K1 i Boks

Meč Teofima Lopeza i Georgea Kambososa pred potpunim otkazivanjem

Teofimo Lopez
 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Sve vodi tome da bi Teofimo Lopez mogao ostati bez IBF pojasa, a George Kambosos bez velikog meča

Kad je Triller uložio velike novce da bi dobio pravo organizacije meča za WBO, WBA i IBF titulu lake kategorije, između Teofima Lopeza i Georgesa Kambososa, slavodobitno su proslavili ulazak među velike igrače unutar organizacije boksačkih mečeva. Par mjeseci kasnije, čini se da bi mogli doživjeti fijasko.

Naime, nakon što je meč planiran za prošli mjesec otkazan tek tjedan dana prije održavanja, radi Teofimovog pozitivnog COVID-19 testa, kao novi datum odabran je 14. kolovoza. Prvobitni plan bio je ostanak istog programa, ali na kraju se i to rasipalo nakon što je Triller odlučio meč organizirati u Australiji, inače domovini izazivača Kambososa (19-0, 10 KO).

Kako je saznao poznati "insider", Mike Copinger, Teofimo Lopez i njegov tim to nemaju namjeru prihvatiti, a ono što im najviše smeta je dvotjedna karantena kojoj bi po dolasku u Australiju bili podvrgnuti. Razlog zašto Triller namjerava meč preselili "Down Under" je čisto financijski. Pretpostavlja se kako su otkazivanjem prvobitno planiranog meča ostali bez pet milijuna dolara i sad to nekako namjeravaju vratiti. U Australiji bi meč bilo moguće organizirati na punom stadionu, a ujedno je to vjerojatno i jedina država gdje bi se za taj meč moglo prodati toliko ulaznica. Osim toga, u Australiji nisu na snazi nikakve COVID-19 mjere, osim već spomenute karantene.

Ako Lopez ne prihvati ovaj meč, ostat će bez IBF pojasa, budući da je Kambosos obavezni izazivač za isti. U tom slučaju bi se Australac borio protiv nekog drugog boksača, vjerojatno također kod kuće. Lopez bi se mogao okrenuti nekim drugim izazovima. Već je sam izjavio da mu IBF pojas nije važan jer se zna tko je prvak. No, isto tako mu je za ovaj meč od strane Trillera garantirano četiri milijuna dolara, što je svakako najveći dosadašnji honorar njegove karijere. Za meč gdje bi bio apsolutni favorit te gdje bi eventualna pobjeda Kambososa predstavljala ogromno iznenađenja.

Otvara li se ovime prilika za revanš meča Lopeza i Vasyla Lomachenka. Lopeza prvobitno taj meč nije zanimao, no sad se dogodila situacija gdje je Ukrajinac u svom posljednjem meču odradio briljantan nastup protiv Masayoshija Nakatanija. Automatsko je jači globalni interes za meč i čini se da je Top Rank spreman duboko zagrabiti te ponuditi honorare kakvi se ne odbijaju. Bio bi to svakako jedan od najvećih mečeva ove godine.

Naravno, još uvijek nije sve riješene po pitanju meča Lopeza i Kambososa. Najveću gubitak za Triller bio bi da u potpunosti ostanu bez meča i svakako će pokušati napraviti što više mogu da minimiziraju svoje gubitke, koji su sada čini se neminovni.

Linker
19. travanj 2024 01:17