K1 i Boks

Lomachenko se vratio treninzima; borit će se protiv pobjednika meča Kambosos-Haney?


Vasyl Lomachenko

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
Ako Ukrajinac to odluči dobit će odmah priliku vratiti pojaseve u svoje vlasništvo

Dvostruki olimpijski pobjednik Vasyl Lomachenko vratio se treninzima, a Top Rank promotor Todd Duboef će s njime porazgovarati o potencijalnoj borbi između pobjednika subotnjeg meča za pojas neprikosnovenog prvaka svijeta. George Kambosos Jr. borit će se protiv WBC prvaka Devina Haney za ujedinjenje svih pojaseva ne bi li laka kategorija imala samo jednog prvaka.

Podsjetimo se, Lomachenko je svoj pojas izgubio protiv Teofima Lopeza u meču u koji je ušao kao apsolutni favorit, ali mladi Teofimo ga je uspio iznenaditi sjajnom taktikom i na kraju zasluženo odnio pobjedu. Nakon toga je slična sudbina zadesila i Teofima; branio je titulu u meču protiv Australca Georgea Kambososa i unatoč tome što je u borbu ušao kao veliki favorit, srčani Australac ga je uspio nadboksati i odnijeti pobjedu. Teofimo se nakon meča izvlačio na to da je u borbu ušao nespreman, ali to svakako ne umanjuje veliku pobjedu australskog borca.

Kambosos je nakon toga trebao braniti titulu upravo protiv Lomachenka, ali Ukrajinac je odustao i stao u obranu svoje rodne Ukrajine pod ruskom invazijom. Time je Kambosos dobio priliku ujediniti sve pojaseve protiv Devina Haneya s kojim boksa ovu subotu, a čini se kako će pobjednik te borbe na kraju morati boksati protiv Lomachenka.

Lomachenko je nakon poraza od Teofima Lopeza odradio još dvije borbe u kojima je izdominirao Masayoshija Nakatanija i Richarda Commeya prije otprilike pola godina. Na BoxRec ljestvici trenutno zauzima 5. mjesto lake kategorije, ali na pojedinačnim ljestvicama pojedinih federacije rangiran je puno bolje. Na WBC i WBO ljestvici nalazi se na prvom mjestu, na IBF ljestvici na trećem, dok ga WBA ljestvica svrstava na četvrto mjesto. Top Rank promotor Todd Duboef dao je kratku izjavu o Lomachenkovoj budućnosti u boksu.

"On će morati sve to riješiti prvo u svojoj glavi i pričati sa svojom obitelji što želi napraviti nakon što se proglasi pobjednik subotnje borbe. Mora odlučiti želi li se vratiti profesionalnom boksu ili želi i dalje ostati i braniti svoju državu i biti im na usluzi. Sve će ovisiti o tome što Vasyl želi." - zaključio je Duboef.

Linker
19. travanj 2024 07:40