K1 i Boks

Novi projekt britanskog boksa nastavlja put ka vrhu: ‘Big Fraze‘ upisao je najveću pobjedu u karijeri

Frazer Clarke

 Peter Byrne/PA Images/Profimedia
31-godišnji britanski teškaš Frazer Clarke upisao je šestu profesionalnu pobjedu u nešto više od godinu dana

Engleska je država koja gotovo svake godine izbacuje nove velike talente u svijetu boksa, a kod nekih je lako uočljvo da su odabrani kao oni od kojih imaju najveća očekivanja. Obično su to boksači koji su imali i zapažene amaterske rezultate, odnosno, osvajali su medalji na Olimpijskim igrama.

Neki od svježijih uspješnih primjera su Joe Joyce, Anthony Joshua, Joshua Buatsi, Luke Campbell itd. Radi se o boksačima koji su osvajali medalje na Olimpijskim igrama, a uspješno su odradili tranziciju među profesionalce i etablirali su se kao ponajbolji boksači svijeta u svojim kategorijama.

Neki od novijih primjera koji se tek izgrađuju, a od njih se puno očekuje, svakako su Ben Whittaker (2-0 profi, srebro OI 2020.), Gala Yafai (3-0, zlato na OI 2020.) i Frazer Clarke (6-0, bronca na OI 2020.). Upravo ovaj potonji sinoć je nastupio na eventu u Manchesteru i upisao je šestu pobjedu u svom šestom profesionalnom nastupu.

31-godišnji Frazer Clarke bio je na najtežem ispitu do sada, barem kad je profesionalna karijera u pitanju. Iskusni Bogdan Dinu (20-5-0) došao je testirati Clarkea, ali meč je potrajao samo dvije runde.

Clarke je udarcima u tijelo slomio rebro 36-godišnjem Rumunju i Dinu je meč predao nakon šest minuta borbe. Clarke je iz meča izašao s posjekotinom na čelu, ali do posjekotine je došlo nakon sudara glavama u prvoj rundi.

Dinu se po završetku druge runde žalio na ozljedu, odnosno na slomljeno rebro, a njegov trener nije oklijevao i zatražio je prekid borbe. Clarke je tako upisao novu pobjedu, a samo Kamila Sokolowskog nije uspio poraziti prekidom. Ostalih pet protivnika porazio je prekidima, a profesionalnu karijeru započeo je u drugom mjesecu 2022. godine.

Kroz nešto više od godinu dana, Clarke je skupio šest pobjeda i munjevito se probija ka vrhu teške kategorije. Trenutno je 61. u poretku teškaša prema Boxrecu, ali nemojte se iznenaditi ako do kraja godine bude unutar top 20 ili top 30.

Iza njega je stoji velika promotorska kuća Boxxer, čiji je predsjednik poznati promotor Ben Shalom. On smatra da bi Clarke mogao poći stopama Joea Joycea koji se također vrlo brzo probio i trenutno je WBO-ov privremeni svjetski prvak u teškoj kategoriji.

31-godišnji ‘‘Big Fraze‘‘ imao je podosta uspješnu amatersku karijeru. Jednom je osvojio prvenstvo Velike Britanije, a dvaput je bio srebrni. 2017. godine okitio se srebrom na Europskom prvenstvu, a 2021. godine osvojio je broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju. U polufinalu ga je zaustavio Bakhodir Jalolov.

Mnogi zagriženiji pratitelji amaterske boksačke scene reći će vam da Frazer Clarke definitivno nije borac za najveće domete i to je vjerojatno istina. Međutim, Clarke je u profesionalni boks ušao kao projekt britanskog boksa i nemojte se iznenaditi ako ga kroz skorije vrijeme vidite u velikim mečevima, dok se boksači poput Filipa Hrgovića, Franka Sancheza ili Arslanbeka Makhmudova boraju dobrano namučiti da izbore mečeve protiv onih najboljih.

Britanska putovnica znači jako puno u svijetu profesionalnog boksa, ali Frazer Clarke na kraju krajeva morat će dokazati kvalitetu i unutar ringa.

Linker
20. travanj 2024 09:54