s vrlo teškim pitanjem za tako uspješnog boksača.

‘‘Što bi izdvojio kao jedan najupečatljiviji trenutak koji je ostao s tobom?‘‘, pitanje je za Foremana koji je morao izdvojiti najupečatljiviji trenutak svoje karijere.

‘‘Volio sam osjećaj sreće koji je došao s osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama, istinska sreća.‘‘, odgovorio je Foreman.

Interesantno je da Foreman ističe trenutak iz amaterske karijere kao najupečatljiviji, iako je u profesionalnim vodama postao svjetskim prvakom u teškoj kategoriji. Nedavno smo na našem portalu intervjuirali Gabrijela Veočića, talentiranog hrvatskog boksača. Veočića smo pitali što bi radije odabrao, zlato na OI ili svjetsku titulu u profesionalnim vodama. Gabrijel je odabrao zlato na OI, a to vam dovoljno govori što Olimpijske igre znače među boksačima.

Linker
27. travanj 2024 08:20