K1 i Boks

Meč s Hrgovićem ili napad na WBC-ov pojas? Anthony Joshua dobit će priliku boksati za titulu, ali mora čekati

Anthony Joshua

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Jedna od najprestižnijih boksačkih federacija na svijetu jasno je dala do znanja neke stvari

Mauricio Sulaiman kao predsjednik WBC-a službeno je potvrdio u razgovoru za britanski Sky Sports da neće imati ništa protiv budućih mečeva za ujedinjenje svih teškaških titula. Svi znamo da nas 18. svibnja (peti mjesec) čeka prava boksačka poslastica u vidu dvoboja između trenutnog WBC, “lineal” i “The Ring Magazine” prvaka Tysona Furyja (34-0-1) te WBA, IBF i WBO prvaka Oleksandra Usyka (21-0). Njih dvojica trenutno drže četiri najvažnije titule u boksačkom svijetu, dok uz to Fury nosi i ostale dvije prestižne titule (‘lineal‘ i ‘The Ring‘).

“WBC je bio vrlo otvoren na ovu temu. Oslobodili smo sve obveze što se tiče obveznog dijela, i što se tiče njihovog revanša te eventualno sljedećeg meča”, rekao je Sulaiman te s tim potvrdio da WBC neće predstavljati prepreku u ostvarenju snova boksačkih fanova - daljnjem održavanju mečeva koji će kao apsolutni ulog nositi sve četiri titule.

“Anthony Joshua će imati podršku mene i WBC-a da organizira dvoboj s pobjednikom između njih dvojice”, rekao je Sulaiman za Sky Sports naglašavajući činjenicu da su u WBC-u vrlo otvoreni k tome da neosporni prvaci budu češća pojava kako u teškoj tako i u ostalim kategorijama.

Boksačka legislativa često je vrlo komplicirana i nepragmatična za prosječnog fana sporta. Ako maksimalno pojednostavnimo stvar, četiri glavne federacije imaju kružni sustav obveznih izazivača. Trenutno tu poziciju drži IBF koji usput za obveznog izazivača ima našeg Filipa Hrgovića.

IBF odobrava prvi meč između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka, dok u njihovom obveznom revanšu u igri neće biti IBF-ova titula, jer ista će im biti oduzeta zbog neispunjavanja dužnosti prema obveznom izazivaču. Tu u igru ulazi Filip Hrgović koji ako zadrži status obveznog izazivača vrlo vjerojatno ulazi u igru što se tiče borbe za svjetski naslov, ali zasad samo onaj IBF-ov.

Linker
27. travanj 2024 08:00