K1 i Boks

‘Meksičko čudovište‘ i dalje je neporaženo! David Benavidez prozvao je Canela nakon nove pobjede

David Benavidez (desno) vs. Caleb Plant (lijevo)

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
26-godišnji David Benavidez jednoglasnom odlukom sudaca nadjačao je Caleba Planta

Težak meč imao je David Benavidez (27-0, 23 KO) protiv Caleba Planta (22-2-0), ali nije Benavidez pao na teškoj prepreci i ostao je neporažen nakon svog 27. profesionalnog nastupa. 26-godišnji ‘‘Mexican Monster‘‘ (‘Meksičko čudovište‘) jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Caleba Planta u jako dobrom i uzbudljivom meču za WBC-ovu titulu privremenog prvaka u super srednjoj kategoriji (76,2 kg).

Benavidez je ušao u meč kao veliki favorit (1,30 koeficijent na njegovu pobjedu), dok je Plant (3,50 koeficijent) tražio veliko iznenađenje. Benavidez je opravdao ulogu favorita, ali Caleb Plant pokazao se itekako dostojnim protivnikom.

Kao i u svom meču protiv Canela Alvareza koji je izgubio u 11. mjesecu 2021. godine, Plant je ponovno dobro otvorio borbu. Lijepo se kretao američki boksač, kružio je po ringu i pogađao je ponajviše prednjim direktom. Benavidez je nešto sporije ušao u meč, ali pametno je radio udarcima u tijelo Planta.

Kako je borba odmicala, Benavidez je dizao tempo, vršio je sve veći presing, a Plant je postajao sve iscrpljeniji, što zbog Benavidezovog tempa, što zbog tih udaraca u tijelo koji su mu također oduzeli dobar dio energije. Moglo bi se reći da je Plant bio nešto bolji kroz prvih šest rundi, ali druga polovica meča u potpunosti je pripala Benavidezu.

‘‘Meksičko čudovište‘‘ pokazalo je zadnjim direktom kad god poželi, a Plantove udarce sve je lakše eskivirao, jer Plant je vidno usporavao. Tražio je Benavidez i finiš, pritiskao je do samog kraja, ali Plant se pokazao čvrstim i Canelo Alvarez ostao je jedini boksač koji ga je porazio prekidom.

Sudac Steve Weisfeld bodovao je meč 117-111 u korist Benavideza, kartica Davea Morettija pokazala je 116-112 u korist Benavideza, a tijesno je bilo kod Tim Cheathama koji je rezultatom 115-113 bodovao meč za Benavideza.

Plant je upisao drugi poraz u posljednja tri nastupa, ali jedan je došao od Benavideza, a drugi od Canela Alvareza koji drži sve četiri svjetske titule u super srednjoj kategoriji. Upravo je Canelo boksač s kojim se Benavidez silno želi obračunati u svom sljedećem nastupu.

‘‘Imam puno poštovanja za Canela Alvareza, ali on mi mora dati tu priliku sada. To je ono što svi žele vidjeti, mene protiv Canela. Odradimo to u devetom mjesecu.‘‘, poručio je Benavidez nakon pobjede, a sportski je pozdravio i Caleba Planta kojeg je nazivao ‘‘jako dobrim borcem‘‘.

Canelo Alvarez u petom će mjesecu (6.5.) boksati protiv Johna Rydera. Očekuje se da Canelo dođe do nove pobjede u toj borbi, ali nakon toga će biti zanimljivo vidjeti što je iduće za Meksikanca. Rado bi Canelo odradio revanš protiv Dmitryja Bivola koji se bori u poluteškoj kategoriji i taj meč izgledna je opcija. Tada bi Benavidez morao čekati, ali WBA-ov predsjednik Gilbert Mendoza dao je interesantan prijedlog.

Mendoza je predložio da Benavidez kao obvezni WBC-ov izazivač odradi meč protiv Davida Morrella (8-0, 7 KO), nositelja WBA (Regular) pojasa, odnosno WBA-ovog obveznog izazivača. Pobjednik te borbe potom bi se borio protiv Canela za sve četiri svjetske titule u super srednjoj kategoriji.

Benavidez bi radije odmah uskočio u meč protiv Canela, ali morat će pokazati strpljenje. Uostalom, tek mu je 26 godina i još je puno boksa na vrhunskoj razini pred njim.

Linker
25. studeni 2023 18:21