K1 i Boks

Lomachenko dobiva novu priliku za osvojiti svjetsku titulu; Poznati su svi detalji oko njegovog sljedećeg nastupa

Vasyl Lomachenko

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
35-godišnji Ukrajinac poražen je u svom posljednjem nastupu, ali svejedno dobiva priliku boksati za svjetsku titulu

Odlaskom Devina Haneyja iz lake kategorije (-135 ‘lbs‘), sve četiri titule prvaka ostale su upražnjene, jer Devin Haney bio je apsolutni svjetski prvak u lakoj kategoriji. Sjajni američki boksač prešao je u višu kategoriju i ubrzo je osvojio WBC-ov pojas u super lakoj kategoriji.

No, kad su u pitanju upražnjene titule u lakoj kategoriji, može se reći da su čelne federacije na pola puta s popunjavanjem praznina. Shakur Stevenson u međuvremenu je postao WBC-ov prvak svijeta u lakoj kategoriji, dok je Gervonta Davis promoviran iz WBA-ovog ‘‘Regular‘‘ prvaka u WBA-ovog svjetskog prvaka u lake kategorije.

Nove prvake još uvijek trebaju IBF i WBO, a prema navodima ESPN-a, IBF će novog prvaka okruniti u petom mjesecu ove godine, točnije 12. svibnja. Za upražnjenu titulu boksati će Vasyl Lomachenko (17-3-0) i George Kambosos Jr. (21-2-0). Obojica su još ranije držali svjetske titule u lakoj kategoriji, a Loma ih je osvajao i u dvama nižim kategorijama.

Lomachenko je 2020. godine ostao bez svojih pojaseva u lakoj kategoriji, a s trona ga je tada svrgnuo Teofimo Lopez. Nije Lopez dugo zadržao pojaseve u svom vlasništvu, jer već godinu dana kasnije porazio ga je upravo Kambosos. Australac je tada iznenadio svijet, ali ni on nije imao puno više uspjeha u obrani titula.

Pola godine kasnije Kambosos je boksao s Devinom Haneyjem i poražen je jednoglasnom odlukom sudaca. Revanš s Haneyjem također je izgubio, a pobjedama se vratio sredinom prošle godine, porazivši Maxija Hughesa. Devin Haney također je zajednički protivnik Lomachenka i Kambososa, jer i sjajni Ukrajinac imao je priliku boksati s Haneyjem. Taj meč gledali smo u petom mjesecu prošle godine, a jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Haney.

Dakle Kambosos i Lomachenko gubili su od Haneyja, ali nakon Devinovog odlaska u višu kategoriju, otvara im se prilika boksati za upražnjenu svjetsku titulu. Prema Mikeu Coppingeru s ESPN-a, borba će se održati u Perthu (Australija), a nama preostaje čekati 12. svibnja (peti mjesec) kako bi smo uživali u spektaklu. Lomachenko je boksač kojeg uvijek vrijedi gledati, a George Kambosos dokazao je da može priuštiti velika iznenađenja.

Linker
22. travanj 2024 07:50