K1 i Boks

Mayweather o Canelu: ‘Taj dečko bira borbe, ja sam ga lakoćom sredio‘

Floyd Mayweather Jr i Saul ”Canelo” Alvarez

 Jared Milgrim/The Photo Access/Profimedia
Prije osam godina boksao je Floyd protiv danas najboljeg boksača svijeta

Floyd Mayweather Jr. umirovio se prije četiri godine s omjerom od 50 pobjeda iz jednako toliko mečeva, čime je neupitno napustio boks kao jedan od najvećih svih vremena. Savladao je sve najbolje boksače unutar njegovih kategorija, tijekom vremena svoje aktivnosti i nitko mu ne može osporiti veličinu.

Isto tako nitko ne može osporiti rezultate koje trenutno postiže Canelo Alvarez. 31-godišnji Meksikanac trenutno je vjerojatno najbolji boksač svijeta i apsolutni prvak super srednje kategorije. Čak niti Floyd tijekom svoje karijere nije ujedinio sve pojaseve jedne kategorije, što je Canelu uspjelo. Uistinu je malo onih koji ne cijene sve što on trenutno radi, ali čini se kako je Floyd jedan pod njih.

Mayweather je Canela savladao u njihovom meču održanom u rujnu 2013. godine, prodavši tim putem dva milijuna i 200 tisuća prijenosa, što je uvjerljivo najveća brojka za bilo koji Meksikančev meč. To mu je osim toga i jedini poraz u karijeri te upravo na tome Mayweather gradi priču putem koje pokušava svog nekadašnjeg protivnika degradirati.

"Pogledajte tipa poput Canela Alvareza, taj momak može sam birati protiv koga se želi boriti. A ja ću vam sad reći istinu o Canelu. Taj šu*ak je lagan. Šetnjica, lak posao. Sjedite tu i na sav ga glas hvalite. Taj dečko je ništa. Imao sam gotovo 40 godina kad sam ga skuhao i to vrlo lako", rekao je Floyd među novinarima, a možemo to vidjeti na videu koji je podijelio Jed I. Goodman.

Mayweather je tim putem bio uvjerljiv u svom trijumfu te mnogi smatraju kako je mogao dobiti svih 12 rundi. Ipak, neke činjenice koje je iznio u svom govoru ne drže vodu. Prije svega ta da je imao gotovo 40 godina. Floyd je naime u taj meč ušao s 36 godina i sedam mjeseci starosti, što bi mnogi rekli kako su još uvijek "prime" godine za jednog boksača, odnosno one gdje se u najboljem omjeru mogu koristiti snaga, kondicija, iskustvo i inteligencija.

Osim toga, Canelo je u njihov prvi meč ušao kao 23-godišnjak koji još uvijek nije izgradio svoju konstituciju, čemu svjedoči činjenica da se danas više u polusrednju kategoriju vjerojatno ne bi mogao niti vratiti. Osim toga, danas, tj. osam godina kasnije, on je također puno iskusniji te tehnički kvalitetniji boksač.

Floydova pobjeda u njihovom meču bila je čista, ali jednostavno ne možemo pobjeći od dojma kako Floyd ne može u miru gledati Canela gdje ruši rekord za rekordom. Poraz u njihovom meču mnogi su već zaboravili i vjerojatno je to ono preko čega nekad najbolji na svijetu teško može prijeći.

Linker
19. travanj 2024 18:14