K1 i Boks

Mauricio Sulaiman ne odustaje od svoje ‘revolucionarne‘ ideje: ‘Ne želimo ovakvu kontroverzu u meču Furyja i Usyka, to bi uništilo boks‘

Tyson Fury (lijevo) i Oleksandr Usyk (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
‘Svaki sudac na borbu može gledati drugačije. Mečevi na najvišoj razini, zaslužuju ovo‘

Predsjednik WBC-a, Mauricio Sulaiman razmišlja o povećanju broju sudaca i uvođenju čak šest sudaca koji će odlučivati o ishodu borbe za naslov apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja.

"Ono što smo vidjeli prošli tjedan u Saudijskoj Arabiji bio je još jedan primjer koliko je suđenje u cijelom svijetu i dalje krhko", rekao je Sulaiman za BoxingScene.

WBC-ov predsjednik tom izjavom osvrtao se na meč za prvaka perolake kategorije svoje organizacije. Rey Vargas zadržao je svoj pojas protiv izazivača Nicka Balla podijeljenim remijem, unatoč nokdaunima koje je Ball postigao u osmoj i 11. rundi. Takva odluka nije uobičajena i do nje dođe kada nisu svi suci suglasni oko remija. Zapravo, samo jedan sudac borbu je bodovao remijem. Ostale dvije sudačke kartice također su se razilazile. Jedan sudac vidio je Vargasa kao pobjednika, a drugi je bodovao meč u korist Balla. Tako smo došli do konačne odluke koja glasi - podijeljeni remi.

Vargasova prednost u početnim rundama bila je presudna za suca Massima Barrovecchia pa mu je tako dao prednost od 114-112, ali sudac Jon Baelim borbu je ocijenio 116-110 u korist Balla. Treći sudac, Rey Danseco odlučio se za neriješen ishod, 113-113.

"Svaki sudac borbu je vidio potpuno drugačije. Takva kontroverza u borbi Fury-Usyk uništila bi boks“, požalio se Sulaiman.

Tako je došlo do hitne peticije koju je poslao WBO-u, WBA-u i IBF-u te Furyju i Usyku i njihovim promotorima tražeći od njih da pristanu na šest sudaca koji će pratiti njihovo sučeljavanje.

Planira se smanjiti učinak lošeg sudačkog bodovnog listića (ili dva). No, tako bi se izgubila praksa neparnog sudca, koji je u većini slučaja presudan da se izbjegne remi.

"Borbe, posebno one na najvišoj razini, zaslužuju ovo i stoga ovaj prijedlog iznosim svim tijelima za sankcioniranje, promotorima i borcima", rekao je Sulaiman.

Sve uključene strane moraju pristati na ovaj prijedlog kako bi se to moglo provesti na priredbi:

"To mora biti nešto oko čega se svi slažemo", rekao je Sulaiman.

Još uvijek nije dobio službeni odgovor na svoj zahtjev ni od WBC prvaka Furyja ni od Usyka, koji je prethodno držao WBC titulu dok je bio neprikosnoveni prvak u kruzer kategoriji. Sulaiman o ovoj temi glasno priča već neko vrijeme, ali njegova inicijativa zasad nije naišla na odobravanje od strane vrhovnih tijela, kao i timova dvaju teškaša.

Borba između Furyja i Usyka održati će se 18. svibnja (peti mjesec) u Saudijskoj Arabiji.

Linker
28. travanj 2024 02:30