K1 i Boks

Menadžer Josepha Parkera: ‘Novcem za borbu protiv Hrgovića bismo jedva mogli platiti pripreme‘

David Higgins i Joseph Parker

 Daniel LEAL/AFP/Profimedia
Sve je više informacija o tome kakav je zapravo problem Filipa Hrgovića pri pronalasku velikog meča

Bivši WBO svjetski prvak teške kategorije, Joseph Parker, drugi je borac koji je u samo nekoliko dana odbio meč protiv Filipa Hrgovića. Meč koji bi bio IBF-ov tzv. "final eliminator", odnosno meč za poziciju njihovog obaveznog izazivača, tzv. "mandatory".

I dok ovako gledajući to zvuči kao odbijanje prilike postati izazivačem svjetskog prvaka, svi koji malo bolje razumiju tu stranu profesionalnog boksa znaju da je situacija puno složenija. Netko tko u tome jako dobro pliva je David Higgins, menadžer koji se brine za karijeru Novozelanđanina koji će prekosutra proslaviti 30. rođendan. On je u razgovoru za Sky Sports progovorio o opcijama svog klijenta za bližu budućnost, odnosno o onome na čemu se trenutno radi.

"Joseph trenutno treba dodatno izgraditi karijeru, a za to treba gledati prema Americi i velikim nokautima protiv američkih boraca. To bi mu podiglo globalnu reputaciju dok čeka borbu za titulu. Ako to ne napravi završit će kao Anthony Joshua, kojeg respektiraju tek u nekim dijelovima Londona", rekao je Higgins nešto o planovima svog boksača, dodavši borbu prema kojoj gledaju:

"Revanš protiv Andyja Ruiza Jr. bi bio sjajan. Parker ga je pobijedio u izuzetno neizvjesnom meču održanom na Novom Zelandu. Da je meč bio u Americi, možda bi odluka otišla u drugom smjeru. Andy zbog toga želi revanš. Nama je ta borba zanimljiva jer on ima već svojevrsni kult svojih meksičko-američkih fanova. Isto tako, kad bi se držao taktike bi Parker vrlo lako pobijedio Deontaya Wildera. Dugo očekivani revanš protiv Dilliana Whytea nas isto zanima."

Kao što možete primijeniti, nigdje nema spomena meča koji je službeno ponuđen. Radi se o Filipu Hrgoviću, no već je jasno kako su se Parker i njegovi predstavnici na ponudi zahvalili te krenuli prema gore spomenutim opcijama.

Postavlja se pitanje gdje je problem, odnosno što bi trebalo biti drugačije da bi "El Animal" postao poželjan protivnik boksačima Parkerovog renomea? Higgins je tu dao jedan zapravo vrlo jasan i realan odgovor.

"Kod Hrgovića je problem financijske prirode. Kad smo mi gradili Parkera, izgradili smo mu fan bazu u Novom Zelandu. Uložili smo u njega, platili smo veliki novac da bismo organizirali borbu protiv Ruiza na Novom Zelandu. Ima li Hrgović igdje ikakvu bazu fanova? Izgradio je visoki ranking, no nema fanova tako da je novac koji možemo dobiti za meč protiv njega smiješan nekome poput Parkera", iskreno je otkrio.

Osim toga, naveo je i ono što mi putem ovog portala također pokušavamo naglasiti. Pozicija IBF-ovog obaveznog izazivača u realnosti nije ono kako zvuči.

"Također, ta borba je nekakav pozadinski eliminator, jer se moraju posložiti stvari oko svih ostalih pojaseva. Parker bi se u tom slučaju borio protiv Hrgovića za novac koji bi jedva pokrio cijenu njegovih treninga i priprema. Onda bi pobijedio i čekao minimalno godinu dana na svoju priliku", objašnjeno je zbog čega Parker niti ne razmatra tu opciju.

Parker je bivši svjetski prvak, u dobrom je pobjedničkom nizu i boksaču poput njega "mandatory" naziv nije potreban. Dovoljna mu je još jedna ili dvije velike pobjede, u mečevima gdje će na račun svog imena i referenci također jako dobro zaraditi i postat će kandidat za napad na svjetsku titulu.

Što prije Filip Hrgović i njegovi promotori shvate kako stvari stoje, ili su već shvatiti, samo što to sebi još moraju priznati, situacija oko najbolje rangiranog hrvatskog teškaša bit će puno jasnija.

Linker
19. travanj 2024 22:41