K1 i Boks

Artur Beterbiev apsolutni je svjetski prvak! Najbolji boksački meč današnjice u potpunosti je opravdao očekivanja!

Artur Beterbiev

 ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Zac Goodwin/pa Images/profimedia
Po prvi puta u povijesti ujedinjena su četiri svjetska pojasa u poluteškoj kategoriji

Predugo smo čekali meč između Artura Beterbieva i Dmitryja Bivola, to sada sa sigurnošću možemo reći. Posljednjih nekoliko godina boksačka javnost zaziva ugovaranje meča za apsolutnog svjetskog prvaka, svi su htjeli vidjeti okršaj dvojice nedodirljivih poluteškaša, ali sve do danas morali smo čekati ovaj epski okršaj. "Najbolji boksački meč današnjice" način je na koji se najavljivao ovaj meč, a nakon što su Beterbiev i Bivol odradili 12 rundi, nitko ne može reći da nisu opravdali očekivanja.

Fantastičnih 36 minuta vrhunskog boksa imali smo prilike gledati. Bivol je prezentirao svu raskoš svog talenta, dok je Beterbiev po tko zna koji put dokazao da je nevjerojatno snažan, čvrst i uporan unutar tog ringa. Nimalo lak zadatak nisu imali suci nakon 12 rundi i sigurno će se "povlačiti repovi", "podizati prašina" ili kako god se želite izraziti kada dođe do kontroverzne sudačke odluke.

Artur Beterbiev proglašen je pobjednikom ovog meča. 39-godišnji Čečen s kanadskom adresom slavio je većinskom odlukom sudaca. Jedan sudac meč je bodovao rezultatom 114-114 i njemu nitko ne može zamjeriti. Ne može se puno prigovoriti ni sucu koji je meč bodovao rezultatom 115-113 u korist Beterbieva. Ali 116-112 za Beterbieva veliki je kiks suca i nešto o čemu će se nažalost previše i predugo pričati.

Prava je šteta što će sudačke kartice baciti određenu "mrlju" na ovaj epski boksački meč. Dmitry Bivol i Artur Beterbiev od prvog do posljednjeg zvona pružili su nam meč nabijen akcijom i uzbuđenjem. Čar ovog meča ležala je u sukobu stilova. Artur Beterbiev nemilosrdni je nokauter, borac koji pritišće sve dok protivnik ne poklekne. Svih 20 prethodnih mečeva Beterbiev je okončao porazivši protivnike prekidom. Dmitry Bivol s druge strane nije "razbijač" poput Beterbieva. Bivol je prije svega tehnički besprijekoran borac, prekrasnih kretnji unutar ringa, nevjerojatno brzih ruku i "vojničke" discipline kad je u pitanju taktika.

Bivol je bolje otvorio ovaj meč. Prve tri runde protekle su u njegovoj dominaciji. Dmitry je nadboksao Beterbieva tijekom prvih devet minuta, a Beterbiev je djelovao u navrate bezidejno. Više puta tijekom svoje karijere Beterbiev je sporije ulazio u mečeve, a njegov pritisak donosi rezultate u kasnijim fazama borbe. Artur je u četvrtoj rundi ubacio u višu brzinu i njegov pritisak postajao je sve značajniji. Konstantno je Beterbiev bacao prednji direkt kojim je zapravo odmjeravao distancu i tražio priliku za plasirati svoju ubojitu desnicu. Mnoštvo njegovih udaraca odsjelo je na bloku Bivola, ali čak i udarci koji su odsjedali na blok imali su učinak i narušavali su balans Dmitryja Bivola.

Bivol je imao određene "crne rupe" gdje bi boksao ispod svog uobičajenog tempa, ali one runde u kojima je boksao svojim standardnim tempom bile su fantastične. Nevjerojatna je brzina ruku koju posjeduje Bivol, a sekvence u kojima Dmitry baca prednji i stražnji direkt, a zatim ekspresno izlazi iz dosega prava su umjetnost. Ništa manja umjetnost nije ni kombinacija mentalne i fizičke snage koju posjeduje Artur Beterbiev. Čovjek koji ne prestaje pritiskati i ne pokazuje znakove slabosti, spreman je doslovno proći kroz zid kako bi došao do svog cilja.

Dvojac fantastičnih poluteškaša naprosto je oduševio ovom borbom. U Rijad su došli maksimalno fizički i kondicijski spremni, prezentirali su sav svoj repertoar i uistinu nije lako odabrati boljeg. Beterbiev je taj čija je ruka podignuta i on je taj koji je postao prvim boksačem koji je ujedinio četiri pojasa u poluteškoj kategoriji. Roy Jones do danas je bio posljednji apsolutni svjetski prvak poluteške kategorije, ali on je to postigao 1999. godine, u eri tri pojasa (WBC, WBA, IBF) i držao ih je do 2002. godine. Beterbiev je s nepunih 40 godina (u prvom mjesecu puni 40) okrunio svoju karijeru 21. pobjedom i ujedinjenjem svjetskih titula u poluteškoj kategoriji (-79,4 kg). Osim četiri svjetska pojasa, Beterbiev je dobio i novi "Undisputed" pojas koji je Turki Alalshikh prezentirao na ceremonijalnom vaganju.

Pred uskoro 34-godišnjim Bivolom dovoljno je vremena da svoj san o ujedinjenju titula pretvori u realnost. Danas se to nije dogodilo, ali Bivol ne planira očajavati. Nedugo po završetku meča, Bivol je odbio osporavati sudačke kartice. Čestitao je Beterbievu na pobjedi, rekao je kako ne planira tražiti izlike i prihvaća činjenicu da je poražen u ovom meču.

Sjajan pokazatelj njegove veličine, kako sportske, tako i ljudske. Mogao je Bivol biti taj koji će "podizati prašinu", ali svjestan je da to ništa ne mijenja. Njegov fokus jako brzo će se usmjeriti na revanš koji će se gotovo sigurno dogoditi, a Bivol će u revanšu dati sve od sebe da ishod meča ne završi u rukama sudaca. Beterbiev će također imati velik motiv da potvrdi ovu pobjedu, a jedno je sigurno - fanovi boksa ponovno će uživati kao što smo uživali u prvom okršaju ove dvojice velikana!

Kapa do poda obojici, kako Arturu Beterbievu, tako i Dmitryju Bivolu!

Bivol vs. Beterbiev - tekstualni prijenos uživo:

1. runda:

Započeo je najbolji boksački meč današnjice! Dmitry Bivol prvi otvara paljbu i veže nekoliko udaraca prednjim direktom. Ogromna je napetost u zraku, komentatori navode kako je su ovo boksačke verzije Lionela Messija i Cristiana Ronalda, teško je još povjerovati da upravo svjedočimo ovom meču. Bivol je taj koji trenutno baca više udaraca, Beterbiev je pomalo "stidljivo" ušao u meč. Beterbiev se lijepo kreće ringom i daje do znanja kako ozljeda koljena nije ostavila traga. Bivol odlično pogađa kombinacijom prednjeg i stražnjeg direkta, čekamo Beterbieva da se aktivira. Artur sada plasira prednji direkt nekoliko puta u nizu, ali uglavnom u blok Bivola. Beterbiev pokazuje tendenciju ka napadanju tijela svog protivnika. Runda je završila otvorenom razmjenom i oba boksača nakratko su zastali nakon primljenih udaraca. Bivol je ipak bolje reagirao i uspio je povezati još dva udarca prije zvona za kraj runde.

2. runda:

Bivol nastavlja pogađati prednjim direktom i nešto je aktivniji od Beterbieva. Artur čeka priliku za plasirati jedan od svojih razornih udaraca, ali Bivol marljivo skuplja bodove prednjim direktom. Nakon serije "jabova", Bivol se oslobađa i počinje tražiti metu stražnjim direktom također. Odlično je Bivol pogodio lijevim krošeom i prva polovica druge runde definitivno je njegova. Bivol sada pogađa prednjim direktom u tijelo Beterbieva, a zatim veže lijevi kroše u blok Beterbieva. Artur pokušava uloviti Bivola, ali Dmitry se sjajno lateralno kreće i drži se na sigurnoj distanci. Beterbiev 30-ak sekundi prije kraja runde pogađa prednjim direktom, ali to je jedan od rijetkih udaraca koje je pogodio u ovoj rundi. Bivol zatvara rundu serijom prednjih direkata i definitivno je nadboksao Beterbieva u ovoj rundi.

3. runda:

Beterbiev kao da se donekle probudio i puno aktivnije otvara treću rundu. Prednjim direktom pokušava stjerati Bivola u kut, ali Bivol se jako dobro kreće ringom. Konstantno Bivol kruži u svoju desnu stranu čime se sakriva od Arturove desnice. Odlično Bivol veže direkte sredinom runde i nekoliko puta zaredom pogađa Beterbieva. Artur sada baca desetak "jabova" zaredom, ali jako sporo i Bivol ih lakoćom eskivira i blokira. Većina udaraca od strane Beterbieva završava na bloku Bivola, dok Bivol sjajno provlači prednji direkt kroz blok Beterbieva. 50-ak sekundi prije kraja runde obojica odlično pogađaju desnicom. 20 sekundi prije kraja runde Bivol se upušta u tučnjavu s Beterbievim. Udarci lete "na sve strane", ali ništa konkretno nije odsjelo na glavama boksača. Bivol si ne smije dopuštati ovakve razmjene, mora ostati discipliniran ako želi doći do pobjede. Ako ego pretjerano proradi, mogao bi završiti brutalno nokautiran.

4. runda:

Beterbiev pogađa prednjim direktom na početku četvrte runde, a zvuk njegovog udarca, čak i kad baci prednji direkt, zastrašujuć je. 40 sekundi unutar četvrte runde Bivol munjevito pogađa "1-2" kombinaciju, a zatim još brže izlazi iz Arturovog dometa. Klasična sekvenca ruske škole boksa. Beterbiev sve više pritišće kretnjama prema naprijed i prednjim direktom, ali Bivol se odlično kreće, ruke drži visoko i ne dopušta Beterbievu priliku za nešto konkretnije. Artur je u par navrata dobro plasirao desni kroše, zasad uglavnom na blok Bivola, ali Beterbiev postaje sve aktivniji i ovo je njegova najbolja runda u dosadašnjem tijeku meča. Beterbiev krajem runde dvaput pogađa desnicom, zatim veže udarac ljevicom, ali u blok Bivola. Nije isključeno da je Beterbiev napokon uzeo rundu.

5. runda:

Nastavlja Beterbiev pritiskati. Prednjim direktom mjeri distancu i približava se Bivolu. Nije lako konstantno se kretati unatrag i Bivol ne može dopuštati Beterbievu da stalno kontrolira sredinu ringa. Kao da nas je Bivol poslušao i nakratko se nametnuo na sredini ringa. Bacio je Bivol dva krošea, ali Beterbiev dobro blokira oba udarca i nastavlja pritiskati. Beterbiev pokušava odgonetnuti kako da pronađe rupu u bloku Bivola. Možda bi se trebao vratiti napadima na tijelo, ali tko smo mi da savjetujemo ovakvog boksača? Artur radi dobar posao pritiskanjem Bivola i 30-ak sekundi prije kraja rundi povezao je tri jako dobra udarca. Bivol više nije tako poletan kao početku meča i znatno više se troši nego Beterbiev. Nakon sjajnog uvoda Bivola, sada je dojam da Beterbiev ima inicijativu.

6. runda:

Bivol mora pronaći način da uspori Beterbieva. Konstantne kretnje unatrag bez pretjeranog bacanja udaraca ne idu mu u prilog. Beterbiev ponovno pritišće prednjim direktom i sada je Bivol taj koji djeluje pomalo bezidejno. Sredinom šeste runde napokon i Bivol počinje napadati tijelo, ali Beterbiev nije ni trepnuo. Artur nemilosrdno pritišće, nametnuo je svoj tempo i kontrolira borbu. Ali evo i Bivola! Dmitry posljednjih 60 sekundi runde lijepo miksa udarce u tijelo i glavu i podsjeća nas koliko su brze njegove ruke. Beterbiev uzvraća pritiskom i možemo reći kako ovaj meč opravdava sva očekivanja nakon prvih šest rundi. Sve je otvoreno nakon prve polovice meča!

7. runda:

Kingdom Arenom odjekuje "Artur, Artur, Artur!", ali rijetki su trenuci u kojima čujemo navijanje. No, vratimo se onom što se događa unutar samog ringa. Bivol lijepo pogađa prednjim direktom i sad se pomalo stvara dojam kao da je uzeo dvije runde za predah, a sada se ponovno vratio svom standardnom ritmu. Beterbiev je uvelike neutralizirao kretnje Bivola u Bivolovu desnu stranu i sve češće ga ima blizu desnice. Uh, kakva akcija se dogodila minutu prije kraja ove runde! Bivol je zaredao seriju munjevitih udaraca i Beterbiev je izgledao uzdrmano. Vjerovao je i Bivol da ga ima na rubu nokdauna, ali brzo se Beterbiev vratio i poljuljao njegovo samopouzdanje svojim razornim udarcima. Dojam je da hladnokrvni Bivol postaje pomalo emotivan, dok Beterbiev i dalje hladnokrvno pristupa razmjenama. Teško je bodovati ovu rundu.

8. runda:

Stvarno fantastičan meč gledamo nakon prvih sedam rundi. Obojica su imali svoje trenutke tijekom ove borbe. Beterbiev djelje nešto svježije, ali Bivol je i dalje potpuno u meču. Beterbiev konstantno baca prednji direkt, ne uvijek s namjerom da pogodi, koliko s namjerom da odmjerava distancu. Takav pristup očekivali smo od Bivola, ali Beterbiev se puno više oslanja na prednji direkt. Snažno je Beterbiev zamahnuo desnicom 40-ak sekundi prije kraja runde, ali nije pronašao metu, odnosno glavu Bivola. Beterbiev krajem runde lijepo pogađa desnim krošeom, ali Bivol ne ostaje dužan i uzvraća serijom od 5-6 udaraca. Komentatori DAZN-a navode kako bi oba boksača trebali češće bacati udarce u tijelo, možemo se složiti.

9. runda:

Bivol kao da sluša savjete DAZN-ovih komentatora. Devetu rundu otvorio je s nekoliko udaraca u tijelo Beterbieva, a zanimljivo je da napokon i Bivol počinje pritiskati i gurati Beterbieva u kut. Odlično Bivol pogađa prednjim direktom u glavu, a zatim stražnjim u tijelo Beterbieva. Pet sekundi kasnije dodaje i desni kroše. Sada i Beterbiev baca desnicu u tijelo Bivola, ali Bivol puno ljepše kombinira napade na tijelo i glavu. Ponovno Bivol pogađa u tijelo, ovaj put lijevim aperkatom. Beterbiev plasira desni direkt i lijevi kroše, ali u blok. Bivol uzvraća sjajnom kombinacijom i ponovno je Dmitry Bivol taj koji dominira ovom borbom!

10. runda:

Lijevi kroše i desni direkt, zatim novi desni direkt. Tako je Beterbiev otvorio desetu rundu. Bivol se nastavlja lateralno kretati i držati ruke visoko, čekamo kontru na napade Beterbieva. Beterbiev je ubacio u višu brzinu i podiže pritisak na višu razinu. Nevjerojatno kako se stanje u ringu učestalo mijenja. Čekamo Bivola da se aktivira u ovoj rundi. Beterbiev pogađa lijevim direktom u tijelo i nastavlja napadati. Bivol pomalo i spušta ruke, ali samo nakratko dok je Beterbiev izvan dosega. Minuta je do kraja i Bivol se budi. Lijevi kroše nekoliko puta pronalazi metu i Bivol pokušava "ukrasti" rundu. Neće moći "govori" Beterbiev, ali ne riječima nego djelima. Artur je nemilosrdno pritiskao cijelu rundu, plasirao je više udaraca, bio je konkretniji i deseta runda definitivno pripada njemu. Ulazimo u šampionske runde!

11. runda:

Beterbiev je dobio uputu iz kuta da mora nokautirati Bivola. Vjeruju da su u bodovnom zaostatku i vjerojatno su u pravu. 113-101 statistika je pogođenih udaraca nakon deset rundi, u korist Bivola. Bivol je i puno točniji s 32 posto pogođenih udaraca naspram 18 posto Artura Beterbieva. Kako Beterbiev sada pritišće. Bivol je sve češće leđima na konopima, a Beterbiev je u potpunosti poslušao svoj kut. 39-godišnjak podigao je frekvenciju udaraca i nemilosrdno pokušava probiti blok Bivola. U nevjerojatnom tempu boksa Beterbiev iako je 11. runda. Bivol je zasad siguran iza svog bloka, ali Beterbiev počinje napadati i tijelo. Lijevi kroše odsjeda u rebra, a zatim serijom udaraca Beterbiev pokušava probiti blok Bivola. Dmitry Bivol pokazuje jasne znakove umora! Ulazimo u posljednje tri minute.

12. runda:

Možemo očekivati uraganske tri minute. Beterbiev snažno ulazi u rundu i plasira krošee u blok Bivola. Ne smije Dmitry Bivol biti pasivan kao u 11. rundi, mora uzvratiti jer sudačke kartice vjerojatno imaju jako tijesan rezultat. Evo i Bivola, baca seriju udaraca, ali neprecizno. Dvije su minute do kraja, Bivol pogađa u blok Beterbieva. Artur uzvraća desnicom u tijelo. Sredinom runde dolazi do klinča i sudac mora razdvojiti poluteškaše. Beterbiev pokušava pogoditi desnicom, ali bezuspješno. Minuta je do kraja, Beterbiev sve više pritišče, ali muči se s pronalaskom mete. Artur se drži na skraćenoj distanci, baca udarce, ali Bivol uzvraća serijom udaraca. Borba je gotova, preostaje nam čekati proglašenje pobjednika. Bivol i Beterbiev u potpunosti su opravdali očekivanja! Artur Beterbiev većinskom odlukom sudaca došao je do pobjede (114-114, 116-112, 115-113).

Linker
13. listopad 2024 01:36