K1 i Boks

Lennox Lewis: ‘Joshua se mora okrenuti kvalitetnijim protivnicima, Zhang i Fury su najbolji odabir‘

Anthony Joshua

 Ehab Zakaria/Fame Park/Mega/The Mega Agency/Profimedia
Jedan od najvećih teškaša u povijesti boksa smatra da Joshua mora ostaviti iza sebe mečeve s nedostojnim protivnicima

Puno se u posljednje vrijeme priča o Anthonyju Joshui i njegovoj odluci o sljedećem protivniku. Joshua kao i uvijek ima pregršt potencijalnih opcija, ali ovaj put se odlučio za Francisa Ngannoua, MMA borca iza kojeg je jedan profesionalni boksački meč.

Mogao je Joshua birati između Filipa Hrgovića, Zhileija Zhanga, Deontayja Wildera, Josepha Parkera itd., ali po mnogima je išao linijom manjeg otpora i odlučio se za MMA borca. Jasno je da će se Joshua jako dobro naplatiti borbom protiv Ngannoua i da su Saudijci spremni iskeširati velik novac za održavanje tog meča, ali sa sportske strane, mnogi smatraju da taj meč nema pretjeranog smisla.

Može se reći da je i Lennox Lewis jedan od tih koji smatraju da bi Joshua trebao ciljati ka nekim drugim imenima. Legendarni Lewis, jedan od najvećih teškaša u povijesti, u razgovoru za ‘‘The Ring‘‘ magazin izjavio je kako Joshua treba ostaviti ‘‘manje, nebitne mečeve‘‘ iza sebe.

‘‘Joshua je dvaput gubio od Usyka i vratio se pobjedama nad Jermaineom Franklinom i Robertom Heleniusom. Gledam Joshuu i mislim si: ‘Okej, imao je nekoliko manjih mečeva, ali takvi mečevi mu više ne trebaju‘. On želi testirati svoje vještine, dajte mu nešto. Ne možete psa konstantno hraniti otpacima. Ovaj tip se želi dokazati, dajte mu priliku za to. Nemojte ga previše štititi. Ovaj posljednji tip (Otto Wallin), ne znam na koji način su birali protivnika. Joshua je sparirao s njim i prebio ga je. Također ga je porazio i kao amater, a njegov tip odabere Wallina kao tipa ‘s kojim bi se Joshua trebao boriti‘. Ne, to nije tip s kojim se treba boriti, jer borbe s takvim tipovima ne donose poštovanje. Joshua treba tipove s kojima će otići u ‘duboke vode‘. Pogledajte što se dogodilo s borbom protiv Wildera. Predugo ste čekali, Wilder je u međuvremenu izgubio i sada taj meč više nema toliko smisla. Ne znam zašto se Joshua nije borio s Wilderom, taj meč su trebali ugovoriti.‘‘, započeo je Lewis, a zatim je naveo nekoliko imena koja smatra jedinim smislenim protivnicima za Joshuu.

‘‘Budi osvajač, porazi tipa (Zhanga) koji je porazio tvog sunarodnjaka, Joea Joycea. Novo ime je i Frank Sanchez, to je također dobar meč za Joshuu. Problem je što će Joshua boksati s tipovima koji se uspinju i tek dolaze, a njegovi glavni suparnici za dizanje kredibiliteta su Tyson Fury i Zhilei Zhang. Ja u svoje vrijeme nisam htio boksati s tipovima koji tek trebaju dogurati do vrha. Inzistirao sam na tipovima koji me čine motiviranim i mogu me testirati. Trenutno, Joshua zapravo čeka svoju priliku. Svi govore da on mora ostati aktivan, ali ovaj tip se treba boriti za svjetske titule.‘‘, zaključio je Lewis.

Zanimljivo je da čak i Lewis na neki način preskače našeg Filipa Hrgovića. Lewis spominje imena poput Zhanga kojeg je Hrgović porazio i Kubanca Sancheza koji je lošije rangiran od ‘‘El Animala‘‘, ali ni riječi o Hrgoviću.

No, dobro. Hrgovića se neće moći vječno preskakati, a vjerujemo da će najbolji hrvatski teškaš već ove godine dokazati koliko su griješili svi oni koji su ga podcjenjivali proteklih godina.

Linker
04. svibanj 2024 10:28